Zatvorena vrata Nostalgije

image_pdf

FOLKLOR DALMACIJE, SLAVONIJE, SLOVENIJE I RAMSKOG KRAJA 


Nakon trodnevnih događanja, u nedjelju je završena „Nostalgija“, revija tradicijskih nošnji i obrtništva te etno-eko sajam Kaštela 2013, koju je četvrtu godinu za redom organizirala Turistička zajednica Grada Kaštela. Nakon modne revije kreacija temeljenih na tradicijskoj nošnji, koja se održala u petak, u subotu (29.06.2013.) je sve bilo u znaku folklora i narodnih nošnji. Tijekom cijele subote na brcu u Kaštel Starom zainteresirani su mogli razgledati i kupiti autohtone proizvode iz nekoliko hrvatskih regija, Slovenije i BIH, od hrane i začina, do suvenira i umjetnina.


Za pripremu doručka u subotu su bili zaduženi gosti iz Cerknice, Rame i Požege, a nakon doručka uručene su nagrade i zahvalnice izlagačima. Jedna od nagrada bio je i posjet svetištu Gospe Stomorije i Biblijskom vrtu, do kojih su došli vožnjom u kočijama Ante Vuletina, Tonća Matete i Ivana Zoraje. Domaćini su im bili članovi Bratovštine Gospe Stomorije. Nakon povratka iz svetišta, kočije su prošle rivom, čineći uz HGD Zrinski i Kaštelanske mažoretkinje, zanimljivu  povorku.


Subotnja modna revija donijela je na brce šaroliku lepezu narodnih nošnji. Kaštelanima i turistima svoje nošnje tako su predstavili gosti iz Slovenije, noseći notranjsku, bjelokranjsku, gorenjsku i nošnju rokodelcev (zanatlija) moravske doline. Svoje nošnje predstavili su i članovi KUD-a Požega, kao i članovi KUD-a Rama. Kaštelanski KUD Ante Zaninović predstavio je kaštelansku narodnu nošnju, a KUD 7 Kaštela nošnje iz Korčule. Posavine i Vrlike. Narodna nošnja Zagore i diple,  modnom pistom su prošle nošene na članovima Udruge proizvođača češnjaka iz Ljubitovice te Prijatelja ojkavice iz Kaštela.


Dimilo se i mirisalo


I dok su članovi KUD-ova i udruga prezentirali svoje nošnje na brcu, na starosejskom portu vrijedno su se pripremala različita jela, za što su bili zaduženi obrtnici iz Kaštela, Zagreba, Vrbovskog i Požege.

Kaštelani su ovom prilikom pripremali crni rižot i skuše s gradela, a uz pomoć nekoliko desetaka pari vrijednih ruku svojih kolega, glavni su meštri od teče bili Ratko Slišković i Ivan Kovač Matela.
Glavni kuhar Udruženja obrtnika iz Vrbovskog Sandro Torbić, zajedno sa svojim kolegama obrtnicima, ove je večeri pripremio srneći gulaš s purom, a Zagrepčani na čelu s kuharom Zdravkom Bubrićem spremali su kotlovinu u kojoj je osim kotleta bilo domaćih kobasica, češnjovki i cijeli mix povrća. Gosti iz Požege i ove večeri njihov glavni kuhar Ante Bilobrk, Kaštelanima su spremili dva kotlića odličnog čobanca, u kojem se našla junetina i nekoliko vrsta divljači.

Večer se na portu nastavila nastupom klape Podvorje, te nastupom gostiju iz slovenskog KUD-a Rak Rakek i požeškog gradskog KUD-a. Za kraj večeri KUD 7 Kaštela izveo je ples iz opere „Ero s onoga svijeta“, a svi izvođači nagrađeni su velikim pljeskom nazočne publike.


Izvor: Portal grada Kaštela

Ostavi odgovor