image_pdf

Hrvatsko glazbeno društvo "Zrinski" Donja Kaštela (1992.)

GODINE 1992.-1994.

 

Društvo djeluje pod imenom HGD “Zrinski” Donja Kaštela od listopada 1992 godine. Davanje naziva prema hrvatskoj velikaškoj obitelji “Zrinski”  inspirirana je zanosom domoljublja prema Hrvatskoj, tada mladoj državi koja je stekla neovisnost i slobodu raskidajući državno-pravne odnose s jugoslavenskim republikama 08.10.1991. 

 

U siječnju 1993. preminuo je Ante Vuletin “Grinteša”, jedan od najuspješnijih voditelja Škole mladih. U srijedu 6. siječnja održan je pogreb na kojem je Glazba svirala, dok je emotivno oproštajno pismo u ime Društva pripremio Ivan Baras. U veljači je održana redovna izborna skupština na kojoj je izabran predsjednik Vinko Strizić, dopredsjednik Mario Čagalj, tajnik Domagoj Kužić i blagajnik Zoran Radunić. Tijekom 1993. godine održan je koncert u Divuljama za vojne snage UNPROFOR-a, a nakon toga održana su tri koncerta u Donjim Kaštelima, da bi se nastupi u toj godini završili Božićnim koncertom u Kaštel Novome. 29. siječnja izvršena je rotacija u Predsjedništvu društva gdje je na mandatno razdoblje predsjednika od jedne godine  do sazivanja izborne skupštine izabran Mario Čagalj, a Vinko Strizić je vršio ulogu dopredsjednika. Regionalna smotra održana 29. 05. 1994. u Kaštel Sućurcu godine bila je prigoda da se glazbari još jednom iskažu u svojoj sredini, što im je i uspjelo osvajanjem 1. mjesta na Regionalnoj smotri u Kaštel Sućurcu pod vodstvom Šime Lukšića i izvedbom programa: Simofonijski ples br.2/Istarski, Laka konjicauvertira i Disco [2]. Prvo mjesto im je osiguralo nastup na 1. Natjecanju hrvatskih puhačkih orkestara i 10. Susretu hrvatskih puhačkih orkestaraZaboku (15. listopada), gdje su pod vodstvom Šime Lukšića iako brojčano vrlo jaki (nastupilo je rekordnih 56 članova), između 9 sudionika osvojili 7. mjesto i brončanu plaketu Hrvatskog sabora kulture (78 bodova), što je ipak daleko od nekadašnjih sjajnih odličja. Video snimka nastupa dostupna je na YouTube kanalu. Prema ocjenama žirija, orkestar je izvodio tehnički dosta zahtjevne skladbe (“Simfonijski ples br. 2. Istarski”, “Leichte Cavalleire” – solist Krešo Barišin, “Adante, 3. stavak – Disco”), koje su bile ipak prezahtjevne za izuzetno vješte mlade instrumentaliste.

Nakon ovoga, uskoro dolazi do odlaska većeg broja starijih, ali nažalost i mlađih glazbenika, što se negativno odrazilo na daljnji rad Zrinskog. Evidentno je da među aktivnim članovima postupno sve više opada interes za probama, druženjem i nastupanjem pa Društvo sve teže funkcionira. Škola mladih ne daje dobre rezultate, zbog nezamislivo slabog interesa mladih pa je popunjavanje orkestra Zrinski ozbiljno ugroženo. Ali i pored toga, redovito se obilježavaju svi državni i crkveni blagdani, svira se na pogrebima poginulim kaštelanskim braniteljima, te na ostalim prigodnim manifestacijama. Nastupilo se na prvoj “Smotri pučkih pivača” u Tugarama, gdje je HDG Zrinski prije same smotre održao promenadni koncert. Od ostalih nastupa održani su koncerti na Igrišću za blagdan Gospe od Karmela, Božićni koncert 26. prosinca u Katoličkom domu K. Novi, zatim nastup plesnog orkestra na festivalu Zvuci Kaštela 94′ u K. Sućurcu, protokolarni nastupi na otkrivanju spomen-ploče prof. Filipu Lukasu u K. Starom, Danu antifašističke borbe 22.06. na poziv mjesnog ogranka SAB-a, te sudjelovanje na festivalu Split 94′ (nastupilo petero najmlađih glazba – Damir Pera, Matko Jurić, Jakov Vuletin, Ivan Valentić, Špiro Radunić). U rujnu je društvo dobilo vrijednu donaciju – saksofon od zajednice iseljenika koji žive u Americi kao pomoć u glazbenom društvu u teškim i neizvjesnim ratnim vremenima kada je kultura bila na financijskim marginama.

 

 

