Donjokaštelanska “Kolinda” dominirala Riječkim karnevalom

image_pdf

ATRAKTIVNA TOČKA KKU POKLADE PRIVUKLA PAŽNJU PUBLIKE I MEDIJA (24-26.02.2017.)

 

Središtem Rijeke u nedjelju je prošla 34. Međunarodna karnevalska povorka, kao vrhunac Riječkoga karnevala, u kojoj je sudjelovalo oko 10.400 maskiranih sudionika u 110 karnevalskih skupina sa 74 alegorijskih kola, među kojima su posebnu pažnju privukle donjokaštelanske “Poklade” i  točka “Djed Mraz“, koja je mnoge podsjećala na predsjednicu Kolindu. Maškare naglašavaju da je svaka sličnost sa stvarnim osobama slučajna. 

Nakon što je prošlo 10 godina od zadnjeg sudjelovanja KKU Poklade na Riječkom karnevalu, po komentarima mnogobrojne publike i domaćina, može se reći da je Rijeka u prošlom desetljeću bila “uskraćena” atraktivne satiričnosti i prepoznatljivog humora donjokaštelana – kojeg su ove godine ponovno prezentirali u velikom stilu nastupajući sa glazbarima HGD “Zrinski” i alegorijskim kolima, te impresivnim 5-metara visokim Djedom Mrazom u kojem su mnogi prepoznali “Kolindu”, koju su pratili djed-mraz-vojnici u veselom raspoloženju, a sve na čelu sa Meštrom i Kraljicom Donjokaštelanskog krnjevala – Markom Grozdanićem i Nedom Grozdanić.

Da je točka izazivala valove smjeha i pažnju medija svjedoče naslovnice hrvatskih, ali i regionalnih medija koji su donjokaštelane stavljali u prvi plan.  Izdvajamo sljedeće reportaže i izjave:

Pored KKU Poklade bilo je tu i mnoštvo drugih maškaranih grupa koji su kroz svoje maske pokazali što ih je u posljednjih godinu dana inspiriralo, nasmijalo ili naljutilo da komentiraju kroz duhovite alegorije… Crvenkapica i vuk, Gospodari prstenova, Princeza na zrnu graška, Šuma Striborova, Shrek i Fiona, Petar Pan… donijeli su na Korzo čaroliju bajki i poznatih priča, dok su nas gejše i samuraji, Vikinzi, Jamajčani, Teksašani i ostali proveli duž zemaljske kugle. I onda još stotine drugih karnevalskih priča…

Uz 16 grupa iz ostatka hrvatske, povorka je međunarodni predznak imala zbog brojnih gostiju iz inozemstva – iz Italije (Verona, Este, Mirandola), Slovenije (Pobrežje – Ptuj), Crne Gore (Herceg Novi), Srbije (Vrnjačka Banja) te mješovite grupe K.G. Nevera iz učeničkog doma Kvarnera i KG „Par-Nepar“ s članovima iz Slovenije, Belgije, Francuske i Danske.

Prolaskom posljednje grupe, tradicionalno Halubajskih zvončara, na pozornici se odvila gorko-slatka ceremonija vraćanja ključa Grada iz ruku maškara gradonačelniku Rijeke. Paljenjem pusta na moru u režiji grupe Pom-F-Ri, Riječki karneval je službeno priveden kraju, dok se neslužbeno nastavio na brojnim maškaranim zabavama.

Nakon odrađenog Riječkog karnevala i nestrpljivog iščekivanja sljedećeg gostovanja, maškare iz Poklada čeka za njih – glavni događaj godine, a to je veliki Donjokaštelanski krnjeval za koji imaju nešto više od 24 sata do početka povorke. 

Predstavljanje točke u povorci možete vidjeti na video snimci Riječkog karnevala ovdje.


Autor: Toni Bartulin

Foto: KKU Poklade, HGD “Zrinski

 

Ostavi odgovor