Pregled 2013. godine

image_pdf

REZULTATI 2013. I PLANOVI ZA 2014.

 

Kako nam se aktualna 2013. godina bliži kraju, vrijeme je da napravimo kratki osvrt na nastupe i važnije događaje u našoj Glazbi (za više o pojedinom događaju kliknite na podebljane ključne riječi).

Nakon svečane proslave 160. godina postojanja u 2012. godini, HGD “Zrinski” je ušlo u novu godinu sa većim ambicijama, raznovrsnijim nastupima, te širenjem mreže prijateljstava sa drugim orkestrima. Društvo je bilo izuzetno aktivno cijelu godinu. Tako su probe započele već u ranom siječnju i trajale su sve do sredine prosinca, uz kratku jednomjesečnu stanku u rujnu. Nastupalo se redovito na različitim protokolarnim događanjima, koncertima, karnevalima i manifestacijama. Gdje i kada? Krenimo redom.

 

Pregled nastupa

 

Glazbarska radna godina započela je u prvim danima veljače sa skoro već zaboravljenom šeratom uz KUD “Ante Zaninović”, u šatoru na prostoru ex. “Plavog Jadrana”. Šerata je održana u sklopu proslave 200. godina organiziranog maškaravanja u Donjim Kaštelima, a sve u organizaciji KKU “Poklade” iz Donjih Kaštela. Pet dana poslije, glazbari su kao neizostavni sudionik nastupili na slavljeničkom 200.  Donjokaštelanskom krnjevalu.

U ožujku, prigodom obilježavanja Dana grada Kaštela i otvaranja nove sportske dvorane u Kaštel Sućurcu na Sokolani, HGD “Zrinski” je imalo čast da nastupi na koncertu pod nazivom “Koncert gradu” zajedno sa HGD “Biranj”, HPD “Bijaćka Vila”, ženskom klapom “Neverin” i muškom klapom “Cambi”. Koncert je u cijelosti snimila regionalna TV postaja Mreža TV – Split.

Krajem travnja, glazbari su na poziv “Kaštelanskih mažoretkinja” nastupili u defileu nekoliko stotina mažoretkinja donjokaštelanskom rivom, a sve to u povodu 17. Hrvatskog mažoret prvenstva, kojem su Kaštela imala čast  biti domaćin. Svibanj je započeo tradicionalnim budnicama u Donjim Kaštelima  i sviranjem u K. Štafiliću na pogrebu  F. Mornaru, ocu našeg člana  Stipe Mornara.

U izuzetno aktivnu ljetnu sezonu, glazbari su ušli nastupom na manifestaciji “Nostalgija” u organizaciji TZ Kaštela, na Brcu u Kaštel Starom. Dobra suradnja između “Zrinskog” i “Kaštelanskih mažoretkinja” nastavila se u prvim danima srpnja, kada su glazbari uveličali otvaranje već tradicionalne “Večeri Kaštelanskih mažoretkinja” u Kaštel Novome. Ljetni koncerti u sklopu “Kaštelanskog kulturnog ljeta”, za koje su se glazbari pripremali od početka godine, održani su 07. i 17. srpnja pred prepunim gledalištima. Prvi koncert je održan “ispred fortice” u Nehaju. Zanimljivo je da je to prvi koncert na ovome izuzetno atraktivnom prostoru tik uz more (zapisi o održanim koncertima na ovom prostoru nisu pronađeni). Jedno je sigurno, a to je da će se glazbari sigurno vratiti na ovu ambijetalno prekrasnu morsku pozornicu uz kulu Nehaj. Drugi koncert održan je na Brcu u Kaštel Starom. Kao gošća koncerta nastupila je Matea Majić na horni. Na koncertu je uručeno priznanje najstarijem aktivnom članu Ivi Vuletinu – Đovaniju, koji je član Društva pune 53 godine.

Već petu godinu zaredom krajem srpnja, PŠK “Srdela” je organiziralo Plivački maraton na portu u Kaštel Starom. Tom prigodom glazbari su nastupili na otvaranju maratona intonirajući nacionalnu himnu i prigodne skladbe. Zadnjeg vikenda u srpnju glazbari “Zrinskog” su ugostili članove “Puhačkog Orkestra Zaprešić”. Prvi dan članovi oba dva orkestra nastupili su na “Ribarskoj fešti”. Dan poslije održan je koncert PO “Zaprešić” pred prepunim gledalištem na Brcu u Kaštel Starom, a sve to u sklopu “Kaštelanskog kulturnog ljeta”. Nakon koncerta uslijedilo je druženje u prostorijama HGD “Zrinski”. S obzirom na to da su članovi PO “Zaprešić” bili smješteni po obiteljima, stečena su nova prijateljstva koja će se vjerujemo, održavati međusobnom suradnjom. Tome svjedoči i poziv od strane zaprešćana za gostovanje “Zrinskog” slijedeće godine u njihovom gradu.

