Zajednički nastup i defile 150 glazbara na proslavi Zrinskog

image_pdf

SVEČANO OBILJEŽENA 160. OBLJETNICA GLAZBE U DONJIM KAŠTELIMA


U nedjelju 22. srpnja 2012., unatoč kišnom i nestabilnom vremenu, Hrvatsko glazbeno društvo Zrinski iz Donjih Kaštela je organiziralo u sklopu Kaštelanskog kulturnog ljeta Susret puhačkih orkestara povodom 160. obljetnice postojanja.


Susret je započeo u 19:30 defileom orkestara koji ove godine slave značajne jubileje; Gradske glazbe “Sinj” iz Sinja koja obilježava 150-tu obljetnicu, Gradske glazbe “Zvonimir” iz Solina koja obilježava 100-tu obljetnicu i domaćina; donjokaštelanskih glazbara koji slave 160. obljetnicu, uz neizostavne Kaštelanske mažoretkinje, a sve to kroz Donja Kaštela.

Naglasimo da su povorku  predvodile kočije sa bivšim starijim glazbarima i zastavom HGD Zrinski.
Dolaskom na Brce u Kaštel Stari  glazbari su zajednički odsvirali koračnice “Marjane, Marjane” i “Splitske kale” te time priuštili Kaštelanima nesvakidašnji prizor za oči i uši; orkestar  od skoro 150 glazbara    kojim je dirigirao prof. Davor Lozić.


Pored neizvjesnog vremena Susret puhačkih orkestara privukao je veliki broj Kaštelana na Brce u Kaštel Stari gdje se odvijao središnji dio Susreta; koncertni program svakog orkestra.

Na samom početku susreta, potpredsjednik HGD Zrinski Tomislav Čiček zahvalio se gostima iz Sinja i Solina i Kaštelanskim mažoretkinjama koji su se odazvai  i uveličali proslavu,    te je  pozdravio dogradonačelnike Marinka Kovačeva i Marinku Parčinu i nemali broj prisutnih Kaštelana, a posebno bivše donjokaštelanske glazbare u publici.Voditelj Joško Vukšić posebno je   pozdravio prisutne   glazbare u publici iz prijateljskog grada Lindlara koji su svojim prisustvom došli uveličati proslavu.

Koncertni dio programa otvorila je Gradska glazba “Zvonimir” iz Solina pod ravnanjem Tonća Ćićerića, nakon čega je uslijedio nastup Gradske glazbe Sinj pod ravnanjem Grge Grubišića. Nakon gostiju nastupili su slavljenici, HGD Zrinski pod dirigentskom palicom Davora Lozića. Donjokaštelane vrijeme nije pomilovalo pa nisu uspjeli izvesti cijeli svoj program te su publici poklonili uvertiru iz Nabucca kao i skladbu Ross Roy, koju su do kraja odsvirali unatoč kiši koja je padala. No, nevolje s mokrom odjećom i instrumentima odmah su zaboravljene nakon što ih je publika nagradila dugotrajnim i iskrenim aplauzom.


Iako je bio najavljen i nastup glazbara HGD „Biranj“ iz Kaštel Lukšića te su mnogi došli poslušati kako dvije vrsne kaštelanske glazbe zajedno zvuče, predsjednik „Birnja“ Ivan Biliškov opravdao se domaćinima zbog, kako je kazao, tehničkih problema zbog kojih nisu mogli nastupiti. Biliškov je glazbarima „Zrinskog“ uputio čestitke na njihovom jubileju.


Proslava jubileja HGD Zrinski nastavljena je zajedničkim druženjem nakon koncerta.


IzvorPortal grada Kaštela

Foto: Marko Gotovac

Ostavi odgovor