Puhački orkestar Zaprešić

PO “ZAPREŠIĆ” I HGD “ZRINSKI”

 

Vođeni idejom o dugogodišnjem prijateljstvu između gradova Zaprešića i Kaštela, Puhački orkestar Zaprešić i HGD „Zrinski“ započeli su suradnju 2013. godine koncertom Zapreščana u Kaštelima u sklopu Kaštelanskog kulturnog ljeta. U listopadu 2014. godine uslijedilo je gostovanje Donjokaštelana na Memorijalu Stjepana Obrubića u Pučkome učilištu u Zaprešiću. Drugi posjet POZ-a Kaštelima bio je u srpnju 2017. godine kada zajedno s glazbarima „Zrinskog“  nastupa na velikoj ribarskoj fešti u Kaštel Starome. Već sljedeće godine u rujnu HGD „Zrinski“ odlazi na uzvratni posjet te nastupa u Vršilnici u Novim Dvorima prilikom obilježavanja Dana bana Jelačića i Memorijala Stjepana Obrubića.

U 2022. godini (29.10.) brass kvintet sekcija Puhačkog orkestra “Zaprešić” gostoje u Kaštelima na svečanom koncertu prigodom obilježavanja 170. obljetnice HGD “Zrinski” koja se održala u auditoriju OŠ “Bijaći”.

Suradnja dvaju orkestara rezultirala je nezaboravnim zajedničkim trenutcima, stvaranjem novih prijateljstava, dijeljenjem pozitivnih iskustava te glazbenim spajanjem sjevera i juga.

HGD Zrinski i PO Zaprešić, gostovanje u Zaprešiću 10-11.10.2014.
Kvintet sekcija POZ na svečanoj proslavi 170. obljetnice HGD "Zrinski", OŠ "Bijaći" K. Novi 29.10.2022.

BIOGRAFIJA PO ZAPREŠIĆ (POZ)

 

Puhački orkestar Zaprešić svojim izgledom i zvukom postao je pravi gradski brend. Njegov osnutak vezan je za 1950-u godinu i ime kapelnika Stjepana Obrubića koji je, uz podršku svojega učitelja Josipa Valeka i tadašnjega predsjednika Dobrovoljnoga vatrogasnog društva Zaprešić Ivana Škvorca, okupio talentirane amatere i započeo s njihovim uvježbavanjem. Stvorena je Limena glazba koja je djelovala u sastavu DVD-a Zaprešić. Nakon svega osam mjeseci teorijske i praktične pripreme, održan je 8. listopada 1950. godine prvi koncert u dvorištu staroga Društvenog doma. Otada nastupi se nižu, a Limena glazba djeluje u sastavu kulturnih i upravnih ustanova Zaprešića: Narodnoga sveučilišta Zaprešić, zatim Mjesne zajednice Zaprešić te KUD-a Ilija Gregorić. Kao zajednički projekt svih sastavnica KUD-a Ilija Gregorić, dakle i Limene glazbe, postavljena je opera hrvatskoga skladatalja Jakova Gotovca Ero s onoga svijeta, izvedena u novome Društvenom domu u Zaprešiću te u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu.  Na inicijativu članova glazbe, dana 29. siječnja 1996. godine Limena glazba se osamostaljuje te nastavlja tradiciju pod novim imenom Puhački orkestar Zaprešić. Otada broj članova raste, repertoar se širi. Naime, afirmira se pomladak iz kojega u orkestar dolaze mladi i obučeni svirači, a započinje i suradnja s Glazbenom školom Zlatka Balokovića koja traje i danas. Broj nastupa prelazi 30 godišnje, a orkestar pod ravnanjem renomiranih dirigenata postiže zavidnu razinu muziciranja. Zaprešićke boje orkestar je pronio po Hrvatskoj i inozemstvu nastupajući nekoliko puta u Francuskoj, susjednoj Sloveniji i dalekoj Bjelorusiji. Od domaćih nastupa valja spomenuti nastup u Crikvenici, Biogradu na Moru, Samoboru, na Zrinjevcu u Zagrebu, Pašmanu, Kaštel Starome i druge. POZ stvara i njeguje glazbena prijateljstva s mnogim puhačkim orkestrima od kojih se izdvaja ono s Hrvatskim glazbenim društvom Zrinski Donja Kaštela. Nadalje, godine 2007. započela je tradicija božićnih koncerata u velikoj dvorani Pučkoga otvorenog učilišta Zaprešić. Svaki sljedeći koncert uoči Božića nadmaši prethodni što po kvaliteti sviranja, raznovrsnosti repertoara, maštovitim idejama, broju popunjenih mjesta u publici… Koncertom iz 2014. godine letvica je podignuta vrlo visoko jer, osim priređenoga glazbeno-scenskog doživljaja, humanitarnim karakterom koncerta istaknuta je prava božićna nota.
U čast prvome kapelniku POZ svake godine priredi koncert pod dobro poznatim nazivom Memorijal Stjepana Obrubića. Prvi Memorijal S. O. simbolično je održan na 60. obljetnicu orkestra, dakle 2010. godine. Kvaliteta zvuka i izvedbe POZ-a primijećena je na županijskim i državnim smotrama od kojih posebno treba istaknuti osvojeno 3. mjesto u B kategoriji na Državnoj smotri puhačkih orkestara u Novom Vinodolskom, u lipnju 2014. godine. Danas POZ broji četrdesetak aktivnih članova te uspješno djeluje pod vodstvom dirigenta Mire Saje i dugogodišnjeg predsjednika Marka Petrekovića. U sastavu orkestra djeluju Dječji orkestar POZ-a s čak tridesetak članova pod vodstvom dirigentice Sare Blažev te Zaprešićke mažoretkinje Jelačićke. Orkestar se ponosi svojim nastankom, razvojem, radom i uspjesima, o čemu se može čitati u monografiji objavljenoj povodom 65. obljetnice djelovanja – Priprema, POZ…65 godina! autorice Marije Fabek. POZ je 2017. godine objavio nosač zvuka zanimljivoga naziva 100% POZitivno! Od svoga osnutka POZ glazbom uveličava razne događaje u Zaprešiću i okolici.  

Puhački orkestar Zaprešić