  1. GODINA 1995
  2.  
  3. Krajem siječnja 95′ (30.01.) održava se redovna izborna godišnja skupština gdje je Ivan Baras “Rolet” izabran za predsjednika koji je ovlašten da temeljem izglasanih promjena sam izabere pet članova Uprave, dok Skupština bira preostala 3 člana. Nedugo iza ove skupštine, dolazi do određenih problema što rezultira time da već u svibnju dolazi do promjene na čelu predsjedništva. Naime, poziciju predsjednika preuzima Tomislav Čiček, utjecajna osoba kaštelanskog društvenog i političkog života. Ostali članovi Uprave postaju Ernest Stamać, Stanko Deanković, Bepo Mornar Deman, Ivo Barišin, Mario Čagalj, Eugen Prnjak, Zoran Radunić i Vinko Strizić. U veljači 1995. godine nastupa se na Dječjem i velikom Donjokaštelanskom karnevalu, u travnju na Večeri čakavske poezije gdje orkestar nastupa kao samostalni izvođač i pratnja pjevaču Draženu Žanku. Nadalje, u travnju se održava Uskrsni koncert sa solisticom Boženom Svalina u župnoj crkvi u Kaštel Starom, u svibnju se svira u K. Novom na promociji biografije prof. Filipa Lukasa u organizaciji ogranka Matice Hrvatske, dok se na poziv Poglavarstva grada nastupa na otvaraju Narodne knjižnice u Novom i na proslavi Dana Državnosti u Starom. U srpnju se u organizaciji HGK Županijske komore Split odlazi s gospodarstvenicima u Anconu (Italija), gdje 30-ak glazbara priređuje koncert na gradskom trgu Cavour. U srpnju se održava koncert u Štafiliću  za blagdan Gospe od Karmela, svira se na otvaranju Splitskog festivala, otvaranju Omiškog festivala dalmatinskih klapa u Tugarama, u kolovozu na otvaranju Kaštelanskog kulturnog ljeta i proslavi Poklad, te se nastupa na željezničkom kolodvoru u Kaštel Starom povodom prolaska “Vlaka slobode Zagreb-Split“. Prvog listopada 95′ u hotelu Palac revijalni orkestar HGD Zrinski i klapa Mastrinka uspješno organiziraju humanitarni koncert u korist  37 djece poginulih kaštelanskih branitelja. Tom prigodom uz Big Band HGD Zrinski nastupili su brojni umjetnici (Vinko Coce, Dražen Žanko, Blanša Ordul, Vesna Ivić i Božena Svalina uz klavirsku pratnju prof. Olge Račić) predvođeni našim opernim prvakom splitskog HNK Antom Ivićem iz Kaštel Staroga. Od ostalih nastupa obilježen je blagdan Svi Sveti sviranjem na mjesnim grobljima, dok je u razdoblju siječanj-rujan 95′ svirano 15 pogreba na poziv rodbine umrlih i 7 pogreba poginulih branitelja MORH-a. Krajem godine održan je Božićni koncert u katoličkom domu u Kaštel Novom 
  4.  
  5. GODINA 1996.
  6.  
Pored sve većih poteškoća u funkcioniranju, kako financijskih tako i kadrovskih, početkom 1996. godine slijedi gostovanje u Zagrebu i Kninu i to u organizaciji Krnjevalske kaštelanske udruge „Poklade“ iz Donjih Kaštela. Uskoro dolazi do odlaska kapelnika prof. Šime Lukšića što je još više otežalo situaciju u donjokaštelanskoj glazbi. Školu mladih vodi stručni tim u sastavu Ana Domančić, Siniša Hrga, Stiven Donkov, a glazbenim voditeljom imenovan je Berislav Vuletin,  dok je Vladan Vuletin preuzeo privremenu ulogu dirigenta do izbora stalnog rješenja. 7. travnja zajedno sa Hrvatskim pjevačkim društvom „Bijaćka vila“ organizira se Uskrsni koncert u župnoj crkvi Gospe od Ružarja u Kaštel Starom uz uspješno dirigiranje voditelja  Bijaćke vile Vladana Vuletina, dok je ulogu umjetničkog voditelja imao Berislav Vuletin. Nastupilo su 43 glazbara. Prilog o koncertu emitirala je nacionalne televizija HRT na sutrašnjem Dnevniku 1. 

 

HGD "Zrinski" i HPD "Bijaćka vila" na zajedničkom uskrsnom koncertu u crkvi Gospe od Ružarija u Kaštel Starom 07.04.1996.

Sredinom godine slijedi gostovanje u Kiseljaku (BIH), gdje su glazbari dočekani uz nezaboravno gostoprimstvo tamošnjih Hrvata, a oni su im se na njihovo opće zadovoljstvo odužili s nekoliko zapaženih nastupa za vrijeme dvodnevnog gostovanja.

Krajem godine vođenje orkestra preuzima prof. Damir Marušić, inače tadašnji dirigent orkestra Hrvatske ratne mornarice

 

GODINA 1997.

 

Maestro Damir Marušić suočen sa kadrovskim problemima, započinje sa zahtjevnim probama, postavljaju se ambiciozni planovi i Zrinski početkom 1997. godine, započinje s pripremama za koncert povodom obilježavanja 145. obljetnice utemeljenja. Koncert je održan 14. prosinca 1997. godine u prepunoj sali hotela „Palace“ u Kaštel Starom, kojom je prigodom Radio postaja Kaštela snimila nosač zvuka. Pored svečanog koncerta, održan je i koncert u Kaštel Novom.

 

GODINE 1998.-1999.

 

Početkom 1998. godine (10. siječnja) održana je Izborna skupština s 23 prisutna od ukupno 32 aktivna člana, gdje je ponovno jednoglasno izabran predsjednik Tomislav Čiček, tajnik Nenad Bradarić i blagajnik Zoran Radunić.  12. siječnja je preminuo Vinko Klišmanić “Mandica”, bivši dugogodišnji predsjednik (20 godina) Društva kojem je aktualni predsjednik Tomislav Čiček održao dirljivi oproštajni govor, dok su glazbari svirali na pogrebu na mjesnom groblju u Kaštel Štafiliću. Unatoč poteškoćama Zrinski obilježava sve crkvene i državne blagdane, a probe se zbog lošeg posjeta glazbara održavaju uz velike napore. Maestro Marušić vodi i Školu mladih koja također funkcionira uz brojne poteškoće. Ipak 1998. godine održava se planirani koncert u Trogiru u sklopu Trogirskog ljeta, a u listopadu iste godine glazbari su domaćini orkestru Musikverein „Linde“ iz prijateljskog grada Lindlara iz Njemačke. 

Nezaboravno druženje i zajednički nastupi u Kaštelima i Splitu rezultirali su uzvratnim posjetom glazbara Lindlaru u listopadu 1999. godine, gdje su bili gosti glazbara iz Linde-a. U Linde-u su u sklopu tamošnjeg Octoberfesta održana dva zapažene koncerata pod ravnanjem maestra Damira Marušića. Odmah po povratku iz Lindlara održan je još jedan u nizu koncerata u hotelu „Palace“ u Kaštel Starom.

GODINA 2000.-2001.

 

Godina 2000. vrlo je teška za glazbare Zrinskog. Aktivnosti orkestra znatno su smanjene, a vođenje Škole mladih na kratko preuzima član orkestra Nenad Bradarić. I pored toga obilježeni su svi važni državni i crkveni blagdani, nastupilo se na Donjokaštelanskom krnjevalu, ali nije održan ni jedan koncert, već su organizirani isti na prostoru ispred Zadruge za druge orkestre: Narodnu glazbu Trogir, HGD „Biranj“ i Gradsku glazbu „Zvonimir“ iz Solina, a sve to u okviru nadolazeće proslave povodom 150. obljetnice postojanja limene glazbe u Donjim Kaštelima. Završetkom 2000. godine započeli su bolji dani HGD Zrinski. Aktivni članovi shvatili su ozbiljnost situacije, marljivije su pristupili izvršavanju svojih obveza, dobili smo neke nove članove, a i promjene u vodstvu orkestra pozitivno su djelovale na poboljšavanje situacije. 

U rujnu 2001. godine na audiciju se odaziva veliki broj kandidata i Škola mladih se popunjava. Vođenje jednog dijela škole mladih uz prof. Marušića preuzeo je novoangažirani voditelj Josip Gerbus. Nedugo nakon toga maestro Damir Marušić napušta HGD Zrinski, a orkestar preuzima prof.  Miro Pušić iz Kaštel Štafilića.

