Zbog srpskih čokoladica i zveckanja oružjem izgorjela u plamenu (FOTO, VIDEO)

image_pdf

MAŠKARANA TRADICIJA

 

Maškare iz sva tri kaštelanska krnjevalska društva te gosti iz Rijeke, Ptuja, Kaštelanske zagore, Korenice, Trogira i Primoštena, ovog su Pokladnog utorka (28.02.2017.), u maškaranoj povorci prošli put od Nehaja do Kaštel Starog te tisućama građana, koji su izašli na ulice Donjih Kaštela, priuštili još jedan veseli Donjokaštelanski krnjeval.

 

 

Nekoliko kilometara dug put donjokaštelanskom rivom prošle su ovom prilikom brojne javne osobe, političari, glumci, obični građani sa svojim manama i vrlinama, koje su, na sebi svojstven način, maškare utjelovile kroz cijeli niz točaka. Pa su tako maškare zorno prikazale kako izgleda tičja gripa, kako se krede struja, kako se od Ine pravi Mol, a od HEP-a Ina, kako je Gregor iz Tele 2 postao tema kolinja, što je to kaštelanski masakr motornom pilom, kako izgleda kad komunalni redari dijele kazne te na koje se načine može prikazat postojeće stanje u Gradskoj upravi.

 

 

Sudionici i publika ovogodišnjeg Donjokaštelanskog krnjevala i ove su godine mogli uživati u plesu slovenskih zvončara, ali i u ojkalici koju su u Kaštela donijeli kaštelanski Vlaji. Naravno, cijela priča o Donjokaštelanskom krnjevalu ne bi bila ispričana da u povorci, koju je predvodio Mirko Jakelić nosivši zastavu domaćina krnjevala, KKU Poklade, nisu bile mala i velika kraljica krnjevala Petra Grbeša i Neda Grozdanić, nezaobilazni Miljenko pl. i meštar od krnjevala, Marko Grozdanić.

 

Krnjeval se nije mogao održati ni bez gradonačelnika Kaštela Ivana Udovičića, kojem su maškare morale vratiti vlast i zamjenika gradonačelnika Milija Novaka te, kako su ih maškare nazvale, buduće vlasti, predsjednika Gradskog vijeća Denisa Ivanovića i pročelnice Sandre Zokić. A za uspjeh ovogodišnjeg krnjevala zaslužni su i glazbari Zrinskog te Kaštelanske mažoretkinje, kao i veseli voditelji Joško Vukšić, Mirjana Lemac i Frane Kuzmanić.

 

I na kraju, za sve što je bilo i naopoko i naoposun, račun je platija Krnje, ovaj put u liku prve žene Hrvatske, koja je, poput pravog Djeda Mraza, hrvatskoj djeci za Božićne blagdane dijelila srpske čokoladice… no, priču o tome svi već znaju. Pa je tako predsjednica u crveno – bijeloj odjevnoj kombinaciji izgorila u ognju, završivši kao dim i pepeo.  Maškarano ludilo nakon ovih događanja na donjokaštelanskoj rivi nastavljeno je na maskenbalu u hotelu Resnik, a kad je završilo ne znamo, samo znamo da će se danas pepelom posipati i oni koji nisu to planirali.

 

 

Pogledajte članke o Donjokaštelanskom krnjevalu iz Slobodne Dalmacije, te portala Dalmacijanews i Kastela com.

 

 

IzvorPortal grada Kaštela

 

Foto: Ivana Topić,  Zvonimir Barišin, Đurđica H. Čavka (Portal grada Kaštela, Slobodna Dalmacija, Kastela.com)

Ostavi odgovor