image_pdf

"Duhački orkestar" Donja Kaštela (1987. – 1992.)

Tijekom 1987.  pored nastupa u Kaštelima i okolici, održava se koncert s Bijaćkom Vilom u Splitu, odlazi se na 19. Smotru limenih glazbi općine Split u Grohote na Šolti (17. lipanj 1987.) i 4. Smotru duhačkih orkestara srednje Dalmacije u Brela (10. svibanj 1987.).

Pored redovnih koncertnih i protokolarnih nastupa, 1988.i 1989. nastupa se na 20. i 21. Smotri limenih glazbi općine Split u Splitu.

  1. 1990. godine sudjeluje se na Smotri općine Split u Kaštel Lukšiću. Nastupi i koncerti se održavaju kroz Kaštelanske večeriili na gostovanjima u bližem okruženju i to uglavnom do kraja 1990. godine.

Godina 1991. obilježena je početkom Domovinskog rata. Nažalost, i kaštelanski branitelji polažu svoje mlade živote braneći Domovinu od srbočetničkog agresora, pa su donjokaštelanski glazbari, u dogovoru sa Hrvatskom vojskom, često bili u prigodi svirati na njihovim pogrebima, kako u Kaštelima tako i izvan njih. Važno je istaknuti da su pogrebi u Kaštelima svirani besplatno.

  1. 1. lipnja 1991. sudjeluje se na 6. Smotri duhačkih orkestara srednje Dalmacije u Sinju, što je, pokazati će se, jedan od posljednjih nastupa pod vodstvom Berislava Vuletina. Iste godine glazbari osnivaju klapu “Mastrinka”, koja se uskoro izdvaja iz glazbe i postiže zapažene uspjehe, a “Duhački orkestar” nakon 10 godina uspješnog vođenja, napušta kapelnik Berislav Vuletin. Krajem godine glazbari odlaze na gostovanje u Monfalcone (Italija), gdje su održali nekoliko koncerata i revijalnih nastupa a vođenje “Duhačkog orkestra”preuzima prof. Šime Lukšić.
  2. 1992. godine puhački orkestar Donja Kaštela dobiva Priznanje općine Kaštela za „140. obljetnicu postojanja i uspješnog djelovanja“. Održana je audicija za Školu glazbe na kojoj je primljeno 32 polaznika, no društvo se suočilo s problemom nedostatka instrumenata za svu djecu pa su pokrenete inicijative za donacijama upućene građenima i lokalnim vlastima. Dana 15. listopada održava se redovita skupština gdje ulogu predsjednika preuzima Ivo Barišin, tajnik postaje Pero Klišmanić, a blagajnik Ivan Maljković. Skupština je ovdje odlučila da Društvo mijenja naziv u Hrvatsko glazbeno društvo “Zrinski” koje se zadržalo sve do danas.
  3.  

[1] Zamolbe građanstvu i općini – arhiv HGD Zrinski (1992 god.)

Duhački orkestar Donja Kaštela na 4. Smotri duhačkih orkestara srednje Dalmacije, Brela (10. svibanj 1987.).