 

 

GODINA 2002.

 

2002. godine je obilježen veliki jubilej najstarije kaštelanske kulturno- umjetničke udruge: 150. godišnjica utemeljenja i rada HGD „Zrinski“. Prigodom obilježavanja 150. obljetnice društva organizirana su dva koncerta u okviru Kaštelanskog kulturnog ljeta gdje su ispred zadruge u Kaštel Starom gostovali Narodna glazba “Trogir” i HGD “Biranj” iz Kaštel Lukšića. Na svečanoj skupštini Društva podijeljena su priznanja umirovljenim i aktivnim članovima, a svečani koncert u izvedbi 25 glazbara održan je 17. studenog u prepunoj sali hotela „Palace“ pod ravnanjem prof. Mira Pušića uz goste iz Bijaćke vile, te brojne uzvanike i čestitare. Odlaskom voditelja škole Josipa Gerbusa početkom 2002. godine angažiran je mladi prof.  Davor Lozić iz Kaštel Lukšića, koji zajedno sa prof. Mirom Pušićem počinje voditi Školu mladih.

Vrijedi zabilježiti da je HGD Zrinski tijekom ove godine obilježio sve važne crkovne i državne blagdane (budnice u Donjim Kaštelima za Dan državnosti 30. svibnja, budnice za Dan pobjede 5. kolovoza) sudjelovalo se na krnjevalskim svečanostima i Cvjetnoj povorci (3. kolovoz) u Donjim Kaštelima, na smotri Kaštelanskih mažoretkinja (1. kolovoz), te se nastupa na 1. Županijskoj smotri puhačkih orkestara u Makarskoj (15. rujan 2002). 

Svečana skupština HGD Zrinski povodom 150. obljetnice, prostorije društva 2002.
Svečani koncert proslave 150. obljetnice HGD "Zrinski" - Hotel Palace, 17.11.2002.

 GODINA 2003.

 

U ožujku 2003. godine povodom proslave dana grada, Grad Kaštela je dodijelio Skupnu nagradu Grada Kaštela  HGD-u Zrinski za „izuzetan doprinos u promicanju kulturnog i društvenog života Grada Kaštela“. U listopadu, Hrvatski sabor kulture dodjeljuje glazbi Povelju za „izuzetna dostignuća na području kulturno-umjetničkog amaterizma i obogaćivanju hrvatske kulture“. Iste godine mjesto voditelja društva napušta prof. Miro Pušić, a na njegovo mjesto dolazi prof. Davor Lozić.  Također je angažiran Ivo Tadin kao novi učitelj Škole mladih za limena glazbala, inače profesionalni glazbenik orkestra HRM iz Splita. Probe se rade uz velike napore zbog slabog odaziva na samim probama, ali nadu za napredak daje Škola mladih koju pohađa velik broj mladih. Pod dirigentskom palicom novog voditelja HGD Zrinski je u ovoj godini održao svoj I. ljetni koncert na novouređenom prostoru ispred Zadruge u K. Starom. Također su održani koncerti u hotelu „Resnik“ u Štafiliću, na Gospinom Otoku u Solinu u organizaciji GG “Zvonimir” te u Katoličkom domu Kaštel Novi na svečanoj obljetnici rođenja skladatelja kapelnika Ivana Berketa, nakon čega je postavljena spomen ploča na rodnoj mu kući. Osim tradicionalnih krnjevalskih svečanosti i pučkih fešti u Donjim Kaštelima, nastupilo se u Trogiru na dočeku jedrenjaka te je nakon dužeg vremena održan Božićni koncert u Katoličkom domu u K. Novom.

Tomislav Čiček, predsjednik HGD "Zrinski" uručuje prigodni dar Tihomiru Brzoviću, predsjedniku HPD "Bijaćka vila" povodom 100. obljetnice "Bijaćke vile"

GODINA 2004.

 

 

2004. godina je obilježena brojnim nastupima, ali i povećanjem broja članova orkestra. Ova godina je iznimno važna za HGD Zrinski jer je otvorena prva područna glazbena škola Josip Hatze“ u Kaštel Lukšiću koja će, pokazalo se, povećati zanimanje mladih za sviranje u puhačkom orkestru. Godina je započela nastupom na velikom humanitarnom koncertu u sportskoj dvorani u Kaštel Starom na kojem su osim HGD Zrinski nastupile klape, zborovi, te brojne poznate ličnosti. Po želji Milivoja Grgina (poklonio kolekciju autorskih umjetničkih slika Društvu koje i danas krase prostorije), inače bivšeg člana uprave, Društvo je sudjelovalo u Lukšiću na svečanoj primopredaji Grginovog povijesnog dvorca „Rušinac“ gradu Kaštela. Iste godine održan je II. ljetni koncert ispred Zadruge, zatim koncerti u Trogiru u parku „Gemini“, te u hotelima „Palace“ i „Resnik“. U listopadu je uslijedio petodnevni uzvratni posjet prijateljima iz Musikverein „Linde“(Lindlar, Njemačka), gdje je uslijedio nastup na centralnoj proslavi „Oktoberfesta“. Također je održan prvi Božićni koncert u obnovljenoj župnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja u K. Starome. Tokom godine nastupalo se na svim karnevalskim svečanostima, pučkim feštama i državnim blagdanima.

 

 

GODINA 2005.

 

 

2005. godine održano je nekoliko nastupa, uključujući karnevalske svečanosti, državne i crkvene blagdane i pučke fešte. HGD Zrinski je održalo svoj već III. ljetni koncert ispred Zadruge u sklopu Kaštelanskog kulturnog ljeta na kojem su kao gosti nastupili članovi HPD Bijaćka vilaNadalje, Društvo je sudjelovalo na malom karnevalu u trgovačkom centru „Emezetta“, te je sviralo u Kaštel Starome, ispred hotela “Palace” na dočeku najpoznatijeg hrvatskog maratonca Veljka Rogošića koji je tada plivao maraton od Savudrije do Prevlake, a Kaštela su mu bila jedna od “stanica”. Ove godine je preminuo bivši dugogodišnji član Ivan Bašić te su tom prilikom članovi nastupili na njegovom ispraćaju. Održani su  Božićno-novogodišnji koncerti po drugi puta u crkvi sv. Ivana Krstitelja u K. Starome, te u župnoj dvorani u K. Štafiliću.

 

 

GODINA 2006.

