MAŠKARE: Ne može im ništa ni vitar ni kiša, a ni politika (FOTO,VIDEO)

image_pdf

DONJOKAŠTELANSKI KRNJEVAL (04.03.2014.)


„Nismo sela, nismo grad, rugaju se s nama sad…“, govorile su maškare u  utorak na portu u Kaštel Starom, te da ne ostanu nikome dužni, narugali su se i oni svemu oko sebe, politici i političarima, ekonomiji, sustavu, zakonima, odlukama, pregovorima, ugovorima, a na kraju i pojedinim sugrađanima.Iako je tijekom cijelog dana kiša padala kao iz kabla, a u poslijepodnevnim satima je i jugo pojačalo te od dijelova donjokaštelanske rive napravilo više bazena, održavanje Donjokaštelanskog krnjevala u niti jednom trenutku nije dovedeno u pitanje. Sve što se promijenilo od najave do izvedbe je tek odustajanje pojedinih točaka, kojima vrijeme nije pogodovalo.

I tako, unatoč kiši, niskoj temperaturi i vjetru, povorka je prošla donjokaštelanskom rivom, predvođena prvim ljudima KKU Poklade na čelu s predsjednikom Nikolom Radićem, predstavnicima Grada, gradonačelnikom Ivanom Udovičićem sa suradnicima, dožupanom  Lukom Brčićem, glazbarima Zrinskog,  te malom kraljicom Dičjeg krnjevala Gabrielom Filipović i kraljicom Donjokaštelanskog krnjevala Josipom Grozdanić.


Na samom početku predstavila se točka Nagrada za životno djelo, koja je pripala Miljenku Plemenitom, a potom je uslijedio cijeli niz točaka poput Otvaranje tancika u hotelu Palace, maske Venecijanke, Za kontejner spremni – dok Vlada vlada, za nas nema glada, Kletva kralja Meta, Tiha voda brege dere – Zapelo pa ne iđe, Ljubav, Safari s nekim lovcima vanka, a nekima unutra…

Dotakle su se maškare i još niz aktualnih tema, pa su na porat dovele Zasjedanje Sabora, u kojem se najviše moglo čuti ko-ko-da, prikazali su i Kulu od karata, a Valov stadion pratila je poruka – Ajmo Vale, potplati pa gradi, i druge točke.

A svakako je važno napomenuti, da su se maškare pokazale čvršće i od Vlade i Ministarstva unutarnjih poslova, jer za razliku od drugdje, u utorak su u Kaštel Starom, sve ploče bile dvojezične, malo latinice, malo ćirilice, da razumiju i domaći i gosti.


Hrabrost za prezentaciju svojih točaka unatoč kiši, pokazale su i pojedine maškarane grupe gostiju poput maškara iz općine Hajdina u Sloveniji, maškare iz Sućurca sa svojom točkom Upravo vjenčani – Tomica i Zoki, Dimnjačari iz Primoštena, kao i gosti iz zadarske Puntamike s Posljednjom šansom zbog koje su mladenke došle u Kaštela tražiti ženike, kako je kazao voditelj cijelog događanja Joško Vukšić, a svojim nastupom atmosferu su digli Otočki didi iz Otoka kod Sinja, koji su sa sobom donijeli dio svojih običaja.

A na kraju na porat su stigli Ivo i Nadan, držeći za ruke Tomu i Zokija. „Opet ide Ive priko naše rive, s njime šetka Nadan, cili jadan. Zokija i Tomu za ručicu vode, neće tako lako do slobode. Jedan u komori, drugi u Vladi, štuju 7. Božju – ne ukradi. Ko ih ne zna pustija bi suzu, čuvaju u Remetincu, jedan drugom guzu….“ Kao što i priliči u ovakvim prilikama, svoj posjet portu Ivo i Nadan završili su u plamenu.


Tijekom krnjevala, kojeg je pratio nešto manji broj građana nego inače, svi su mogli nabaviti  25. Maškadur, u kojem su se i ove godine našli mnogi. A za one koji ga nisu uspjeli još nabaviti, iz maškara su poslali poruku “jema ga još u knjižaran i trafikan Ama, Skripta, Moranduzzo i Žorž (uz spomenik)”. U večernjim satima sve se preselilo u veliki šator, a maškarana događanja završena su u ranim jutarnjim satima.


VIDEO Donjokaštelanskog karnevala pogledajte na linku.


Izvor: Portal grada Kaštela

Ostavi odgovor