Siniša Hrga

Profesor klarineta, dirigent KGD “Mosor” Klis-Kosa (od 2006.) i Vodičke glazbe (od 2018.)

 

Siniša Hrga je rođen 11. lipnja 1968. godine u Splitu u obitelji oca Nikole i majke Jele (Džaja) Sa suprugom Slavenkom ima dvije kćeri Teu i Tinu, od kojih se potonja bavi glazbom (studentica oboe na Muzičkoj akademiji Zagreb). Po zanimanju je inženjer strojarstva (Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, Split), profesor matematike i fizike (Prirodoslovno-matematički fakultet Split), profesor klarineta i akademski glazbenik klarinetist (Muzička akademija u Zagrebu, klasa prof. Milka Pravdića).

Svoj glazbeni put započeo je u proljeće 1979. godine u Hrvatskom glazbenom društvu „Zrinski“ (tadašnja Narodna glazba Donja Kaštela) kada se kao 11-godišnjak prijavljuje na audiciju novih polaznika Škole mladih (današnja Glazbarska škola) gdje izabire klarinet. Vrlo brzo pokazuje svoje sklonosti i talent te ga prof. Vladimir Svilović – voditelj Škole mladih za klarinet, nagovara da upiše Glazbenu školu “Josip Hatze” u Splitu. Glazbenu školu upisuje 1980. i završava 1986. godine u klasi prof. Svilovića. Kao dugogodišnji član HGD-a „Zrinski“ Donja Kaštela, 2022. godine dobiva Dijamantnu diplomu Hrvatskog sabora kulture (HSK) za 43-godišnji rad na doprinosu i razvoju kulturno-umjetničkog amaterizma i hrvatske kulture.

2006. godine preuzima dirigentsku palicu Kulturnog-glazbenog društva „Mosor“ Klis-Kosa s kojima započinje svoju uspješnu voditeljsku karijeru tijekom koje osvaja nekoliko domaćih i međunarodnih nagrada. Na međunarodnom festivalu puhačke glazbe ”Mitteleuropa Blasmusikfest” u Splitu osvaja prvo mjesto u D kategoriji 2012. godine, dok u C kategoriji zaslužuje prvo mjesto 2016. i drugo mjesto 2017. godine. Na domaćem terenu KGD „Mosor“ ostvaruje prolaz na državne susrete puhačkih orkestara više puta i to kao najkvalitetniji orkestar na Susretima puhačkih orkestara Splitsko-dalmatinske županije u različitim natjecateljskim programskim kategorijama. Na 28. i 30. Susretu hrvatskih puhačkih orkestara 2014. i 2016. godine u Novom Vinodolskom osvaja prvu nagradu u C kategoriji. S glazbarima KGD „Mosor“ nastavlja postizati uspjehe i 2018. godine, kada na 32. Susretu hrvatskih puhačkih orkestara u Novom Vinodolskom osvaja Zlatnu plaketu HSK-a, ovaj put u B kategoriji. Hrga je svoj prvi nastup u Kaštelima u ulozi dirigenta imao 19. kolovoza 2022. godine kada orkestar KGD „Mosor“ održava koncert u Kaštel Novom prigodom obilježavanja 170. obljetnice HGD-a „Zrinski“ Donja Kaštela.

Novi profesionalni izazov dolazi 2018. godine preuzimajući mjesto dirigenta Vodičke glazbe. Odmah po dolasku ostvaruje prolaz na 32. Susret hrvatskih puhačkih orkestara u Novom Vinodolskom gdje Vodičani u B kategoriji osvajaju Zlatnu plaketu s pohvalom. Najveći uspjeh s Vodičkom glazbom postiže 2022. godine na 35. Susretu hrvatskih puhačkih orkestara gdje osvaja povijesno 1. mjesto i Zlatnu plaketu HSK-a. Ovakvo postignuće prepoznala je i lokalna zajednica, pa je iste godine dobio priznanje Grada Vodice.

Sa svojim učenicima koji su polaznici škole glazbe u Vodičkoj glazbi i KGD-u „Mosor“ osvajao je više  nagrada na solističkim natjecanjima ali i na natjecanjima komornih sastava.

 

Pored glazbenih aktivnosti i brojnih uspjeha na tom polju, Siniša Hrga surađuje s Centrom izvrsnosti iz matematike kao jedan od mentora, a u slobodno vrijeme bavi se enigmatskim zadacima. Sudjelovao je na nekoliko svjetskih prvenstava u sudoku zadacima i logici a za tri je i sastavljao zadatke. Zaposlen je kao glazbenik solist/klarinetist u Orkestru Hrvatske ratne mornarice (HRM) u Splitu i živi u rodnom Kaštel Štafiliću.

Siniša Hrga (broj 18.) i Narodna glazba Donja Kaštela - ispred kafića "Dupin", Kaštel Stari 1986.