Konstituirano novo Kulturno vijeće Grada Kaštela (2023.-2027.)

image_pdf

Na temelju javnog Poziva za predlaganje članova Kulturnog vijeća Grada Kaštela kojeg je objavio gradonačelnik Grada Kaštela 14. prosinca 2022 godine, te članka 6. Odluke o osnivanju Kulturnog vijeća Grada Kaštela, a u svezi s odredbama Zakona o kulturnim vijećima i financiranju javnih potreba u kulturi, gradonačelnik Grada Kaštela je 16.01.2023. donio odluku o izboru pet članova Kulturnog vijeća među kojima se nalazi i Ivana Beretin Mornar, dugogodišnja članica HGD Zrinski. U utorak, 24. siječnja, sazvana je konstituirajuća sjednica Kulturnog vijeća kojeg čine Srećko Radan (predsjednik), Frane Smoljo (član), Antonija Žegarac (članica), Jelena Vrdoljak (članica) i Ivana Beretin Mornar (članica). 

Za članove Kulturnog vijeća imenuju se umjetnici, stručnjaci i kulturni djelatnici istaknuti u područjima umjetnosti i kulture. Kulturno vijeće osniva se radi predlaganja ciljeva kulturne politike Grada Kaštela i mjera za njezino provođenje, davanja stručnih podloga i mišljenja, kontinuiranog praćenja i razmatranja stanja u pojedinim područjima umjetničkog i kulturnog stvaralaštva, davanja prijedloga za poticanje njihova razvitka i unaprjeđivanja.


Srećko Radan je dugogodišnji član i predsjednik Udruge sv. Jeronim koji se ističe svojim sudjelovanjem kroz razne kulturne aktivnosti u samoj udruzi i izvan nje. Frane Smoljo je novinarski suradnik Portala grada Kaštela koji redovito izvještava sa niza kulturnih događanja u gradu i stalni je zaposlenik Hrvatskog narodnog kazališta Splita kao inspicijent u drami. Antonija Žegarac je tajnica KUD-a Putalj koja je svojim radom, trudom i iskustvom ostvarila i međunarodne suradnje. Jelena Vrdoljak je kao članica kulturnog vijeća zadužena za folkloristiku, a iskustvo i znanje je stekla kroz 15 godina angažmana plesnog ansambla KUD-a „7 Kaštela“ gdje je bila i članica Nadzornog odbora.


Nominacija i sam izbor Ivane Beretin Mornar iz Kaštel Štafilića u Vijeće je rezultat njenog istaknutog djelovanja u kulturno-umjetničkom sektoru, kako u civilnom društvu tako i u profesionalnom angažmanu. Aktivni je član HGD „Zrinski“ i to od 2009. godine, a svoju privrženost radu u kulturi pokazuje još od svoje sedme godine života kroz djelovanje u kulturno-društvenom životu Kaštela u vidu volontiranja u različitim kaštelanskim udrugama i inicijativama, te kroz aktivna ili prethodna članstva u različitim glazbenim sastavima (župni zborovi u Kaštel Novom i Kaštel Štafiliću, Hrvatsko pjevačko društvo „Bijaćka vila“).


Beretin Mornar je magistrica glazbene kulture Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu. Posjeduje iskustvo nastavnika predmeta glazbene  kulture i glazbene umjetnosti u različitim osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama. Vrijedi istaknuti iskustvo vođenja glazbenih radionica u sklopu projekta „Glazba pomaže“ u Centru za odgoj i obrazovanje „Juraj Bonači“ Split te sudjelovanje u organizaciji festivala „Cro patria“ koji promovira zborsko pjevanje i suvremeno zborsko stvaralaštvo. Aktivno svira četiri glazbena instrumenta (orgulje, glasovir, gitara i horna). Vodila je više školskih zborova, a danas aktivno vodi „Glazbarsku školu“ i dječji zbor Bezgrešnog začeća BDM u Kaštel Štafiliću. U svoje slobodno vrijeme bavi se notacijom različitih starih napjeva, te korepetira s različitim glazbenim sastavima i istaknutim vokalima. Za svoj istaknuti 13-godišnji rad u očuvanju i razvoju kulturno-umjetničkog amaterizma u Hrvatskoj, dobitnica je brončane (2022.) Plakete Hrvatskog sabora kulture – krovne organizacije kulturno-umjetničkog amaterizma u Republici Hrvatskoj.


IzvorKaštela.hr i HGD Zrinski