image_pdf

Anton Vuletin – Grinteša (1905.-1993.)

Kapelnik Narodne glazbe (1981.-1982.)

Gostujući kapelnik: HGD „Bijać“

 

Sin je kapelnika Jakova Vuletina – Jakina, koji mu je dao i prvu glazbenu poduku. Od 1936. do 1938. školuje se na višoj glazbenoj školi u Vršcu (instrument flighorna), a sredinom pedesetih godina pohađa i muzičku akademiju u Zagrebu, ali je ne završava. Od svoje dvadesete godine profesionalno se bavi glazbom, najprije kao flighornist u Vojnom orkestru u Zagrebu (1925.-1931.), a potom i u Vojnom orkestru u Splitu (1931.-1941.). Ratne godine provodi pod talijanskom okupacijom u Kaštelima, a budući da su sa djelovanjem prestala sva tri kaštelanska glazbena društva prehranjuje se ribolovom, obiteljskom tradicijom. 

Od 1944. do 1947. godine mobiliziran je u Vojno-mornaričku glazbu, a po demobilizaciji pet godina djeluje kao kapelnik donjokaštelanske Narodne glazbe. Godine 1951. odlazi u Zagreb i postaje članom orkestra kazališta Komedija u kojem svira trublju i timpane do umirovljenja 1964. godine. S kazališnim ansamblom Komedija često nastupa kao solist, a povremeno zamjenjuje i dirigenta na nastupima u Hrvatskoj i inozemstvu.

Kao vanjski suradnik nastupa u orkestru Radio Zagreba, zagrebačkoj Filharmoniji i orkestru Zagrebačkog festivala zabavne glazbe. Nakon umirovljenja još dvije godine u Komediji svira timpane i kapelnik je puhačkog orkestra Zagrebačkog električnog tramvaja.

Od 1966. godine djeluje u Kaštelima, i to kao kapelnik lukšićke glazbe Biranj (1966.-1978.) i donjokaštelanske Narodne glazbe Donja Kaštela (1981.-1982.) u kojoj još dugo godina podučava mlade. Napisao je niz transkripcija i obrada za puhačke orkestre, a prigodice se bavio i skladanjem. Kaštelani ga se spominju po nadimku Grinteša.

Preminuo je u siječnju 1993. godine, a sahranjen je u Kaštel Štafiliću.

Ante Vuletin bio je jedan od najuspješnijih učitelja Glazbarske škole mladih Narodne glazbe Donja Kaštela.
Ante Vuletin "Grinteša" u Zagrebačkom kazalištu "Komedija" - prvi na trubi zdesna.