Klišani i Solinjani pobjednici 8. Susreta puhačkih orkestara

image_pdf
VIŠE OD 300 GLAZBARA U IMOTSKOM
 
U organizaciji Zajednice puhačkih orkestara Splitsko – dalmatinske županije te Hrvatskog puhačkog orkestra Gradska glazba Imotski, jučer u nedjelju, 17. travnja 2016.g., u Gradskom kinu Imotski održao  se 8. Susret puhačkih orkestara Splitsko – dalmatinske županije. Pored HGD Zrinski iz Donjih Kaštela, nastupili su puhački orkestri iz Podstrane, Selaca, Baške Vode, Klisa, Solina, Kaštel Lukšića i Imotskog. Prema pravilima Hrvatskog sabora kulture, ove godine u natjecateljskom programu su nastupili samo orkestri iz B i C kategorije, i to Hrvatsko glazbeno društvo Biranj Kaštel Lukšić i Gradska glazba Zvonimir iz Solina u B kategoriji, dok su HGD Zrinski i Kulturno glazbeno društvo Mosor –Klis Kosa nastupili u C kategoriji.


HGD Zrinski pod vodstvom prof. Davora Lozića nastupilo je sa sljedećim skladbama: Festlicher Marsch, Gubec Beg i Copacabana.


Izvan konkurencije nastupali su Hrvatsko katoličko društvo iz Podstrane, KUD Hrvatski sastanak 1888. iz Selca  te aktualni prvaci Hrvatske HPO Gradska glazba Imotski, kojoj nema konkurenta u A kategoriji.


Nakon završenih službenih nastupa i uručenih priznanja i zahvala za sudjelovanje svim dirigentima, stručni selektor prof. Hari Zlodre proglasio je pobjednike po kategorijama, i to GG Zvonimir u B kategoriji, te KGD Mosor u C kategoriji. Pobjednici kategorija koji nisu krili oduševljenje ovim prizanjima zaslužili su sudjelovanje na 30. Susretu puhačkih orkestara koji će se održati 11. i 12. lipnja u Novom Vinodolskom. Selektor Zlodre je iskoristio mogućnost da radi kvalitetne izvedbe predloži i HGD Biranj kao dodatni orkestar koji će sudjelovati na Susretu orkestara u Vinodolskom, čime će SD županiju predstavljati 3 orkestra.


Nakon čestitki najboljima, prof. Zlodre je u svom obraćanju istaknuo vidljiv napredak u kvaliteti orkestara, što se uočava iz godine u godinu, te je pohvalio rad Zajednice puhačkih orkestara SD županije koja pruža potporu dalmatinskim orkestrima koji se ponovno „bude“, kao i angažiranost brojnih mladih ljudi koji doprinose razvoju muziciranja u svojim sredinama. 

Prof. Zlodre pohvalio je i Općinsku glazbu iz Baške Vode,kao vrlo perspektivan mlad orkestar. Ništa čudno, jer odnedavno te glazbare vodi prof.Ivan Glibota – Crni,čovjek koji je doveo imotsku gradsku glazbu pet puta na šampionski tron u Hrvatskoj. Dakako, i sviranje HPO Gradske glazbe Imotski izvan konkurencije na kraju susreta, bio je i šlag na tortu jednog lijepog susreta ponajprije mladih glazbenika u Imotskom. Za kraj se zahvalio organizatorima na čelu sa prof. Ćićerićem i prof. Ivanom Glibotom, te sponzorima ovog izuzetnog događanja bez kojih ovo ne bi bilo moguće.

Odlično organiziran i zahtjevan  Susret orkestara je završio je prigodnim domjenkom, nakon čega su se glazbari vratili svojim gradovima uz motivaciju za još  veći rad s ciljem postizanja što boljih rezultata u budućnosti. Nakon ovakvog Susreta možemo reći da dalmatinski orkestri imaju budućnost, za što će biti potrebno mnogo odricanja.


Ovom prilikom HGD Zrinski želi čestitati orkestrima koji zasluženim plasmanom putuju u Novi Vinodolski u lipnju, kao i ostalim sudionicima jučerašnjeg Susreta.  Nama slijedi naporan rad za ljetnu koncertnu sezonu, uz dodatne motivacije za sljedeće Susrete.

(ukoliko želite podijeliti fotografije sa Susreta  u ovom članku pošaljite ih na hgdzrinski@gmail.com)


Autor: T.B.

Fotoradioimotski.hr

Ostavi odgovor