Musikverein “Linde” e.V. (Lindlar, Njemačka)

MV LINDE I HGD ZRINSKI – 25 GODINA PRIJATELJSTVA

 

Puhački orkestar Musikverein Linde e.V. iz Lindlara (kotar Linde) u Njemačkoj i HGD “Zrinski” Donja Kaštela njeguju prijateljsku suradnju još od 1998. godine, kada je povodom 10. obljetnice prijateljstva gradova Kaštela i Lindlara organiziran prvi posjet članova MV “Linde” Kaštelima, čime je službeno započela suradnja između glazbenih društava koja traje već 25 godina. U navedenom razdoblju održana su četiri službena posjeta glazbara Zrinskog Lindlaru i četiri gostovanja glazbara Linde-a Kaštelima. Otprilike svakih 5 godina organiziraju se uzajamni posjeti članova MV “Linde” i HGD “Zrinski” čime se održavaju prijateljski kontakti, dijele iskustva i zajedničke europske vrijednosti, te se upoznaje kultura i  nacionalni običaji.

 

POPIS međusobnih posjeta od 1998. do danas

 

BIOGRAFIJA MUSIKVEREIN LINDE e.V.

Prema dokumentima pastora Josefa Pinnera, glazbeno društvo “Linde” (MV Linde e.V.) iz Lindlara (regija Sjeverna Rajna-Vestfalija, zapadna Njemačka) osnovano je u razdoblju između 1880. i 1888. godine, kada su se glazbenici iz okolice Lindlara okupili i osnovali sastav koji je svirao uglavnom u sklopu crkvenih prigoda. Ovo osnivanje glazbenog društva “Linde” dokumentirano je u pismu pastora Josefa Pinnera iz Linde-a. U razdoblju između 1900. i 1933. godine, glazbeno društvo “Linde” je djelovalo pri crkvenim svečanostima, često zajedno sa župnim crkvenim zborom “Kirchenchors Linde”, te se nastupalo na lokalnim svečanostima kao što su festivali Schützenfest i Waldfest. Tijekom nacističke vladavine od 1933. do 1945., djelovanje društva bilo je otežano i brojne svečanosti su bile zabranjene. Javni nastupi koji su bili organizirani pod kontrolom vladajućeg režima često  su služili kao svojevrsna prilika za protest i iskazivanje nezadovoljstva od strane članova MV “Linde”, zbog čega su, pored zabrane rada glazbenog društva, trpjeli i sami članovi društva i njihove obitelji.

Nakon II. Svjetskog rata Društvo je ponovno moglo djelovati bez nametnutih ograničenja. Oko 1960-ih nekoliko glazbara je nastupilo u lokalnoj procesiji, međutim službena obnova Društva nije nastupila prije 1967. godine, kada je glazbeno društvo “Linde” ponovno obnovljeno. Statut Musikverein “Linde” e.V. registriran je i pohranjen u lokalnom registru udruga 1970. godine.

Hermann-Josef Bosbach iz Reudenbacha vodio je društvo 21 godinu. 1988. godine, nakon puta u Kaštela – gdje je službeno započela partnerska suradnja između Kaštela i Lindlara – vodstvo orkestra preuzeo je Gerhard Klein iz Kreuzberg-a. Tijekom 1970-ih MV “Linde” broji 30-ak članova, dok danas društvo broji 42 aktivna člana i 20 članova dječjeg orkestra.

Današnje aktivnosti MV “Linde” baziraju se na organiziranju koncerata popularne glazbe, sudjelovanjima na festivalima i paradama na području Lindlara, ali i okolnih općina. 14. travnja 1974. godine održan je prvi proljetni koncert u dvorani Haus Burger u okrugu Linde. Lokacija koncerta bila je nakratko promijenjena sve do 1983. godine, od kada se proljetni koncert ponovno redovito održava i može se poslušati svakog ožujka.

Prvi “Oktoberfest” festival održan je 1980. godine (20. listopada). Tim povodom, grupa glazbara unutar MV “Linde” osnovala je brass sekciju za sviranje tradicionalne Bergische Blasmusik glazbe za ples. Narednih godina festival je dobio na popularnosti, uvedene su zabavne igre za posjetitelje, održavaju se predstave i koncerti gostujućih društava, među kojima svakih nekoliko godina gostuju i kaštelanski glazbari HGD “Zrinski”. Popularna Oktoberfest manifestacija održava se i danas u Haus Burgeru te je izuzetno posjećena. Od 1982. godine (19. prosinca) glazbari MV “Linde” izvode zajednički adventski koncert sa župnim crkvenim zborom “Sv. Cecilija” u mjesnoj crkvi Linde.

Zahvaljujući dobrom kontaktu s općinom Lindlar, glazbeno društvo “Linde” je 1988. godine sudjelovalo kao dio delegacije putovanja u Kaštela, gdje su potpisivanjem povelje o suradnji uspostavljeni temelji, do danas uspješnog partnerstva, između Kaštela i Lindlara. Glazbari Lindea pomogli su u organizaciji proslave desete obljetnice partnerstva u Hrvatskoj (1998.), te su uspostavljena brojna čvrsta prijateljstva s glazbarima iz partnerskog orkestra HGD “Zrinski”, kao i brojnim drugim Kaštelanima . 

Od 1994. godine predsjednik MV “Linde” je Uwe Glaubitz.

Za više informacija o MV “Linde”, posjetite internet stranicu i Facebook službeni profil.

 

KAŠTELA I LINDLAR – GRADOVI PRIJATELJI

 

Sama ideja o suradnji Kaštela i Lindlara zasluga je inicijative  gđe. Bosiljke Frielingsdorf, koja je 24 ožujka 1986. godine kao predsjednica tadašnjeg Kluba Jugoslavena “Jugoslavija″ u suradnji s Partnerschaftskomitee Lindlar poslala pismo interesa suradnje s gradom iz Dalmacije (dokumentacija inicijative dostupna je na linku). Nedugo nakon inicijative (25. rujna 1986.). uslijedio je  posjet kaštelanske delegacije Lindlaru u svrhu preliminarnih dogovora i modelu suradnje o čemu je pisala i Slobodna Dalmacija (više u članku ovdje). Dvije godine poslije, točnije 1988. godine, uspostavljena je suradnja gradova Lindlar i Kaštela – danas službeno gradova prijatelja. Vrijedno je istaknuti da su članovi MV “Linde” bili jedni od glavnih pokretača ove hvalevrijedne inicijative koja je uspostavila čvrsta prijateljstva između stanovnika Kaštelana i Lindlaraca.

*Preuzimanje dokumentacije dopušteno je uz obvezno navođenje izvora.

Puhački orkestar MV Linde e.V. iz Lindlara, Njemačka
MV "Linde" e.V., Lindlar 2004.

IV. posjet MV Linde Kaštelima u sklopu 25. obljetnice prijateljstva gradova - (03-06.10.2013)

III. gostovanje HGD ‟Zrinski” u Lindlaru (21.-25.10.2009.)

III. posjet MV Linde Kaštelima povodom 20. obljetnice prijateljstva gradova (04.-09.10. 2008.)

II. gostovanje HGD ‟Zrinski” u Lindlaru – manifestacija Oktoberfest (12.-18.10.2004.)

II. posjet MV Linde Kaštelima povodom Njemačkih dana u Splitu (10.-16.05.2004.)

I. gostovanje HGD ‟Zrinski” u Lindlaru (13.-17.10.1999.)

Ostavi odgovor