Svečanim i emotivnim koncertom HGD Zrinski obilježio 170 godina glazbara Donjih Kaštela

image_pdf

PROSLAVA POD VISOKIM POKROVITELJSTVOM PREDSJEDNIKA RH OBILJEŽENA ZLATNOM PLAKETOM SABORA KULTURE I DIJAMANTNOM PLAKETOM ZPOSDŽ 

Kada su daleke 1852. godine glazbeni neimari u Donjim Kaštelima osnovali Narodnu kaštelansku glazbu, zasigurno nisu mogli niti sanjati da će ta glazba proživjeti i doživjeti 170 godina svog postojanja, tijekom kojih će postati nezaobilazni sudionik svih važnijih događanja i izvan granica svojih mjesta i grada te iznjedriti cijeli niz generacija uspješnih glazbenika.

Od Narodne kaštelanske glazbe preko niza glazbarskih družina i društava, Hrvatske glazbe iz Starog, Hrvatske glazbe iz Novog, Narodne glazbe, Glazbarskog sklada, glazbara Hrvatskog sokola, hrvatskih glazbenih društava Petar Svačić i Bijać te glazbenog društva Sloboda, Narodne glazbe Donja Kaštela i Duhačkog orkestra Donja Kaštela, povijest i glazbarsku tradiciju danas na svim tim temeljima nastavlja hrvatsko glazbeno društvo Zrinski, sljedbenik svih tih društava.

A HGD Zrinski ove je subote, na najljepši mogući način obilježilo 170. obljetnicu, svečanim koncertom održanim u prostoru škole Bijaći u Kaštel Novom, a u nazočnosti brojne vjerne publike među kojima su bili Grgica Benutić u ime Grada Kaštela, Jadranka Šošić u ime OŠ Bijaći, vijećnici Gradskog vijeća Kaštela i vijeća Splitsko-dalmatinske županije, predstavnici glazbi iz Trogira, Klisa, Solina, Sinja, Omiša, Kaštel Sućurca, Zaprešića i Žrnovnice, predstavnici KUD-ova iz Kaštela, predsjednici Matice Hrvatske i Udruge za očuvanje kulturne baštine “Podvorje”, župnici župa Kaštel Stari i Kaštel Štafilić, predstavnici brojnih sportskih, kulturnih i ostalih udruga i obrazovnih institucija, umirovljeni glazbari, polaznici Glazbarske škole HGD “Zrinski”, brojni suradnici, simpatizeri i ostala publika.

Uz donjokaštelanske glazbare na ovom svečarskom kocertu nastupili su i njihovi gosti, kvintet Puhačkog orkestra Zaprešić iz prijateljskog grada Zaprešića.

Nazočna publika imala je priliku čuti nešto o povijesti i uspjesima slavljeničkog društva, što im je predstavio predsjednik Toni Bartulin dok je Krešimir Kružić autor monografije „170 godina glazbe u Donjim Kaštelima“ govorio o nastanku ove vrijedne publikacije.

Publika je mogla uživati u izvedbama „Concerto d’ Amore“ i „Ammerland“ Jacoba de Haana, „Intermezzo Sinfonico“ Pietra Mascagnia, „Suite Hellenique“ Pedra Iturralde pri čemu je solirao Grgo Žamić na alt saksofonu, „Sinfonia Classica“  Teda Huggensa, „Splitski akvarel“ Ive Tijardovića, „Jubilarna koračnica“ Matea Laptoša, „Komad za klarinet“ Ante Grgina uz solistu Božana Beju na klarinetu te finale iz opere „Nikola Šubić Zrinski“ Ivana pl. Zajca.

Svaka od izvedbi bila je na svoj način emotivna, a glazbari HGD Zrinski nastupili su pod ravnanjem maestra Grge Grubišića.

Gosti iz Zaprešića izveli su tri numere „You Raise Me“ Ralfa Rowlana, temu iz „Forrest Gumpa“ Alana Silvestria i „Indiana Jones – Raiders March“ Johna Williamsa.

