Koncertom HGD “Zrinski” na Brcu u Kaštel Starom obilježeno 300 godina posvete crkve sv. Ivana Krstitelja

image_pdf

U nedjelju 30. srpnja 2023., članovi HGD “Zrinski” zajedno s gostima iz KUD-a “7 Kaštela” i Ivonom Mandić održali su koncert “II. Glazbarska večer” pred ispunjenim gledalištem Brca u Kaštel Starom.

 

Iako na profilu crkve sv. Ivana Krstitelja stoji 1714. godina, unutar crkve je ploča posvećenja oltara na kojoj piše 1723. godina, jer crkva je gotova kada se napravi oltar, stoga se ove godine slavi 300 godina posvećenja crkve.

Na samo obilježavanje ove velike obljetnice osvrnula se i inicijatorica obilježavanja, dugogodišnja ravnateljica muzeja grada Kaštela, autorica monografije o crkvi sv. Ivana Krstitelja, Ankica Babin: – Mislim da je to velika obljetnica, jer se radi o spomeniku barokne kulture, to je i jedna od najljepših baroknih crkava u Kaštelima. Ova crkva ima izrazite odlike barokne umjetnosti, prekrasne oltarne pale, oltare od mramora i ono što je zanimljivo, ova crkva je nastala na temeljima stare crkve sv. Ivana koja je izgrađena oko 1600.te godine i ono što je najvažnije i danas ima sakralnu funkciju. – rekla nam je Babin, profesorica povijesti umjetnosti

Proslava ovog jubileja započela je predavanjem pod nazivom „Crkva sv. Ivana Krstitelja, spomenik kulture“ koje je održala prof. Ankica Babin uz nastup Hrvatskog pjevačkog društva Bijaćka vila. Svečano je bilo kroz cijeli ovaj mjesec kada su održani koncerti ansambla Seleste  i svečani koncert „Angelusi“, a sinoć su na brcu u Kaštel Starom, ovoj obljetnici počast odali i glazbari HGD-a Zrinski sa svojim gostima. Koncert “II Glazbarska večer” u organizaciji HGD-a Zrinski  Župe sv. Ivana Krstitelja Kaštel Stari bio je ujedno i završni koncert proslave, koja će se zaključiti centralnom proslavom obilježavanja mučeništva sv. Ivana Krstitelja 29. kolovoza.

Glazba puhačkog orkestra privukla je mnogobrojnu publiku, a na već poznatom, odličnom repertoaru, još jednom su im gostovali KUD „7 Kaštela“ i pjevačica kaštelanske ženske klape Štorija Ivona Mandić. Pod dirigentskom palicom maestra Grge Grubišića izveli su 11 skladbi, KUD „7 Kaštela“ prisutne je počastio plešući “Stare splitske plesove” te samostalnom izvedbom “Starih kaštelanskih plesova” što je kompilacija plesova “rvatsko kolo”, “šotiš”, “monfrina” i “polka galop”. Pjevačica Ivona Mandić pridružila se u izvedbama skladbi „Over the rainbow“,  „You raise me up“ i „Someone like you“., a publiku je kroz koncertni program vodila Tea Bašić.

Ovom događaju prisustvovao je i generalni tajnik biskupske  konferencije BiH, ujedno i svećenik koji već godinama ljeti mijenja župnika, Ivo Tomašević: – “Meni je drago da se obilježava jedna tako lijepa obljetnica i to ovakvim glazbenim događajem. Raduje me da sam mogao tu bit i čuti ove mlade ljude koji nastavljaju jednu dugu tradiciju koja se ovdje u Kaštelima gaji. Ova crkva je i povijest i sadašnjost Kaštela, u smislu da je ona mjesto molitve i susreta. Ovo je obljetnica crkve sv. Ivana Krstitelja koji je bio uistinu svetac čvrste vjere, svetac koji je navještao dolazak Gospodina Isusa Krista, pa u tom duhu želim da i Kaštela budu mjesto i vjere i zajedništva, mjesto izgradnje i odgoja u svakom smislu, pa tako glazbenom, kulturnom i svakom drugom čuvajući dugo tradiciju ovoga mjesta” – poručio je mons. Tomašević.

Nakon koncerta proslava se nastavila u prostorijama Zrinskog prigodom čega su i uručene zahvalnice suradnicima koji su doprinjeli organizaciji “II. Glazbarske večeri” i pohvalnice Marinu Primorcu za prvi javni nastup te  Marie Riboulet Dražić-Celić za uključenje u rad Društva i prvi javni nastup.

IzvorPortal grada Kaštela i Dalmacija Danas
Foto: Kuzma Topić i Đurđica Čavka