 

 

2006. godini HGD Zrinski je nastupio u defileu kroz K. Stari povodom Susreta klapa iz dijaspore, što je ujedno bilo i otvaranje Kaštelanskog kulturnog ljeta 2006. Održani su ljetni koncerti ispred Zadruge u K. Starome, na Igrišću u K. Štafiliću, u centru „Mir“ Rudine, te u hotelu „ Palace“ u K. Starom. Upriličen je i Božićno – novogodišnji koncert u crkvi sv. Ivana Krstitelja u K. Starom. U ovoj godini glazbari su svirali na pogrebima dugogodišnjih članova Srećka Vrtlara i Josipa Mornara – Demana (Bepice). Također se sviralo na tradicionalnim feštama, Donjokaštelankom krnjevalu, te državnim i crkovnim blagdanima.

 

GODINA 2007.

 

 

2007. godine održani su već tradicionalni koncerti ispred Zadruge u K. Starom, hotelu „Resnik“ i na Igrišću u K. Štafiliću, i to u sklopu Kaštelanskog kulturnog ljeta. Nakon nekoliko godina u studenom je ponovno organizirana uspješna audicija za nove članove orkestra. Na kraju godine s klapom Sv. Juraj“ HRM je upriličen najposjećeniji Božićno-Novogodišnji koncert unazad nekoliko godina u crkvi Gospe od Ružarja u Kaštel Starome. Koncert je snimila u cijelosti TV Dalmacija, te je isti prikazivan nekoliko puta na istoimenoj televiziji u udarnom terminu za vrijeme Božićno novogodišnjih blagdana. Održani su tradicionalni defilei u Cvjetnoj povorci, Donjokaštelanskom krnjevalu u organizaciji KKU Poklade, te na Ribarskoj fešti u organizaciji PŠK „Srdela“.

 

 

GODINA 2008.

 

 

2008. godina se pokazala jako uspješna, što zbog konstantnog povećanja novih članova orkestra, što zbog velikog broja nastupa koji su odraz kvalitetnog rada dirigenta prof. Davora Lozića, te učitelja Ive Tadina u Školi mladih. U ovoj godini nakon 5 uspješnih godina Ivo Tadin odstupa sa funkcije učitelja, te na njegovo mjesto dolazi također profesionalni glazbenik orkestra HRM Stiven Donkov. Od mnogobrojnih nastupa valja istaknuti ljetni tradicionalni VI. koncert ispred Zadruge u K. Starom povodom 500. obljetnice rođenja Nikole Šubića Zrinskog, zatim koncerte na Igrišću i hotelu „Resnik“, i sve to u sklopu manifestacije Kaštelansko kulturno ljeto. Isto tako održan je nastup u listopadu na svečanom obilježavanju 120. obljetnice rođenja Ivana Barišina – kapelnika glazbenog društva „Svačić“ prilikom čega je otkrivena spomen ploča na rodnoj mu kući u K. Starom, nakon čega je u prostorijama HGD Zrinski uslijedilo predavanje o životu i djelovanju Ivana Barišina. U rujnu su na poziv sponzora Bavadrie HGD Zrinski i klapa Cambi održali odvojene koncerte za humanitarnu udrugu Mirno more Marini Kaštela

U travnju je održana izborna skupština na kojoj je Tomislav Čiček odstupio sa mjesta predsjednika društva, a njegovo je mjesto zamijenio stari-novi dugogodišnji član Vinko Strizić. Također su na skupštini predstavljeni novi mladi članovi, njih 10-ak, što je jasan pokazatelj kvalitetnog rada i ciljane vizije za budućnost samog orkestra.
U lipnju je preminuo Ivan Baras-Rolet (u 75. godini) – dugogodišnji bivši glazbar (više od 50 godina članstva) i predsjednik (1978.-1990 i kratko 1995.) koji je puno učinio za glazbu tijekom svog dugogodišnjeg djelovanja. Glazba je svirala na njegovom posljednjom ispraćaju u Kaštel Štafiliću – kako i priliči čovjeku koji je zadužio glazbu za generacije. Ivan Baras je zaslužan za uređenje prostorija, različite donacije i zavidan napredak ustroja i djelovanja glazbe tijekom svog aktivnog članstva. Nakon dugo vremena orkestar je svirao prigodne budnice povodom blagdana Gospe od Karmela i to u K. Štafiliću i K. Kambelovcu. Isto tako sviralo se na svim državnim blagdanima i neizostavnim karnevalskim svečanostima. U organizaciji KKU Poklade HGD Zrinski je nastupilo na karnevalima u Samoboru i Ivanecu. U rujnu su ugošćeni prijatelji iz orkestra Musikverein „Linde“. Na poziv Pjevačkog društva Mramorna održan je Božićni koncert u župnoj crkvi u Solinu – sv. Kajo sa ženskom klapom „Mendula“. Koncertna godina je završila vrlo kvalitetnim Božićno- novogodišnjim koncertom sa klapom „Kampaneli“ i Pjevačkim društvom Mramorna iz Solina u crkvi Gospe Ružarija u K. Starom.

 

GODINA 2009.

 

 

2009. godina je započela nastupom na karnevalskim svečanostima u Donjim Kaštelima i Trogiru te uveličavanjem Dana Domovinske zahvalnosti prilikom čega su gradski vijećnici položili vijence na spomen obilježjima. Centralni godišnji, a ujedno jedan od najvećih koncerata u posljednjih desetak godina je održan na svečanom otvorenju Kaštelanskog kulturnog ljeta pred mnogobrojnom publikom. HGD Zrinski je nastupilo kao organizator svečanosti, a gosti su bili estradni pjevač Vinko Coce, klapa KampaneliNedo Kovačev i KUD „7 Kaštela.

Koncert HGD "Zrinski" i Vinko Coce na otvaranju Kaštelanskog kulturnog ljeta - Kaštel Stari, 2009.

U srpnju su svirane budnice povodom Gospe od Karmela u Kaštel Štafiliću i Kaštel Kambelovcu. Također se nastupilo na velikoj Ribarskoj fešti i Cvjetnoj povorci u K. Starom. U listopadu je uslijedio treći uzvratni petodnevni posjet prijateljskom orkestru Musikverein „Linde“ u Lindlaru (Njemačka), gdje je održan prekrasni koncert na centralnoj proslavi “Oktoberfesta” u prepunoj sali „Haus Burgera“.
U prosincu su održani po prvi puta Adventski koncert u crkvi sv. Leopolda Mandića u Rudinama i prvi Božićno – novogodišnji koncert sa Pjevačkim Društvom Mramorna iz Solina u crkvi Bl. Majke Terezije na Resniku. Valja istaknuti izuzetno lošu posjećenost ovim koncertima. Isto tako nastupilo se na humanitarnom koncertu za bolesnu djevojčicu iz Slavonije u organizaciji KUD-a 7 Kaštela u Pastoralnom centru u K. Lukšiću. Osim domaćina i Zrinskog nastupili su KUD Kvadrilja iz Trogira, klapa Kampaneli i tenor Nedo Kovačev. U cijeloj 2009. godini zabilježena je izuzetna posjećenost proba, što zbog konstantnog povećanja broja članova orkestra, uglavnom mlađih iz Škole mladih i područne Glazbene škole, što zbog odgovornijeg ponašanja starijih koji su prepoznali ambiciozne planove samog orkestra u budućnosti.


