HGD „Zrinski“ ostvarilo prolaz na Državno natjecanje u Novom Vinodolskom

image_pdf

BAŠKA VODA UGOSTILA PUHAČE NA 9. SUSRETU ORKESTARA SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE


U organizaciji Zajednice puhačkih orkestara Splitsko – dalmatinske županije te Općinske glazbe Baška Voda, u nedjelju, 7. svibnja 2017. g., u Hotelu „Hrvatska” Baška Voda održao se 9. Susret puhačkih orkestara Splitsko – dalmatinske županije. Pored organizatora, potporu ovom događanju pružili su Županija i Ministarstvo kulture. Naglasimo da je Baška Voda ujedno i obilježavala 20. obljetnicu od osnutka Općinske glazbe, što je učinilo Susret još svečanijim.

Nakon uvodnog obraćanja predsjednika Zajednice puhačkih orkestara Tonćija Ćićerića, i predstavnika organizatora Mirjane Roščić, uslijedilo je svečano otvorenje Susreta od strane Gradske glazbe „Zvonimir” Solin s izvedbom državne himne. Nakon himne, publika je imala priliku poslušati čak 16 skladbi u izvedbi 6 prisutnih orkestara. Ove godine u natjecateljskom programu nastupio je puhački orkestar Hrvatsko glazbeno društvo „Zrinski” Donja Kaštela u C- kategoriji. Ostali orkestri su nastupali izvan konkurencije.


Gradska glazba „Zvonimir” Solin je bio prvi orkestar koji je nastupao tog dana te je imao priliku „probiti led” za ostale orkestre. Poslije nastupa orkestra iz Solina, slijedili su Hrvatsko katoličko glazbeno društvo PodstranaKulturno – Glazbeno društvo „Mosor” Klis Kosa, Općinska glazba Baška Voda, te HPO Gradska glazba Imotski. Upravo je orkestru iz Imotskog, petereostrukom i aktualnom prvaku Hrvatske, pripala čast zatvaranja ovogodišnjeg 9. susreta.


HGD „Zrinski” je pod dirigentskom palicom prof. Grge Grubišića koji je preuzeo orkestar prije nepunih godinu dana, nastupilo sa sljedećim skladbama: Sinfonia Classica te Tijardović marš. Sa svojom izvedbom, HGD „Zrinski” je ostvario prolaz na 31. Susret hrvatskih puhačkih orkestara koji će biti održan 10. – 11. lipnja 2017. u Novom Vinodolskom. Ovo je prvi odlazak na državno natjecanje nakon onog u Zaboku 1993. godine, što je posebno oduševilo mlade naraštaje glazbara. Spomenimo da je postignuće još značajnije s obzirom da se ove godine slavi 165. obljetnica od osnutka Glazbe u Donjim Kaštelima! Prolazak na Državnu smotru je prizanje i potvrda kvalitetnog rada dirigenta Grubišića koji potpisuje novi zvuk Zrinskog.


Nakon završenih nastupa, uručenih priznanja i zahvala za sudjelovanje svim dirigentima, stručni selektor Hrvatskog sabora kulture prof. Đorđe Radovniković je obznanio svoju odluku da je HGD „Zrinski” zaslužio sudjelovanje na 31. Susret hrvatskih puhačkih orkestara u Novom Vinodolskom te da je vidljiv napredak samog orkestra. Tako će upravo HGD „Zrinski” predstavljati Splitsko – dalmatinsku županiju u C- kategoriji.


Prof. Radovniković se naposlijetku zahvalio organizatorima na čelu s prof. Ćićerićem i Mirjanom Roščić, te sponzorima bez kojih ovaj susret ne bi bio moguć. “Vidljivo je da su dalmatinski orkestri puni potencijala te su osigurali svoje mjesto među najboljim puhačkim orkestrima Republike Hrvatske”, kazao je Radovniković.


Nakon proglašenja, nastavilo se druženje glazbara uz proslavu obljetnice domaćina iz Općinske glazbe, čime je završilo ovogodišnje izdanje Susreta puhačkih orkestara koje je bilo na izuzetnoj organizacijskoj razini, što su potvrdile brojne pohvale gostujućih glazbara i publike. Glazbarima Zrinskog sada slijede pripreme za Državnu smotru kako bi predstavili Županiju i Grad Kaštela u što boljem svijetlu, ali i opravdali prolazak na ovogodišnjoj Županijskoj smotri.


Autor: Anja Kuzmanić
Foto: Mirna Vukorepa i Općinska glazba Baška Voda

Ostavi odgovor