Brojni Kaštelani i furešti pohodili feštu Srdele

image_pdf

RIBARSKA VEČER NA STAROSEJSKOM PORTU (30.07.2016.)


Mirisi ribljih delicija ispunili su sinoć starosejske kale i porat, koji je bio gotovo pretijesan za sve one koji su se, u vruću subotnju večer, odlučili zabaviti na velikoj ribarskoj fešti, koju već tradicionalno organizira Pomorski športski klub Srdela iz Kaštel Starog, a koja među Kaštelanima već slovi kao jedna od najboljih. Fešta je započela povorkom sa glazbarima Zrinskog i Kaštelanskim mažoretkinjama, na čelu sa barjakarom koji je vijorio zastavu PŠK Srdela. 


Iako su svoju večer ove godine, upravo zbog manjka prostora, preselili na porat, jer kažu, prirasli su brce, (pre)velika gužva oko glavnoga šanka, na kojem se prodavala spiza i hladno piće, ipak ih je izgleda malo iznenadila. Toliko da nisu stizali napripravit slasne ribe koliko se tražilo, pa su neki od posjetitelja i odustajali od čekanja, nestrpljivi da se nova tura ribe izvadi iz teče i skine s gradela.

Tako su, kolika je navala vladala, neki ostali i praznih pijata, jer  je 150 kilograma friganih  liganja i sedamdesetak kilograma gavuna,  te čak 200 kila pečenih friških srdela, planulo u trenu!

Znani i neznani potezali su članove Srdela za rukave, ne bi li što brže, ako već ne ide priko veze, došli do koje porcije slasnih morskih zalogaja. No, srdele su planule u trenu, a i ostalo bi, da friganje nije išlo malo sporije, stvarajući nervozu ribičima i njihovim prijateljima koji su se uhvatili kužinavanja, znojeći se uz velike teče s vrućim uljem, a još više već pomalo izgladnjelim posjetiteljima.

No, uz dobru kapljicu i muziku uživo grupe Maestrali,  koja je domaćim i stranim hitovima rasplesala sve koji su se našli na portu, i čekanje je brže prolazilo. Posebice dok su novu plesnu koreografiju, s kojom će  kao predstavnice hrvatske mažoret reprezentacije sudjelovati na  Europskom prvenstvu u Londonu, predstavljale prekrasne Kaštelanske mažoretkinje.

Sav prihod od ove ribarske večeri, kako nam je kazao Mate Vrtlar iz PŠD-a Srdela, ide upravo za uređenje starosejskog porta.

-Upravo radi njega smo se i osnovali prije 15 godin, da bi ga završili, i virujen da ćemo kroz ovu godinu, dvi, konačno to i privrest kraju, izrazio je nadu Vrtlar.


Izvor: Portal grada Kaštela 

Ostavi odgovor