U Srdele se tražija gavun više

image_pdf

RIBARSKA FEŠTA 2013.


Ribarska fešta, koju u okviru Kaštelanskog zabavnog ljeta već tradicionalno organizira PŠK Srdela iz Kaštel Starog, i ove je godine (27.07.2013.) privukla veliki broj Kaštelana i njihovih gostiju koji su došli guštati u dobroj spizi i zabavi, kako to i obično biva kad se Srdele uhvate posla i zasuču rukave.


Tako su za sve one, koji su se namjerno ili tek slučajno našli na jednoj od tri lokacije na kojima se gradelavalo, i vinon i ostalim hladnim pićima u vrućoj subotnjoj noći vlažilo pismom i plesom osušena grla, organizatori  servirali oko 1200 porcija crnog rižota. Za pripremu ove delicije očišćeno je  i skuhano čak 160 kilograma sipe i oko 120 kilograma riže, ili po domaću angriza, te po dvadeset litara crnoga vina i maslinova ulja, otkrio nam je predsjednik Srdele Doris Čiček – Dodo. Osim rižota, na stolovima, koji su osim na brcu bili razmješteni i u okolnim ulicama i na Barkunu, našlo se i oko 25 pajeri srdele kao i 80 kilograma gavuni koji su prvi planuli, pa se već za kratko vrijeme tražila porcija viška!


Užarili su se tako i mobiteli jer se javljalo s jedne „štacije“ na drugu je li ostalo još štogod za stavit pod zub, a i za uloviti ‘misto za pridanit’ malo i kušat delicije se čekalo u redu. Čak su i poneki bikeri s obližnjeg moto partya navratili vidjeti što se to kužinaje u staroseljskim štradama.

Za dobar štimung na sve tri lokacije na kojima se dijelila spiza, dakako po simboličnim cijenama, zaduženi su bili legendarni Marinko Terzija i  njegovi prijatelji, duo Blondi te trio Kolona, a dodatnom šušuru po kojem je ova fešta upravo i (pre)poznata među Kaštelanima kao jedna od nezaobilaznih ljetnih veselica, pridonijele su i izložbe slikarice Maje Bašić i maketara Ive Barača. 

Fešti, koja je potrajala do ranih jutarnji sati, prethodila je povorka od Kaštel Novoga do starosljskoga brca koju su predvodili glazbari HGD-a Zrinski sa svojim gostima iz puhačkog orkestra Zaprešić te nezaobilaznim Kaštelanskim mažoretkinjama.


Izvor: Portal Grada Kaštela


Ostavi odgovor