Narodne nošnje i običaji za početak Kaštelanskog ljeta

image_pdf

NEZAOBILAZNA TRADICIJA


Uz zvuke ojkavice, tamburica i klapske pisme, u četvrtak navečer (26.06.2015.) na brcu u Kaštel Starom otvoreno je ovogodišnje Kaštelansko kulturno ljeto i prva manifestacija u njegovom programu, 6. Nostalgija, revija tradicijskih nošnji i obrtništva.

Sve goste i sudionike manifestacije pozdravio je gradonačelnik Ivan Udovičić, nakon čega je uslijedila modna revija u kojoj su sudjelovali članovi kulturno umjetničkih društava iz nekoliko gradova i mjesta.

Našli su se tu članovi KUD-ova Ante Zaninović i 7 Kaštela iz Kaštela, Jedinstva iz Splita, Pletera iz Dugopolja, Prijatelji ojkavice iz Dalmatinske zagore, Kliški uskoci, HGD Zrinski, klapa Ventula, Nedo Kovačev, djeca iz Dječjeg vrtića Kaštela kao i posebni gosti, kraljice ili ljelje iz Gorjana, sela nedaleko od Đakova koje su izvele pjesme i plesove koji se nalaze na UNESCO-voj listi zaštićene nematerijalne kulturne baštine. Svi oni ove su večeri pokazali narodna nošnje i stare običaje pojedinih krajeva Hrvatske i BIH. 


Ovom prilikom gosti iz HKUD-a Rodoč iz predgrađa Mostara, priredili su točku u kojoj Hrvatska vila u zrak pušta goluba, kao znak mira, a u čast hrvatskog Dana državnosti.

Program ove prve večeri vodile su Željka Perdić i Marijana Vulas, a organizator Nostalgije je Turistička zajednica Kaštela.


Izvor: Portal grada Kaštela

Ostavi odgovor