image_pdf

Kapelnik Grgo Grubišić

KAPELNIK HGD ZRINSKI (od svibnja 2016.)


Nakon osnivača i prvog kapelnika Čeha Krasnika, te kasnijih nasljednika Talijana (ime nepoznato), Jakova Vuletina (zvanog Atila), Ivana Bozzotija, Ivana Berketa, Tramontane, Jakova Vuletina (Jakina), Ivana Barišina, Ivana Jerića, Ignacija Mornar-Demana, Andre Sentinelle, Anton (Tonći) Jerića, Ante Vuletina (Grinteše), Jože Bruna, Ivana Marinkovića, Stjepana Premžića, Vida Kuzmanića, Berislava Vuletina, Šime Lukšića, Damira Marušića, Mira Pušića i Davora Lozića, kapelnik Grgo Grubišić iz Solina je ukupno 23. dirigent po redu pod čijom palicom djeluje donjokaštelanska glazba u 170 godina dugoj povijesti. Popis svih kapelnika od 1852. godine do danas dostupan je OVDJE.


BIOGRAFIJA

 

Prof. klarineta Grgo Grubišić rođen je 1966. godine u Splitu, gdje s uspjehom završava osnovno i srednje glazbeno obrazovanje pri Glazbenoj školi “Josip Hatze”, odjel za puhačke instrumente (klarinet) u klasi prof. Vladimira Svilovića, a studij na Fakultetu Muzičke Umjetnosti (Beograd) u klasi M. Stefanovića (klarinet) i dodatno na odjelu za glazbenu teoriju. Kao srednjoškolac, zatim student osvaja nagrade na brojnim natjecanjima. Nakon završetka studija razvija bogatu praksu na različitim područjima glazbene djelatnosti. Tako u svojstvu umjetničkog voditelja, dirigenta te nastavnika klarineta, sudjeluje na brojnim festivalima, smotrama, školskim i drugim glazbenim natjecanjima.


Na državnom festivalu “Mandolina Imota” u Imotskom višegodišnji je pobjednik u svojstvu dirigenta Gradskog mandolinskog orkestra ”Ad Libitum” iz Solina, s kojim je u dva navrata bio i četvrtfinalista Sveeuropskog glazbenog natjecanja ”TIM” u Firenzi (Italija) i poslije u Mannheimu (Njemačka), te je bio sudionik Festivala mandolinista – Varazze (Italija) i Internacionalnog glazbenog festivala u Bardejovu (Slovačka). Godine 1996. s “Ad Libitum” ravna službenim svečanim koncertom povodom Dana državnosti RH u New Yorku u organizaciji tamošnje podružnice Hrvatskog svjetskog kongresa. Glazbeni CD ovog orkestra je 1998. godine nominiran za nagradu Hrvatskog radijskog festivala u kategoriji koncertnog albuma godine za izdanja u kategoriji klasične glazbe.


Od 1996. do 2000. godine djeluje kao vanjski suradnik pri Glazbenoj školi ”Jakova Gotovca” u Sinju i u tom periodu nastavu klarineta podiže na razinu koja je rezultirala nizom nagrada na glazbenim natjecanjima učenika, kako na regionalnom tako i na državnom nivou. Paralelno uz spomenuto, predaje i u područnom odjelu glazbene škole ”Josip Hatze” u Starom Gradu (Hvar), a s dužim vremenskim odmakom nakon toga i u privatnoj glazbenoj školi ”Boris Papandopulo” u Splitu. Na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu je sudionik finalnih večeri u svojstvu voditelja ženske klape ”Tamarin” (Vranjic) i muške klape  ”Omiš”. Osim spomentih vodio je, između ostalih i klape ”Sutikva”, ”Sedam Kaštela” i ”Vokalisti Salone”.


U periodu od 1993. do 1995. godine kapelnik je Gradske glazbe “Zvonimir”  iz Solina, a tijekom 1995. vodi i Hrvatsku gradsku glazbu Stari Grad (otok Hvar) s kojom iste godine u Pločama osvaja drugu nagradu na Regionalom natjecanju puhačkih orkestara. Od 2000. do 2002. djeluje kao kapelnik u Kulturnom glazbenom društvu ”Mosor” Klis-Kosa, a od 2002. do danas voditelj je Gradske glazbe Sinj, koja 2004 godine osvaja Srebrnu plaketu na Državnom susretu puhačkih orkestara RH. S Gradskom glazbom Sinj nastupa više puta na državnim susretima sljedećih godina.


Od svibnja 2016. u ulozi je kapelnika puhačkog orkestra HGD ”Zrinski” Donja Kaštela, koji već na slijedećem Susretu puhačkih orkestara Splitsko-dalmatinske županije (Baška Voda – svibanj 2017.) zaslužuju kvalifikacije, odnosno status županijskog predstavnika na 31. Državnom susretu puhačkih orkestara RH u Novom Vinodolskom, gdje svojim uspješnim nastupom osvajaju Srebrenu plaketu Hrvatskog sabora kulture. Osim uloge kapelnika, danas djeluje kao profesor saksofona i klarineta u Glazbarskoj školi “Zrinskog”.


Od 1992. godine stalni je član Orkestra HRM u kojem, ubrzo nakon priključenja, stupa na dugogodišnju funkciju kao koncert-majstor.