Gradsko vijeće Grada Kaštela odlučilo o javnim priznanjima za 2022: HGD-u “Zrinski” Posebno priznanje

image_pdf

DONESENE ODLUKE O JAVNIM PRIZNANJIMA GRADA KAŠTELA ZA 2022. GODINU

U srijedu, 8. veljače 2023., u Gradskoj je vijećnici održana 12. sjednica Gradskoga vijeća Kaštela na kojoj su vijećnici odlučivali o javnim priznanjima Grada Kaštela za 2022. godinu. Vijećnicima su predstavljeni prijedlozi odluka o dodijeli javnih priznanja Grada Kaštela za 2022. godinu koje je iznijela gradska vijećnica i predsjednica Komisije za javna priznanja Antonija Topić. Nagrada Grada Kaštela za životno djelo dodijeljena je posthumno za izniman doprinos i postignuća u promicanju grada Kaštela, javnom i kulturnom životu te očuvanju tradicije dugogodišnjoj novinarki Portala grada Kaštela Dijani Putnik. Izglasani su i prijedlozi da se posmrtno Osobna nagrada Grada dodjeli Draganu Božinu. Nagrade za izrazito humano djelo pripast će Jurici Lisici i Emilu Novaku, a odlukom gradonačelnika Denisa Ivanovića Posebno priznanje dobili su Hrvatski nogometni klub Jadran, Sućuračka amaterska udruga Putalj i Hrvatsko glazbeno društvo  “Zrinski” Donja Kaštela.

 

POSEBNO PRIZNANJE HGD-u “ZRINSKI” DONJA KAŠTELA

Na temelju prijedloga Kaštelanske krnjevalske udruge “Poklade” Donja Kaštela za dodjelu javnog priznanja HGD-u “Zrinski” Donja Kaštela, Gradonačelnik Grada Kaštela podnio je Prijedlog odluke o dodjeli Posebnog priznanja za 2022. HGD-u “Zrinski” Donja Kaštela „povodom 170. obljetnice osnutka za osobit doprinos razvoju kulturno-umjetničkog amaterizma, očuvanju glazbene baštine te promociji grada Kaštela“ što su članovi Gradskog vijeća Grada Kaštela jednoglasno i usvojili. 

Priznanje Grada Kaštela iznimna je čast na ponos glazbara i svih onih koji su nesebično uložili entuzijazam i brojne volonterske sate s ciljem očuvanja i razvoja glazbenog i kulturno-društvenog života u Kaštelima, ali i zalog svima onima koji će kroz rad Društva tek baštiniti iste ciljeve doprinoseći  životu  lokalne zajednice.

Visoka 170. obljetnica djelovanja, kontinuirana ustrajnost u odgoju i izučavanju djece i mladih u sviranju puhačkih instrumenata, osobit razvoj kulturno-umjetničkog amaterizma u Kaštelima, njegovanje kulturno-glazbene baštine, uspješna suradnja s kaštelanskim i brojnim drugim udrugama, te dostojno prezentiranje Kaštela u domovini i inozemstvu dio su obrazloženja prijedloga za dodjelu Posebnog priznanja HGD-u “Zrinski”. Obrazloženje i usvojeni prijedlog Komisije za dodjelu javnih priznanja dostupan je OVDJE.

NIJE USVOJEN PRIJEDLOG KOMISIJE ZA JAVNO PRIZNANJE ANTI GRGINU

Dodajmo da je na temelju Javnog poziva za predlaganje kandidata za dodjelu javnih priznanja za 2022. godinu, HGD “Zrinski” podnijelo  prijedlog za dodjelu javnog priznanja za životno djelo Anti Grginu iz Kaštel Novog i to „za izuzetna postignuća u kulturi i doprinos razvoju glazbene umjetnosti i stvaralaštva, te promicanju ugleda grada Kaštela u Hrvatskoj i svijetu“. Prijedlog je podnesen sukladno smjernicama Odluke o javnim priznanjima Grada Kaštela („Službeni glasnik Grada Kaštela 25/21“) i na temelju članka 5. o uvjetima dodjele Nagrade Grada Kaštela za životno djelo. 

Prijedlog je usvojen od strane Komisije za dodjelu javnih priznanja te je isti na usvajanje Gradskom vijeću predložila predsjednica Komisije Topić. Prema prijedlogu Komisije (OVDJE), poticaj za nominaciju Ante Grgina za životno djelo njegovo su neiscrpno glazbeno stvaralaštvo i iznimna postignuća u kulturi, doprinos razvoju i unapređenju svjetske glazbene umjetnosti te promicanju ugleda grada Kaštela u Hrvatskoj i svijetu kroz glazbenu umjetnost. 


Obrazloženje prijedloga temeljeno je na biografiji Ante Grgina (biografija dostupna OVDJE). 

 

Prijedlog Komisije za javna priznanja nije većinom usvojen s osam vijećničkih glasova „protiv“, dok su preostali vijećnici glasovali s pet „za“ i jednim “suzdržanim” glasom. Odluku o neprihvaćanju prijedloga obrazložio je vijećnik Mario Škopljanac u ime vladajuće većine  navodeći stav “ne osporava se doprinos Ante Grgina u području glazbe, ali on nije ničim dao doprinos vezano za grad Kaštela”. 

 

Javna priznanja Grada Kaštela za 2022. godinu uručit će se svim dobitnicima na svečanoj sjednici Gradskog vijeća povodom Dana Grada Kaštela u petak 03. ožujka 2023. godine.  

Odluke o dodjeli  priznanjima za 2022. godinu objavljene su u Službenom glasniku Grada Kaštela broj 05/2023. Obrazloženje i odluke o pojedinom prijedlogu dostupni su u video snimci 12. sjednice Gradskog vijeća Grada Kaštela (počevši od 1:38:00 min).

 

Izvorkastela.hr,  Youtube.
Foto
: YouTube