U Kistanjima odana počast Gojku Šušku uz HGD “Zrinski”

image_pdf

OBILJEŽENA OBLJETNICA SMRTI GENERALA GOJKA ŠUŠKA


Na poziv organizacijskog odbora Općine Kistanje, dana 3. svibnja 2017. HGD Zrinski je drugu godinu za redom sudjelovao na obilježavanju godišnjice smrti Gojka Šuška, ministra branitelja Republike Hrvatske, u Općini Kistanje. Šušak je bio začetnik ideje da se zajednica Janjevaca nakon VRO OLUJA doseli u Kistanje.

Naime, Hrvatsko glazbeno društvo „Zrinski” Donja Kaštela je dana 7. svibnja 2016. godine uveličalo manifestaciju otkrivanja spomenika u čast prvog hrvatskog ministra branitelja. Kao i na prošlogodišnji  dan otkrivanja spomenika, svečanosti je i ove godine nazočio velik broj građana, među kojima su se mogli pronaći predstavnici Šibensko-kninske županije, braniteljskih udruga, Generalskog zbora RH, gradova i općina prijatelja Kistanja (Šibenik, Kaštela, Drniš, Knin…).

Svečani Memorijalni mohod krenuo je iz samog centra mjesta tijekom kojeg su glazbari svirali tradicionalne hrvatske koračnice, pa sve do spomen-ploče pokojnom g. Šušku, gdje su se, poslije intoniranja državne himne, pozdravnim govorima nazočnim mještanima i gostima obratili g. Roko Antić, zamjenik načenika Kistanja u ime domaćina, kao i ostali predstavnici pozvanih institucija i udruga govoreći o životu i djelu pokojnog ministra.


Valja spomenuti kako je upravo g. Antić bio inicijator ideje za postavljane spomen ploče ministru Šušku koji je, na dan otkrivanja spomenika održao prigodan govor tijekom kojeg je naveo da ploča postavljena u masivnoj kamenoj stijeni simbolizira Šuškovu čvrstoću duha i kraj iz kojega dolazi – ponosnu i dičnu Hercegovinu. Na kraju svečanosti održana je i misa zadušnica u mjesnoj župnoj crkvi. Nakon službenog programa, u veoma srdačnoj atmosferi, ova manifestacija je završila uz večeru i pjesmu.


Foto: Roko Antić, Općina Kistanje

Ostavi odgovor