Glazbena večer u Kambelovcu u izvedbi HGD-a “Zrinski”

image_pdf

U utorak 18. srpnja 2023. kaštelanski glazbari Hrvatskog glazbenog društva “Zrinski” održali su koncert u sklopu manifestacije Kaštelansko kulturno ljeto na kambelovskom Brcu. “Zrinski” se predstavio s 11 skladbi, a na jednoj su im se na pozornici pridružili KUD „7 Kaštela“ plešući “Stare splitske plesove”, karakteristične plesove urbanih sredina, bliske dvorskim plesovima europske aristokracije. KUD „7 Kaštela“ publiku je počastio i samostalnom izvedbom kompilacije starih kaštelanskih plesova, hrvatsko kolo, šotiš, monfrina i polka galop u aranžmanu profesora Branka Šegvića. Svojim božanstvenim vokalom, izvedbe skladbi „Over the rainbow“,  „You raise me up“ i „Someone like you“ dodatno je obogatila Ivona Mandić, pjevačica kaštelanske ženske klape Štorija.

U izvođenju skladbi, glazbare je vodila iskusna dirigentska palica maestra Grge Grubišića -Ovakva večer nam znači jako puno, lokalna sredina nas podržava i uzdržava i red se odužiti u okviru ovakvih kulturnih događanja tijekom ljeta, ali ovo nije jedini koncert koji vas čeka ovoga ljeta. Što se samog programa tiče, kao i svaki glazbarski ima svega, ima koračnica, numera za solo vokal i pratnju, zatim Klezmer kompozicija, to je zapravo glazbeni stil, glazba za svetkovine, židovske praznike i zabavnog je karaktera, zatim sviramo Blues brotherse, Jamaican folk suite, temu iz filma Schindlerova lista, stari splitski plesovi u čijoj izvedbi će nam se pridružiti KUD „7 Kaštela“. Ima stvarno svega, program je razbacan po svim meridijanima i paralelama – najavio je maestro Grubišić

Suradnja između HGD Zrinski i KUD-a „7 Kaštela“ datira još iz vremena bivše države, dok se KUD zvao Jugovinil, a posljednjih godina često gostuju jedni drugima, što potvrđuje i predsjednik KUD-a Vedran Vanjeka – Mi u Kaštelima preferiramo da smo svi nekako u dobrim odnosima i rado gostujemo jedni drugima. Svaku godinu nastupamo na Kaštelanskom kulturnom ljetu, imamo mi našu večer folklora „Tamburica i mandolina“, a  među ostalima i HGD Zrinski će nam biti gosti. Večeras ćemo se predstaviti plešući stare splitske plesove koje će glazbari svirati, dok ćemo kaštelanske plesove izvesti uz playback. – rekao je Vanjeka.

Ovu odličnu glazbenu večer, okupljena publika nagradila je velikim pljeskom, a dojmove poslije održanog koncerta podijelio je i predsjednik HGD-a Zrinski, Toni Bartulin: – Zadovoljni smo odrađenim koncertom, prvi put nakon dvadesetak godina smo opet tu u Kaštel Kambelovcu, za promjenu da se ne koncentriramo samo na donja Kaštela. Ove godine imamo dva koncerta u sklopu Kaštelanskog kulturnog ljeta, pored ovoga održanog večeras, biti će još jedan u Kaštel Starom, 30. srpnja povodom proslave 300 godina posvete crkve sv. Ivana Krstitelja. I ove godine smo nastavili suradnju s KUD-om „7 Kaštela“, koja datira još iz devedesetih godina. Oboje imamo dugogodišnju suradnju s glazbenim društvom MV Linde iz prijateljskog grada Lindlara, pa smo u toj prigodi surađivali. Zajedno smo nastupali na brojnim manifestacijama i događanjima, a surađujemo i s drugim folklornim udrugama u gradu. Zahvaljujem se KUD-u „7 Kaštela“, vokalnoj izvođačici Ivoni Mandić, udrugama u Gradu, i pozivamo vas sve na naš koncert 30. srpnja.“ – poručio je Bartulin.


Zadovoljstvo ovakvim koncertom nisu skrivali ni ostali članovi Zrinskoga, pa su poručili da su iza njih mjeseci rada, sastanaka i probi, kako bi publici priuštili ovakvu spektakularnu glazbu, stoga imaju i zamolbu, a to je da bi njima kao izvođačima bilo od iznimnog značaja i pomoći kada bi ih mjesto za održavanje koncerta dočekalo spremno, jer su jučer stolice za publiku prenosili i postavljali oni.


Nekon koncerta, izvođači su nastavili večer uz ugodno zajedničko druženje u prostorijama HGD Zrinski u Kaštel Starom.


IzvorPortal grada Kaštela