GODINA 2010.

 

2010. godina mijenja sliku orkestra u potpunosti za razliku od nekoliko godina unazad. Orkestar je stekao sigurnu i po mnogim predviđanjima kvalitetnu budućnost, ponajviše zahvaljujući pomlađivanju i povratku nekih bivših članova u orkestar. Orkestar broji više od 40 članova, uglavnom mlađih i to školaraca, studenata, ali i starijih iskusnih glazbara. Sve to skupa daje idealnu kombinaciju za sigurnu budućnost ali i zahtjevniji rad, što nije problem pokazalo se zbog odličnih posjeta samim probama (prosjek više od 30 članova). Zahvaljujući napretku Društva u svakom segmentu, počevši od već navedenog povećanja broja članova, pa do kvalitetnijih izvedbi, HGD Zrinski je odlučilo prvi put nakon 2003. godine nastupiti na Smotri puhačkih orkestara Splitsko– dalmatinske županije u Imotskom. Susret je bio natjecateljskog karaktera, no Zrinski u konkurenciji 7 orkestara nije ostvario zapaženi rezultat što i nije bio prioritet, s obzirom na iskustvo i prosjek godina članova, naime mnogima je to bio prvi nastup takvog karaktera. Nadalje, Društvo je imalo čast nastupiti na svečanom dočeku prvog hrvatskog školskog jedrenjaka Kraljica mora“. Veselim marševima kroz mjesto i na portu u K. Starom dočekan je jedrenjak, kako je rekla posada – kao nigdje drugdje. 

HGD Zrinski na dočeku jedrenjaka Kraljica mora - porat Kaštel Stari, 2010.

Velik događaj zbio se u svibnju u Gradskog dvorani Kaštel Stari. HGD Zrinski je nastupilo na humanitarnom koncertu za teško bolesnog bivšeg člana orkestra Tonija Buličića. Osim Zrinskog i KUD-a 7 Kaštela koji su zajednički izveli ulomak iz opere „Ero s onoga svijeta“, nastupili su Vinko Coce, Dražen Žanko, klapa „Sv. Juraj“ HRM, KUD „Ante Zaninović“ i mnogi drugi. U sklopu manifestacije Kaštelansko kulturno ljeto 2010., održana su dva koncerta, i to u srpnju tradicionalni VII. koncert ispred Zadruge  s klapom Mendula i mladim recitatorom Franom Kuzmanićem, te koncert na Brcu u K. Novom u kolovozu. Također se u srpnju sviralo na otvaranju II. plivačkog maratona u organizaciji PŠK „Srdela“. U rujnu smo uveličali primopredaju broda za švedskog naručitelja intonirajući nacionalne himne Švedske i Hrvatske u splitskom škveru. U prosincu su održana dva velika koncerta sa klapom Mendula i to Adventski koncert u župnoj crkvu BDM u Kaštel Štafiliću te Božićni koncert u župnoj crkvi Gospe od Ružarja. Od ostaloga valja spomenuti sudjelovanje na Donjokaštelanskom krnjevalu, velikoj Ribarskoj fešti u Starome, Cvjetnoj povorci u Donjim Kaštelima, te nastup na polaganju vijenaca gradskih čelnika povodom Dana Državnosti

 

GODINA 2011.

 

Prvi nastup u 2011. bio je 20. veljače nastupom  na jubilarnom 30. Dječjem krnjevalu prigodom čega se snimala 226. milenijska fotografija Šime Strikomana koju je činilo više od 1.500 maškaranih Kalimara (video). Uslijedio je nastup na Donjokaštelanskom krnjevalu koji se održao 08.03. (video). 14 svibnja se nastupilo na 10. Sajmu cvijeća u organizaciji TZ Kaštela, te 26. lipnja u Kaštel Lukšiću na obilježavanju Dana državnosti prigodom polaganja vijenaca predstavnika grada Kaštela  (video). U srpnju (23.7.) na poziv Zatonske limene glazbe odlazi se na susret orkestara, popularnu Zatonsku limenijadu gdje su pored domaćina i Zrinskog nastupile glazbe iz Vodica, Skradina i Stankovaca (video). Dan iza obilježava se početak III. Kaštelanskog plivačkog maratona,  dok tjedan iza defileom kroz centar mjesta otvara se velika Ribarska fešta u Starome. U sklopu Kaštelanskog kulturnog ljeta održana su čak tri  koncerta, prvi za Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti ispred Zadruge u Kaštel Starome (snimljena reportaža Kaštelanske kronike), drugi koncert na Brcu u Kaštel Novom (video) i treći na Igrišću u Kaštel Štafiliću. Kolovoz je zaključen nastupom na 25. obljetnici Kaštelanskih mažoretkinja. Od ostalih protokolarnih nastupa svirala se budnica za Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti, predvodila se Cvjetna povorka KKU Poklade i odala se počast pokojnicima za Svi svete na mjesnim grobljima u Donjim Kaštelima. Kraj godine je bio rezerviran za Adventski koncert u župnoj crkvi Petra apostola u Kaštel Novom i Božićni koncert u pastoralnom centru u Štafiliću, čime je Društvo zaključilo aktivnu 2011. godinu u kojoj je zabilježeno 16. javnih nastupa (popis svih nastupa u 2011. OVDJE). Spomenimo da je ove godine izrađena web stranica www.hgd-zrinski.hr radi upoznavanja javnosti o povijesti i radu samog Društva na kojoj se prate svi javni nastupi i djelovanje orkestra. Kasnije se pokazalo da je web stranica jedna od najsadržajnijih i najažurnijih Internet stranica nekog orkestra u Hrvatskoj.

HGD "Zrinski" na milenijskoj fotografiji Šime Strikomana i 30. Dječji krnjeval KKU Poklade - Kaštel Stari 2011.

GODINA 2012.

