22. “Tamburica i mandolina” po prvi put održana u Starom uz brojne KUD-ove i HGD “Zrinski”

image_pdf

SVEČANIM MIMOHODOM KROZ KAŠTEL STARI OTVORENA 22. “TAMBURICA I MANDOLINA”

Svečanim mimohodom glazbara HGD “Zrinski” Donja Kaštela i folklornih društava u subotu 19. kolovoza 2023. svečano je otvorena 22. manifestacija “Tamburica i mandolina” u organizaciji KUD-a “7 Kaštela”. Mimohodom od spomenika “Vjesnik pobjede”, pa preko starosejske rive i Ulice Koriolana Ćipika, sve do centralne pozornice na Brcu u Kaštel Starom najavio se početak tradicionalnog godišnjeg koncerta.

Nakon “Zrinskog”, koje je svojim nastupom na pozornici otvorilo glazbeno-folklornu večer, KUD-ovi iz Dalmacije i Slavonije i klapa Sveti Jeronim su predstavili tradicionalne pjesme i plesove iz cijele Hrvatske, ali i šire. Vrijednost očuvanja tradicijskih plesova, pjesme i nošnji prepoznali su i brojni posjetitelji koji su došli na Brce i podržali trud koji je KUD “7 Kaštela” uložio u organizaciju ove manifestacije koja se po prvi put održala u Kaštel Starom.

 

Sinoć su, osim glazbara HGD “Zrinski” i organizatora KUD-a 7 Kaštela, na pozornici nastupili KUD Šumari iz Vinkovaca, KUD Putalj iz Sućurca, KUD Salona iz Solina, mali mandolinisti iz KUU Andrija Matijaš-Pauk iz Marine, klapa Sv. Jeronim iz Gomilice i ŽVS Kaštelanke iz Sućurca, a publiku je kroz program vodila Marijana Vulas.

Osim dalmatinskih plesova i pjesama, među kojima su se našli splitski i korčulanski plesovi i pjesme, KUD-ovi su izveli i one iz Slavonije, Međimurja, ali i plesove i pjesme bunjevačkih Hrvata.

Uz ritam pjesama njihalo se cijelo Brce, na kojem se tražilo mjesto viška, a lokalci su manifestaciju pratili i sa svojih balkona na Brcu pa je cijeli događaj odisao pravim mediteranskim štihom. Nerijetko se među publikom moglo čuti i strane jezike pa se čini da su vrijednost našeg folklora prepoznali i turisti.

– Poštovani dame i gospodo, nadamo se da ste uživali u ljepotama pjesama i plesa uz tonove tamburice i mandoline. Za nas je ovo mnogo, mnogo više, ovo je, publiko, poklon vama koji nas pratite i podržavate, poklon prijateljstvu i entuzijazmu. Želimo da se ova priča nastavi dalje, kao što i folklor traje – poručili su na kraju iz KUD-a 7 Kaštela.

Nakon, po mnogima najboljeg izdanja manifestacije u 22 godine, uslijedilo je prigodno druženja za sve sudionike “ispred Zadruge”.

 

Pokrovitelji ove manifestacije su Turistička zajednica grada Kaštela i Grad Kaštela, a ona se održala u sklopu Kaštelanskog kulturnog i zabavnog ljeta.

 

Izvor: Portal grada Kaštela i Dalmacija Danas