Proslavljena 120. obljetnica rođenja Ivana Barišina

image_pdf

U subotu, 25. listopada 2008. obilježena je 120. obljetnica rođenja kapelnika Hrvatskog glazbenog društva „Svačić“ iz Kaštel Staroga. U novouređenim prostorijama HGD „Zrinski“, predavanje o njegovom životu i radu održao je prof. Vladan Vuletin, te je na prigodan način“poklonio“ prisutnima dašak njegovog glazbenog izričaja.

 

Naime, prof. Vladan je na klaviru  odsvirao Barišinovo jedino sačuvano djelo „Mazurku“ što je naišlo na opće oduševljenje publike.

 

Na njegov život osvrnuo se i sinovac Mate Barišin koji se još uvijek rado sjeća „tuge“ u kapelnikovim očima jer nije naslijedio ni njegov talent, a ni njegovu  tvrdoglavost.

 

Predavanju je prethodilo otkrivanje memorijalne ploče na njegovoj rodnoj kući koje su kraćim prigodnim nastupom uveličali  članovi HGD „Zrinski“.

 

Ivan Barišin ( 1888. – 1966.) je rođen u težačkoj obitelji u Kaštel Starom. Bio je dugogodišnji orguljaš i zborovođa u staroj župnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja, te član Glazbe „Hrvatskog sokola“ i Pjevačkog –tamburaškog zbora „Bijaćka vila“ u Kaštel Novom. 1911. godine osnovao je u Kaštel Starom Hrvatsko glazbarsko društvo „Svačić“ (i postao njegov kapelnik), a početkom 1912. muški pjevački zbor „Seljačka sloga“.

Društvo „Svačić“ je između dva svjetska rata, na zadovoljstvo glazbene publike, nastupalo diljem Dalmacije, a posebno je zabilježen nastup 1924. na političkom skupu HSS-a u Solinu, kojemu je prisustvovao i predsjednik stranke Stjepan Radić. 1937. maestro Ivan Barišin dirigirao je združenim zborovima na Smotri amaterskih pjevačkih zborova Dalmacije. Nakon Drugog svjetskog rata u Donjim Kaštelima formirana je jedinstvena limena glazba u kojoj je djelovao do poznih godina. Umro je u 78 godini u svom rodnom Kaštel Starom.

 

Izvor: www.kastela.org

Ostavi odgovor