image_pdf

Anton (Tonći) Jerić (1916.-1946.)

Glazbar HGD Bijać koji je postao kapelnik

Anton Tonći Jerić sin je Ivana Jerića, dugogodišnjeg kapelnika Hrvatskog glazbenog društva “Bijać”. Prvu glazbenu poduku u sviranju flighorne – krilnice dobio je od svoga oca i Ivana Berketa, prvog kapelnika Glazbe, kojoj je Tonći Jerić pristupio već sa jedanaest godina. Vrlo mlad je završio Vojnu glazbenu školu u Vršcu te kraće vrijeme svirao u glazbi Kraljeve garde u Beogradu.

Početkom Drugoga svjetskog rata odlazi u Zagreb, gdje postaje prvim flighornistem i trubačem Domobranske vojne glazbe. Pri kraju Drugoga svjetskog rata Anton Tonći Jerić nastavlja svoje glazbeno djelovanje u Sloveniji, najprije kao trubač u Vojnoj glazbi u Ljubljani, a krajem 1945. godine odlazi u Kranj, gdje obnaša dužnost kapelnika Vojne glazbe tenkovske divizije.

Nažalost, prerana smrt 21. svibnja 1946. godine prekinula je njegovo daljnje, za pretpostaviti je uspješno glazbeno djelovanje. Stariji Štafilićani i danas Antona Jerića zvanog Tonći spominju kao jednog od najboljih i najomiljenijih glazbara Hrvatskog glazbenog društva “Bijać”.