Kolovoz su obilježili nastupi na “Cvjetnoj povorci”, budnice povodom Dana domovinske zahvalnosti i gostovanje sa KKU “Poklade” u Biogradu na Moru na ljetnom karnevalu, čime je završen ciklus ljetnih nastupa. Nakon kratke jednomjesečne pauze glazbari su se vratili uveseljavanju puka u prvim danima listopada. Naime, 05. listopada HGD “Zrinski” je imalo čast nastupati na čuvenoj tradicionalnoj 82. “Mrdujskoj regati”. U listopadu se održala trodnevna proslava velike obljetnica – 25. godina prijateljstva između Kaštela i Lindlara, ali i prijateljstva među orkestrima HGD “Zrinski” i MV “Linde”. Tom prilikom glazbari su ugostili članove orkestra “Linde”. Tijekom proslave predsjednik Uwe Glaubitz je iskoristio priliku da pozove donjokaštelane slijedeće godine u Lindlar na Oktoberfest. Za blagdan Svih Svetih glazbari su nastupili na mjesnim grobljima odavajući time počast svim preminulima. Na kraju godine, 14. prosinca, Adventskim koncertom u “Božićnom gradu” na Brcu u Kaštel Starome, zaokružena je izuzetno aktivna glazbarska godina.

Sveukupno u 2013. godini HGD “Zrinski” je ukupno imalo 18 javnih nastupa, te je ugostilo dva puhačka orkestra iz Zaprešića i Lindlara.

 

Ostali događaji

 

Ove godine se obilježava desetljeće pod vodstvom prof. Davora Lozića u HGD “Zrinski” (2003-2013).

Što se tiče interne “Škole mladih”, trenutno je aktivno 10 mladih. U narednoj godini očekujemo prelazak nekolicine obučenih mladih iz Škole u orkestar. Nadalje, ovim putem pozivamo sve mlade, kao i roditelje da uključe svoju djecu u Školu mladih, kako bi u budućnosti baš oni bili temelji ovog najstarijeg kaštelanskog kulturnog društva. Školu mladih vode maestro prof. Davor Lozić i akademski glazbenik Stivn Donkov. Isto tako pozivamo i sve ostale svirače da nam se pridruže i sudjeluju u radu orkestra.

 

Od ostalih važnih događaja spomenimo odobreni projekt HGD “Zrinski” u vrijednosti 10.000 kn “Nabava novog instrumenta povodom 160 godina” koji je prošao na javnom natječaju “Javne potrebu u kulturno – umjetničkom amaterizmu 2013 od strane Ministarstva kulture RH.

Ove godine donjokaštelani su pozvani na gostovanja za 2014. godinu u Zaprešić (PO Zaprešić), Lindlar – Njemačka (Oktoberfest, MV Linde) i Novu Goricu, Slovenija (Pihalni orkester Salonit Anhovo, “Muzikfest” 2014). Orkestar na čelu sa Upravom ima velike ambicije i planove za slijedeću, zasigurno još aktivniju glazbarsku godinu.

Spomenimo i 670 “prijatelja” na Facebooku koji lajkaju i šire vijesti o HGD “Zrinski” društvenim mrežama, te prosječno više od 3000 klikova mjesečno na web stranicu www.hgd-zrinski.hr. Na te brojke smo izuzetno ponosni. Budite uz nas i dalje! Nadalje, dr. Vladan Vuletin je ove godine poklonio 60 knjiga “Glazbeni život u Donjim Kaštelima od 1860. do 1918. godine”.

 

Tijekom cijele godine aktivnosti orkestra su konstantno pratili Portal grada KaštelaKaštelanska Panorama, Kronika grada Kaštela, Sućurac info i povremeno ostali mediji, te im ovom prilikom zahvaljujemo na promicanju i podržavanju kulturno – umjetničkog amaterizma.

Zahvaljujemo se svim institucijama, prijateljima i donatorima koji su i pored teških, kriznih vremena nesebično pomagali Društvu, bilo to volontirajući ili financijski. Iskreno se nadamo da će se slijedeće godine broj donatora povećati kako bi orkestar napokon dobio nove odore, ali i prijeko potrebne nove instrumente, bez kojih je razvoj orkestra nemoguć. Ovim putem pozivamo sve potencijalne volontere i donatore koji mogu pomoći na bilo koji način u radu Društva da nas kontaktiraju za suradnju.

 

Na kraju ovog pregleda, želimo svim članovima Glazbe, donatorima, kao i svim prijateljima čestit Božić i sretnu Novu 2014. godinu!

 

 

„Sviran u Glazbi, iden na more
Kad je vrime lipo iden u poje
Diko bevanda, diko marenda,
A ča mi triba boje“

Ostavi odgovor