 

Godina 2012. započela je s nastupom na 199. Donjokaštelanskom krnjevalu krajem veljače. U ožujku je Zrinski nastupao s HGD „Biranj“, HPD Bijaćka vila, ženskom klapom „Neverin“ i klapom „Kampaneli“ na zajedničkom koncertu uoči Dana grada Kaštela u Pastoralnom centru u Kaštel Lukšiću.  Povodom svečane proslave Dana grada Kaštela, prihvaćen je prijedlog HGD “Zrinski” da se Osobna nagrada Grada Kaštela za 2012. godinu dodijeli Mariu Bartulinu za cjeloživotnu doprinos u razvoju kulturno – umjetničkog amaterizma. Ovim priznanjem o kojem je pisala i Slobodna Dalmacija, Bartulin se pridružio ostalim laureatima  iz Donjokaštelanske glazbe koji su kroz povijest bili nagrađivani najvećim priznanjem Grada Kaštela – Berislav Vuletin, Vid Kuzmanić, Ivan Baras “Rolet”. U ožujku su izašli  rezultati javnog Poziva za prijedloge u kulturi Grada Kaštela, u kojem Zrinskom nisu odobrena sredstva za obilježavanje 160. obljetnice i planiranu monografiju, uz obrazloženje da je godina osnivanja sporna. Takvo obrazloženje je uzrujalo sve aktivne i bivše glazbare, kao i one koji imaju poveznice s društvom, te je Upravni odbor Glazbe poslao otvoreno pismo Kulturnom vijeću i lokalnim medijima s ciljem obrane digniteta i 160. godišnje tradicije donjokaštelanske glazbe. Istaknimo da je i simpatizer Zrinskog, ujedno i gradski vijećnik, Branko Radačić poslao zasebno otvoreno pismo u cilju „razjašnjavanja svih nejasnoća i okolnosti oko obljetnice HGD Zrinski“. Otvorena pismu su naišla na pozitivan odjek u javnosti i urodila plodom. Naime, došlo je do konstruktivnog sastanaka s Kulturnim vijećem, na kojem su se sve nesuglasice i neopravdana kriva tumačenja Vijeća pojasnila, i to sve na dobrobit Zrinskog. Prvi dan svibnja je obilježen tradicionalnim budnicama na Brcu u Štafiliću, Novom i Starom. U lipnju su glazbari gostovali na 6. Međunarodnom festivalu puhačkih orkestara u Malom Lošinju.

Prve srpanjske subote ispred Nadbiskupske palače u Kaštel Sućurcu, 46 glazbara pod ravnanjem kapelnika Lozića održalo je veliki koncert zajedno s „Bijaćkom vilom“ i KUD-om „7 Kaštela“ i to u sklopu otvaranja Kaštelanskog kulturnog ljeta 2012. Posebno impresivna je bila zajednička izvedba završnog kola iz opere „Ero s onoga svijeta“. Ovo je bio jedan od najupečatljivijih otvaranja Kaštelanskog ljeta, ali i jedan od najboljih koncerta Zrinskog u proteklih desetak godina o kojem se pisalo i u Slobodnoj Dalmaciji.  7. srpnja je uslijedio drugi koncert, ovaj put u Kaštel Starom na poziv „Bijaćke vile“, gdje se društva ponovno izveli „Era“ na oduševljene ispunjenog Brca. Koncert je obilovao emocijama, posebice prilikom izuzetnog govora prof. Vladana Vuletina o Glazbi i ovogodišnjoj obljetnici koju su neki osporavali (video dostupan je na YouTube-u). Inače, ovo je bila i večer kada se Vuletin oprostio od Bijaćke vile koju je uspješno vodio proteklih dvadeset godina.

Koncert HGD "Zrinski", HPD "Bijaćka vila" i KUD-a "7 Kaštela" na otvaranju Kaštelanskog kulturnog ljeta - Kaštel Sućurac, 03.07.2012.

U nedjelju 22. srpnja je uslijedio jutarnju nastup na 4. Kaštelanskom plivačkom maratonu, dok je večer bila rezervirana za službenu proslavu 160. obljetnice, na kojoj su uz slavljenike iz Zrinskog nastupili gosti iz Gradske glazbe „Sinj“ i Gradske glazbe „Zvonimir“ iz Solina, dok se Ivan Biliškov, predsjednik pozvanog HGD „Biranj“, javno ispričao za nedolazak orkestra zbog tehničkih problema. Proslava je započela u Kaštel Štafiliću defileom predvođenim kočijom s umirovljenim glazbarima, zatim glazbama uz pratnju Kaštelanskih mažoretkinja, dok su se na Brcu u Starom izvodile zajedničke koračnice, te cjelovečernji koncertni program, koji je privukao mnoštvo publike unatoč nestabilnom vremenu koje je prijetilo do samog kraja programa. Cijeli susret je završio velikom feštom u prostorijama Zrinskog gdje se okupilo oko 300 glazbara, čestitara i prijatelja donjokaštelanske glazbe. Svečani događaj popratili su mediji Portal grada Kaštela i Kaštelanska kronika.  Do kraja ljeta orkestar je još održao koncert na novskom Brcu povodom 500. godina Kaštel Novogte je nastupao na Ribarskoj fešti u Starome, Danu pojede i domovinske zahvalnosti, Cvjetnoj povorci i Večeri Kaštelanskih mažoretkinja u K. Novom. Uslijedila je kratka ljetna pauza do nastupa povodom blagdana Svi Sveti. U studenom je održana Izborna skupština na kojoj je Vinko Strizić ponovno izabran na dužnost predsjednika. U prosincu je održan prvi, ali slabo posjećeni Adventski koncert u Radunu (Kaštel Starom), dok je Božićni, a ujedno i posljednji koncert godine održan u Pastoralnom centru u K. Štafiliću.
Sveukupno je odrađeno 16 nastupa tokom 2012. godine. Popis nastupa dostupan je OVDJE.

199. Donjokaštelanski krnjeval - 21.02.2012.

GODINA 2013. 

 

2013 godina je zabilježena kao godina s većim ambicijama, raznovrsnijim nastupima, te širenjem mreže partnerstva s drugim orkestrima. Društvo je bilo izuzetno aktivno tokom cijele godine o čemu detaljno informira članak “Pregled aktivnosti za 2013”. Tako su probe započele već u ranom siječnju i trajale sve do sredine prosinca (uz kratku jednomjesečnu stanku u rujnu). Nastupalo se na različitim protokolarnim događanjima, koncertima, karnevalima i manifestacijama. Glazbarska radna godina započela je u prvim danima veljače s obnovom već skoro zaboravljene šerate koja je upriličena uz KUD “Ante Zaninović”, a sve to se zbilo u šatoru na prostoru bivšeg “Plavog Jadrana”. Šerata je održana u sklopu proslave 200 godina organiziranog maškaravanja u Donjim Kaštelima u organizaciji KKU “Poklade” iz Donjih Kaštela. Pet dana poslije, glazbari su kao neizostavni sudionik nastupili na velikom 200. Donjokaštelanskom krnjevalu.