U cijeloj glazbenoj i emotivnoj večeri, koju je vodila Barbara Žaja, nije nedostajalo ni zahvala, diploma i povelja zaslužnima za održavanje glazbarske tradicije u Donjim Kaštelima i onima koji podupiru njihov rad, a koje su stigle i iz društva, ali i nadležnih institucija.

Treba naglasiti da je ove večeri Sara Blažev u ime Hrvatskog sabora kulture uručila Zrinskom Zlatnu povelju za 170-godišnji uspješni rad, izuzetna dostignuća na području kulturno-umjetničkog amaterizma i obogaćivanju hrvatske kulture koju je preuzeo predsjednik Bartulin. Inače, HSK je savez udruga i krovna organizacija kulturno umjetničkog amaterizma u Republici Hrvatskoj. Ujedno, Sara Blažev uručila je zaslužnim članovima povelje za 50 i više godina, dijamantnu diplomu za 40 i više godina, zlatnu diplomu za 30 i više  godina, srebrnu diplomu za 20 i više godina i brončanu diplomu za 10 i više godina  neprekidnog bavljenja kulturno umjetničkim amaterizmom.

Najveće priznanje, povelju HSK-a zaslužili su Mario Bartulin (50 godina rada) i Ivica Vuletin “Đovani” (63 godine rada).
Dijamantnu diplomu HSK-a za 40 i više godina rada u kulturno-umjetničkog amaterizmu dobili su Siniša Hrga, Zoran Radunić, Fedomir Klarić, Mario Čagalj, Nenad Bradarić i Ivo Tadin.
Zlatnu diplomu HSK-a dobili su Stiven Donkov i Stipe Mornar za 30 i više godina rada u kulturno-umjetničkom amaterizmu.
Srebrnu diplomu za 20 i više godina rada zaslužili su Karlo Žanić, Duje Deanković, Toni Bartulin, Bepo Mornar Deman i Drago Hoffman.
Brončanu diplomu HSK-a za 10 i više godina rada dodijeljenu su Anti Katincu, Anji Kuzmanić, Mariji Jurić, Ivanu Begonji, Božanu Beji, Ivani Beretin Mornar, Vinki Klišmanić i Mateu Laptošu.

Posebno priznanje od strane HGD Zrinski koje je namijenjeno za domaćinu svečanog koncerta, uručeno je ravnateljici Jadranki Šošić za doprinos radu i ugledu društva i školi Bijaći za nesebičnu potporu radu HGD “Zrinski” i doprinos razvoju kulturno-društvenog života u Donjim Kaštelima.

 

Ova večer je bila prigoda i da delegacije glazbarskih društava iz okolnih gradova čestitaju 170. obljetnicu, pa su se tako delegacije Puhačkog orkestra Zaprešić, KGD “Mosor” Klis-Kosa tijekom koncerta, i Narodna glazba Trogir, HGD “Stjepan Radić” Žrnovnica i Gradska glazba “Zvonimir” Solin nakon koncerta, uz čestitarske govore i prigodne darove poželjeljeli uspjehe u daljnjem radu Društva.

Također, proslavi je pristustvovao i Tonći Ćićerić, predsjednik Zajednice puhačkih orkestara Splitsko – dalmatinske županije, koji je u ime Zajednice dodijelio Dijamantnu plaketu povodom obilježavanja 170. obljetnice rada, za doprinos u očuvanju i promociji hrvatske glazbene kulture i kulturno-umjetničkog amaterizma.

Subotnji koncert HGD Zrinski održan je pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića te uz pokroviteljstvo Grada Kaštela, Ministarstva kulture, Hrvatskog sabora kulture, Turističke zajednice Kaštela, Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, CorteCros i Zračne luke Split.

Slavljenička večer se nastavila u prostorijama poljoprivredne zadruge do dugo u noć gdje su uručena priznanja i zahvalnice pokroviteljima, institucijama, suradničkim udrugama, gospodarskim subjektima i zaslužnim pojednicima koji su doprinijeli radu društva.

 

Za više fotografija posjetite našu Facebook stranicu OVDJE.

Izvor: Portal grada Kaštela i HGD Zrinski
Foto: Jakov Sučić