image_pdf

Šime Lukšić (1947-2004.)

DIRIGENT HGD “Zrinski” (1992.-1996.)

 

Profesor Šime Lukšić rođen je 08.03.1947. u mjestu Vis na otoku Visu u šesteročlanoj obitelji. Ljubav prema glazbi pokazivao je od malih nogu tako da je zajedno sa starijim bratom i ocem već u predškolskoj dobi svirao klarinet u otočkoj limenoj glazbi Hrvatska gradska glazba Vis.

Osnovnu školu pohađao je na Visu koju završava 1962. godine. S obzirom da se već dvoje djece školovalo van otoka, roditelji mu nisu mogli priuštiti daljnje školovanje. U želji da i dalje njeguje i razvija svoju prvu i najveću ljubav glazbu, 1963. godine odlučuje upisati Vojnu glazbenu školu u Zemunu. Odlučio se za puhačke instrumente klarinet i fagot, dok je saksofon uzeo kao izborni predmet. Kada je maturirao 1967. godine, kao jednom od najboljih učenika u generaciji ponuđeno mu je da izabere grad u kojem će nastaviti službu u orkestru. S ciljem da daljnje obrazovanje nastavi na glazbenoj akademiji, izabire Sarajevo. U Sarajevu u periodu 1970.-1974. završava ponovno srednju glazbenu školu što je bilo preduvjet za daljnje školovanje na glazbenoj akademiji. 1974. godine diplomirao je u Sarajevu na smjeru fagot i odsjek za teoriju.

Svoj prvi profesionalni angažman imao je u Vojnom orkestru Sarajevo u razdoblju 1967.-1975. Nakon Sarajeva, zapošljava se u Orkestru ratne mornarice Split (1975.-1985.), dok 1976. godine postaje profesor fagota u GŠ  “Josip Hatze” i član orkestra HNK Split, gdje radi do 1983. godine. 

 

Veliki dio svoj radnog iskustva prof. Lukšić posvetio je njegovanju lokalnog izričaja u limenim glazbama i orkestrima u okolici Splita, te obrazovanju mladih kadrova. Smatrao je da se njegujući ljubav prema glazbi i provodeći slobodno vrijeme uz glazbenike, mlade naraštaje može usmjeriti na pravi put te skloniti sa ulice gdje su izloženi raznim porocima. Obradama ozbiljne glazbe te različitim aranžmanima za puhačke orkestre popularnih izvođača, nastojao je široj publici približiti glazbu i instrumente koji im i nisu bili tako bliski. Ambicioznijim i talentiranijim mladim ljudima, članovima limenih glazbi, pomagao je da nastave svoje glazbeno usavršavanje u srednjoj glazbenoj školi, te kasnije i na muzičkim akademijama. Vrijedi istaknuti da je pisao kompozicije popularne zabavne glazbe s kojima je sudjelovao na popularnom “Splitskom festivalu” i “Melodijama Mostara”, ali i drugdje.

 

Interes za suradnju sa Šimom Lukšićem pokazale su sve kaštelanske glazbe, pa je tako bio angažiran kao kapelnik KUD-a “Biranj” Kaštel Lukšić (1978.-1992.), kapelnik Mjesne limene glazbe “Putalj” Kaštel Sućurac (1988.-1992.) kapelnik Hrvatskog glazbenog društva “Zrinski” Donja Kaštela (1992.-1996.).

Tijekom rada u Donjim Kaštelima značajno je omasovio orkestar i svojom neiscrpnom energijom doprinio razvoju Škole mladih i očuvanju glazbenog društva u razdoblju Domovinskog rata i velike neizvjesnosti. 

Pored iskustva vođenja kaštelanskih glazbi, vodio je Puhački orkestra Primošten (2000.-2003.) i Gradsku glazbu “Zvonimir” iz Solina (od 1995. do kraja života 2004. godine). Također, 2004. godine je organizirao audiciju i bio u pripremama za početak rada u Šibenskoj narodnoj glazbi, no u studenom iste godine nakon kratke i teške bolesti izgubio je bitku za život, te je tako Lukšićev stvaralački rad iznenada prekinut u 57. godini života.