U ožujku, prigodom obilježavanja Dana Grada Kaštela i otvaranja nove sportske dvorane u Kaštel Sućurcu na Sokolani, HGD “Zrinski” je sudjelovalo na koncertu pod nazivom “Koncert gradu” zajedno s HGD “Biranj”, HPD “Bijaćka Vila”, ženskom klapom “Neverin” i muškom klapom “Cambi”. Koncert je u cijelosti snimila regionalna TV postaja Mreža TV – Split. Krajem travnja, glazbari su na poziv Kaštelanskih mažoretkinja nastupili u defileu s nekoliko stotina mažoretkinja preko donjokaštelanske rive  povodom 17. Hrvatskog mažoret prvenstva kojem su Kaštela bila domaćin. 
Svibanj je započeo tradicionalnim budnicama u Donjim Kaštelima i sviranjem u K. Štafiliću na pogrebu  F. Mornara, oca člana Stipe Mornara. Izuzetno aktivnu ljetnu sezonu glazbari su otvorili nastupom na manifestaciji “Nostalgija” na Brcu u Kaštel Starom, a sve na poziv direktorice Turističke zajednice Kaštela Nade Maršić. Suradnja s Kaštelanskim mažoretkinjama se nastavila u prvim danima srpnja, kada su glazbari uveličali otvaranje već tradicionalne “Večeri Kaštelanskih mažoretkinja” u Kaštel Novome. Ljetni koncerti u sklopu Kaštelanskog kulturnog ljeta, za koje su se glazbari pripremali od početka godine, održani su 7. i 17. srpnja pred prepunim gledalištima. Prvi koncert je održan “ispred fortice” u Nehaju. Zanimljivo je da je to bio prvi koncert na ovome izuzetno atraktivnom prostoru tik uz more (zapisi o održanim koncertima na ovom prostoru nisu pronađeni). Drugi koncert održan je na Brcu u Kaštel Starom. Kao gošća koncerta nastupila je Matea Majić na horni. Na koncertu je uručeno priznanje najstarijem aktivnom članu Ivici Vuletinu – Đovaniju, koji je 2013. godine bio član Društva čak 53 godine! Već petu godinu zaredom krajem srpnja PŠK “Srdela” je organiziralo V. Plivački maraton na portu u Kaštel Starom. Tom prigodom glazbari su nastupili na otvaranju maratona intonirajući nacionalnu himnu i prigodne koračnice. Zadnjeg vikenda u srpnju glazbari su ugostili članove Puhačkog Orkestra “Zaprešić” s kojim je tada službeno uspostavljena suradnja na inicijativu člana Tonija Bartulina, koji je tijekom studija u Zagrebu svirao u PO “Zaprešić”. Prvi dan gostovanja održan je službeni prijem delegacije orkestara (Miljenko Šoštarić, pročelnik grada Zaprešića, Marko Petreković, predsjednik PO Zaprešić, Natalija Jarec, dirigentica, Iva Ljubičić, članica PO Zaprešić i Toni Bartulin, predstavnik HGD Zrinski) kod dogradonačelnika Kaštela Mili Novaka. Istu večer su članovi oba orkestra nastupili na “Ribarskoj fešti”. Dan poslije održan je večernji koncert PO “Zaprešić” u sklopu Kaštelanskog kulturnog ljeta pred prepunim gledalištem na Brcu u Kaštel Starom. Nakon koncerta uslijedilo je druženje u prostorijama HGD “Zrinski”. Već tada je “Zrinski” pozvan na gostovanje u 2014. u njihovom gradu povodom Memorijala Stjepana Obrubića. Kolovoz su obilježili nastupi na “Cvjetnoj povorci”, te budnice povodom Dana domovinske zahvalnosti, zatim gostovanje s KKU “Poklade” u Biogradu na Moru na ljetnom karnevalu, čime je zaključen ciklus ljetnih nastupa.

Nakon kratke jednomjesečne pauze, glazbari su se vratili uveseljavanju puka u prvim danima listopada. Naime, 05. listopada HGD “Zrinski” je nastupalo na čuvenoj 82. Mrdujskoj regati. U listopadu se održala trodnevna proslava u sklopu 25 godina prijateljstva Kaštela i Lindlara, ali i prijateljstva među orkestrima HGD “Zrinski” i MV “Linde”. Tom prilikom glazbari su ugostili članove orkestra “Linde”. Tijekom proslave predsjednik MV Linde, Uwe Glaubitz, iskoristio je priliku da službeno pozove donjokaštelane dogodine u Lindlar na Oktoberfest 2014. Za blagdan Svih Svetih glazbari su nastupili na mjesnim grobljima odavajući time počast svim preminulima.

Šerata HGD "Zrinski" i KUD "Ante Zaninović" - šator na prostoru ex. Plavi Jadran, Kaštel Stari, 7.02.2013.
Dan domovinske zahvalnosti - Brce, Kaštel Novi, 01.08.2013.

Na kraju godine, 14. prosinca, Adventskim koncertom u “Božićnom gradu” na Brcu u Kaštel Starome, zaokružena je izuzetno aktivna glazbarska godina. Od ostalih važnijih događaja i aktivnosti valja spomenuti da se ove godine napunilo desetljeće rada pod vodstvom prof. Davora Lozića u HGD “Zrinski” (2003-2013). Što se tiče interne “Škole mladih” bilo je aktivno 10 mladih. Školu mladih vodio je maestro Lozić i glazbenik orkestra HRM Stivn Donkov. Nadalje, odobren je projekt HGD “Zrinski” u vrijednosti 10.000 kn “Nabava novog instrumenta povodom 160 godina” koji je prošao na natječaju Ministarstva kulture “Javne potrebe u kulturno – umjetničkom amaterizmu 2013. Istaknimo da je dr. Vladan Vuletin poklonio 60 primjeraka knjige “Glazbeni život u Donjim Kaštelima od 1860. do 1918. godine” koja secira povijest glazbenih društava u Donjim Kaštelima kojih je Zrinski pravni sljedbenik. Ukupno u 2013. godini, HGD “Zrinski” je imalo 18 javnih nastupa, i ugostilo je puhačke orkestre iz Zaprešića i Lindlara. Popis nastupa je dostupan OVDJE.

GODINA 2014. 

