Glazbeni virtuozi iz Bleiburga osvojili kaštelansku publiku (FOTO)

image_pdf

PUHAČKI ORKESTAR LOIBACH U GOSTIMA KOD HGD “ZRINSKI”


U sklopu proslave 165. obljetnice svog postojanja, Hrvatsko glazbeno društvo “Zrinski” iz Donjih Kaštela sinoć (subota, 08. 07. 2017) je po prvi put ugostilo kolege iz puhačkog orkestra Loibach iz Bleiburga, koji su u samom vrhu europskih orkestara, pa je publika na brcu u Kaštel Novom imala jedinstvenu prigodu uživati u glazbenom umijeću ovih austrijskih virtuoza.


Na koncertu, održanom u okviru Kaštelanskog kulturnog ljeta, tridesetak članova ovog koruškog orkestra, pod dirigentskom palicom prof. Gregora Kovačića, Kaštelanima su se predstavili tek dijelićem svog bogatog repertoara poput Polke, Encanta Roberta W.Smitha, Elizabeth Michaela Kunzea, The music of the night Andrewa Lloyda Webera, a publici su se posebno svidjele izvedbe djela Astora Piazzolle Fear,Oblivion i Libertango…

Puhački orkestar “Jauntaler Trachtenkappele Loibach”, inače, osnovan je 1951. godine u Loibachu, te je neizostavni sudionik svih važnijih kulturnih manifestacija u Bleiburgu, a o uspješnosti ovoga orkestra, uz brojne nagrade i priznanja, govore i nastupi s poznatim estradnim umjetnicima, kao što su austrijska vokalna grupa Voxon, sopranistica Johanna Maria Kräuter, te popularni jazz pjevač Karlheinz Miklin.

Garancija uspjeha ovog orkestra i u budućnosti, odlična je suradnja s glazbenom školom, s obzirom da se većina novih članova i dolazi iz nje, ali i vodstvo dirigenta Kovačića, koji je nakon završene glazbene akademije, smjer dirigiranje, u nizozemskom Maastrichu, dodatno usavršavanje prošao u New Yorku i u Francuskoj, na Glazbenoj akademiji “Villecroz”.


Ovaj izvrsni maestro dirigirao je i službenim Orkestrom mladih Europske Unije u Luksemburgu i Sveučilišnim orkestrom Masstrich – Tilburg, a dirigentsko iskustvo stjecao je i u vojnim orkestrima Slovenije i Hrvatske, Orkestru slovenske policije te simfonijskom orkestru “Simon Bolivar”, a pod njegovim vodstvom orkestri su osvojili tri državne i dvije međunarodne nagrade na festvalu Flicorno D’ Oro – Riva del Garda u Italiji.


Dobrodošlicu u Kaštela gostima iz Austrije, ove su večeri uputile zamjenica gradonačelnika Jadranka Matok Bosančić, koja je i domaćinima ujedno čestitala i njihovu obljetnicu kao i direktorica Turističke zajednice grada Nada Maršić, uručivši im prigodne darove. U ime domaćina, Mario Bartulin predsjednik HGD “Zrinski” pozdravio je goste uz želju za budućom suradnjom između orkestara te je razmijenio darove sa dirigentom Kovačićem, koji je iskoristio priliku pozvati donjokaštelanske glazbare na gostovanje u Bleiburg u sklopu manifestajice sajma “Bleiburger Wiesenmarkt“.
Kroz koncertni program publiku je vodila Ivana Beretin


HGD Zrinski svoj veliki jubilej obilježiti će i gostovanjem puhačkog orkestra iz Zaprešića 29. srpnja te svojim svečanim koncertom dva dana kasnije na Igrišću u Kaštel Štafiliću.


IZVORPortal grada Kaštela

FOTO: Ivana Topić, Mirna Leopolda


Ostavi odgovor