image_pdf

Berislav Vuletin (1932-2017)

Kapelnik Narodne glazbe Donja Kaštela (1982-1991.)

 

Berislav Vuletin rodio se 23. srpnja 1932. godine u Kaštel Štafiliću. Osnovnu školu pohađao je u Kaštel Novome. U trinaestoj godini počeo je učiti klarinet u donjokaštelanskoj glazbi. Potom je klarinet studirao kod prof. Marka Malpera u Puli, gdje je istodobno svirao u orkestru Istarskoga kazališta. Glazbeno se usavršavao kod Duška Marčeja, Borisa Papandopula i Nikše Bareze.

Godine 1959. postaje članom Orkestra splitskog HNK-a u kojem je svirao do 1976., kada je imenovan direktorom opere HNK u Splitu. Tu časnu i odgovornu dužnost obnašao je sve do umirovljenja 1992. godine. Iako mu profesionalno bavljenje glazbom u Orkestru HNK u Splitu i obnašanje dužnosti dirigenta Opere nije ostavljalo puno slobodnog vremena, velikim odricanjem i zalaganjem prožetim ljubavlju prema rodnome zavičaju ostavio je neizbrisiv trag u glazbenom i svekolikom kulturnom životu Kaštela.

Pri Narodnoj glazbi u Donjim Kaštelima 1959. godine utemeljio je veliki revijalni orkestar Jadran s vokalnim solistima i baletnom sekcijom. U to doba nešto slično u cijeloj Dalmaciji imao je samo Split, u Kulturno-umjetničkom društvu Mozaik. Godine 1968. inicirao je prvo natjecanje mladih pod nazivom Glas Kaštela koje je ubrzo svojom uzornom organizacijom i kvalitetom postalo poznato u cijeloj Hrvatskoj. Radio Zagreb je izravno prenosio finale natjecanja.

 

Godine 1976. inicirao je rad i postao umjetničkim voditeljem klape Kaštela koja je stekla veliki ugled među dalmatinskim klapama. S klapom Kaštela nastupao je s velikim uspjehom na festivalima dalmatinskih klapa u Omišu, Skradinu, Zadru i Splitu, ostvario nekoliko radijskih i TV emisija te izdao nekoliko gramofonskih ploča. Iako je tih godina Split imao nekoliko renomiranih klapa, u Velenju ga je predstavljala klapa Kaštela.

 

Godine 1979. jedan je od inicijatora osnivanja KUD-a Kaštela (više u članku Slobodne Dalmacije 01.-02. siječnja 1981.), pri kojemu je iste godine utemeljio veliki mješoviti pjevački zbor, prvi u Donjim Kaštelima nakon Drugog svjetskog rata. Tim zborom dirigirao je do 1989. godine i sudjelovao na smotrama pjevačkih zborova u Splitu, Korčuli, i Hvaru te ostvario brojne koncerte diljem Hrvatske. Godine 1984. i 1988. s Mješovitim zborom KUD-a Kaštela gostovao je u Njemačkoj u Dockwilleru, 1986. u Stuttgartu, a 1987. u Lindlaru – kada je upravo zahvaljujući tome zboru ostvareno prijateljstvo i pobratimstvo Lindlara i Kaštela. Godine 1986. zajedno sa zborom KUD-a Kaštela priređuje prvi međunarodni susret pjevačkih zborova u Kaštelima.

Tih godina maestro Berislav Vuletin bavi se i istraživačkim radom te prvi put objavljuje kronološki prikaz zbornog pjevanja u Donjim Kaštelima od 1903. do 1988. godine koji rezultira svečanom proslavom obljetnice Bijaćke vile. Još početkom osamdesetih godina 20. stoljeća stupio je u kontakt sa sinom skladatelja Milivoja Koludrovića, Ratimirom Koludrovićem, koji mu je ustupio svu sačuvanu notnu ostavštinu svoga oca u kojoj su bile i partiture opere Miljenko i DobrilaOd 1982. do 1991. godine obnašao je dužnost kapelnika donjokaštelanske Narodne glazbe s kojom je gostovao u brojnim hrvatskim gradovima, Italiji i Njemačkoj te ostvario niz priznanja. Od 1991. do 1996. godine umjetnički je voditelj donjokaštelanske klape Mastrinka, a nakon toga, iako u mirovini, i mlade klape Kaštela. 

 

Bio je prvi predsjednik Društva za očuvanje kulturne baštine Kaštela – Bijaći, predsjednik Savjeta za kulturu općine Kaštela, član Odbora Kaštelanskih ljetnih večeri, te Upravnog odbora Matice hrvatske – Kaštela, čijim je članom bio i 1971. godine. Zaista je pravo čudo kako je uspio toliko djelovati na području glazbenog amaterizma i kulture uopće u Kaštelima jer mu obnašanje profesionalnih dužnosti direktora Opere, predsjednika Udruženja orkestralnih umjetnika Splita, dopredsjednika Udruženja glazbenih umjetnika Croatia u Zagrebu (predsjednik je bio maestro Ivo Tijardović), člana Odbora Festivala opere i baleta u Ljubljani te Odbora Splitskog ljeta gotovo nije ostavljalo slobodnog vremena.

 

Maestra Berislava Vuletina je 1996. godine The International Music Museum u Londonu uvrstio u svoju zbirku istaknutih svjetskih glazbenika umjetnika. Slučajnost je htjela da baš u godini proslave 100. obljetnice utemeljenja Bijaćke vile (2003.) dobio i Nagradu grada Kaštela za životno djelo „za izuzetan doprinos u promicanju kulturnog i glazbenog života Grada Kaštela“. Njegov sin Vladan Vuletin dirigent je Bijaćke vile od 1990. godine.

 

Berislav Vuletin je preminuo 28. rujna 2017. godine u 86. godini života. Na ispraćaju na mjesnom groblju u Kaštel Štafiliću 30. rujna svirala je glazba HGD Zrinski čime se odala počast za njegov velliki doprinos kojim je zadužio sadašnje i buduće generacije glazbara u Kaštelima.