 

Aktivnosti u ovoj godini započinju 03. ožujka sudjelovanjem na zajedničkom koncertu “Koncert Gradu” s HGD Biranj, HPD Bijaćka vila i Klapom Neverin u Pastoralnom centru Kaštel Lukšić. Dan iza, na pokladni utorak nastupa se na Donjokaštelanskom krnjevalu. U travnju glazbari sviraju na ceremoniji otvaranja nove OŠ Bijaći u Kaštel Novom (članak Slobodne Dalmacije). Ovaj događaj je naknadno izazvao veliki medijski interes nakon članka „Kad se pjeva Lijepa naša, stiže račun ZAMP-a“ objavljenom u Slobodnoj Dalmaciji 17. travnja 2014, koji je naveo da  ZAMP šalje račun organizatora i za izvođenje hrvatske himne koju je u ovom slučaju izvodilo HGD Zrinski. Ovaj članak je demantirao ZAMP osporavajući netočne informacije da se plaća naknada za izvođenje himne. Sama tema izazvala je veliku medijsku pozornost, pa su tako vijest prenijeli Jutarnji list, tportal, Portal Grada Kaštela i drugi mediji.

HGD "Zrinski" na otvaranju nove zgrade OŠ "Bijaći" u Kaštel Novom - 11.04.2014

Uslijedili su nastupi na Kaštelanskom prazniku cvijeća i budnice za Praznik rada. VI. Susret orkestra Splitsko-dalmatinske županije održava se 04. svibnja na Pučišćima gdje Zrinski nastupalo u C kategoriji svirajući skladbe Tvoja barka mala, Pirates of the Carribean i Alvamar Ouverture. Selektor Hari Zlodre je ocijenio program kao dobro odabran, dok je najbolje izvedena Kalogjerina skladba Tvoja barka mala. Od ukupno devet orkestara, šest se natjecalo u C kategoriji od kojih je prvo mjesto i kvalifikacije na Susret hrvatskih puhačkih orkestara u Novom Vinodolski osvojiolo KGD Mosor Klis-Kosa pod vodstvom Siniše Hrge.  U srpnju (12.07.) simboličnim podizanjem četiriju vesala na Peristilu i recitiranjem Ujevićeve pjesme Marku Maruliću uz puhački orkestar HGD Zrinski  započela je ceremonija ispraćanja legendarne komiške falkuše „Comeza-Lisboa“ na dalek put u norveški grad Oslo. Slobodna Dalmacija pogrešno navodi da je nastupao orkestar HRM.  Tjedan iza, 20.07. prigodnim marševima i intoniranjem nacionalne himne u izvedbi glazbara započeo je 6. Kaštelanski plivački maraton. U sklopu Kaštelanskog kulturno ljeta 2014. održana su dva iznimno posjećena koncerta i to na Igrišću u Štafiliću (21.07.) i Brcu u Novom (01.08.) U srpnju je preminuo umirovljeni dugogodišnji trubač, glazbar Ivo Lebedina prigodom čega su mu glazbari odali počast svirajući na pogrebu održanom 29.07. u Kaštel Štafiliću. 

Pogreb glazbara Ive Lebedine - mjesno groblje Kaštel Novi/Štafilić, 29.07.2014.

Prva subota u kolovozu bila je rezervirana za Cvjetnu povorku koja je prodefilirala rivom od Starog do Štafilića. Krajem rujna (21.09.) glazbari Zrinskog nastupaju kao domaćini pa ugošćuju kolege iz Pihalnog orkestra “Tolmin” iz Slovenije te im organiziraju koncert na Igrišću u Kaštel Štafiliću. Ovaj koncert na svojevrstan način poslužio je i za produbljivanje veza donjokaštelanskih glazbara i slovenskog orkestra, pa je vrijeme koje su Slovenci proveli u Kaštelima iskorišteno i za međusobno druženje i razmjenu iskustava.   27. 09. odlazi se u Split  gdje Zrinski  drugu godinu zaredom nastupa  na otvaranju 83. Mrdujske regate. Svirajući prigodne koračnice orkestar je nagovijestio početak regate. Nakon ugošćavanja prijatelja iz Puhačkog orkestra Zaprešić prošle 2013. godine, ostvaruje se uzvratni posjet prigodom čega glazbari nastupaju na 5. Memorijalu Stjepana Obrubića koji je 11. listopada održan u Pučkom otvorenom učilištu Zaprešić. Glazbari su uživali u  dvodnevnom gostovanju i gostoprimstvu prijatelja iz Zaprešića a prilog o gostovanju snimila je TV Zaprešić.  

HGD "Zrinski" na gostovanju kod PO Zaprešić - Zaprešić, 11.-12.10. 2014.

Samo četiri dana poslije, putuje se u po Lindlar. Naime, u razdoblju od 15 do 20. listopada  donjokaštelani su gostovali u Lindlaru po četvrti put, a sve to kako bi nastupili na centralnoj proslavi Oktoberfesta u organizaciji  prijatelja iz MV “Linde”.Po dolasku kaštelana u Lindlar sreće, zagrljaja, ali i suza radosnica nije nedostajalo. Istu večer  organizirana je  njemačka večera dobrodošlice na imanju domaćina, a sve to uz brass band. Tijekom pet dana boravka glazbari su posjetili Köln i zabavni park Phantasialand. Također je organiziran i prijam kod dogradonačelnika Lindlara, prigodom čega su  razmijenjeni  prigodni darovi. Glavni nastup donjokaštelana uslijedio je na centalnoj proslavi Oktoberfesta u Haus Burgeru. Prepuna sala gostiju s odobravanjem i velikim aplauzima popratila je koncert Zrinskog. Na početku koncerta Uwe Glaubizt – predsjednik MV “Linde”,  pozdravio je Kaštelane i poželio dobrodošlicu, uz vidno zadovoljstvo što orkestri održavaju prijateljstvo. Kao znak zahvale za prijem i velikodušno domaćinstvo Mario Čagalj je uručio darove u ime Grada Kaštela  i HGD “Zrinski”.  Nakon koncerta nastavio se zabavni program uz tradicionalni brass band i ples do ranih jutarnjih sati.   

HGD "Zrinski" i Musikverein "Linde" - gostovanje u Lindlaru, 15.-20.10.2014.

Prvi dan studenog obilježen je blagdan Svi sveti nastupom na mjesnim grobljima u Donjim Kaštelima. Izuzetno aktivna godina s ukupno 18. nastupa zaključena je s dva koncerta, Adventskim koncertom u Kaštel Štafiliću i Božićnim koncertom u crkvi sv. Petra u Kaštel Novom.

Adventski koncert - Pastoralni centar, Kaštel Štafilić, 23.12.2014.
HGD "Zrinski" na 31. Susretu hrvatskih puhačkih orkestara - Novi Vinodolski 10.-11.06.2017.