Održan 211. Donjokaštelanski krnjeval – najstariji karneval u Hrvatskoj

image_pdf

HGD ZRINSKI TRADICIONALNO NA ČELU MEĐUNARODNE POVORKE 211. DONJOKAŠTELANSKOG KRNJEVALA

Na pokladni utorak  13. veljače 2024. maškarana povorka najstarijeg karnevala u Hrvatskoj, 211. krnjevala Donjih Kaštela u organizaciji KKU Poklade prodefilirala je od Nehaja do nove luke u Starome. Satiričnih točaka nije nedostajalo među 30-ak okupljenih grupa sa oko 400 sudionika koje su osim uz domaćine i karnevalske udruge iz susjednih mjesta, pristigle i iz Rijeke, Koprivnice, Mađarske, Slovenije i BiH. Svi zajedno dopratili su ovogodišnjeg krivca za sve nevolje koje su se narodu dogodile. Užgan je i spaljen dvojac na magarcima.

Veselu povorku ovog međunarodnog krnjevala, kako to prema tradiciji i biva predvodila je zastava KKU Poklade. Značilo je to da pristižu grupu na čelu kojih su bile Kaštelanske mažoretkinje i HGD “Zrinski” Donja Kaštela predvođeno bašćunistom Ivanom Cinottijem, a potom i gradonačelnik Denis Ivanović u društvu meštra krnjevala Marka Grozdanića. Zasjala je i kraljica krnjevala Lara Bariši, kao i kraljica 43. Dječjeg krnjevala, Martina Prkut te po prvi puta i princ Dičjeg krnjevala, Bruno Pajdek.

U povorci su sudjelovali Park mladeži – Nehaj, Trogirani i njihova udruga Rašin Jute, Negodići, Krempitice, te Frfi i Udruga građana Primošten Krč.

Gosti iz Mađarske, KUD Sumarton imao je „Svadbenu paradu“, iz Ptuja TeDe Koran klub točku „Kornati“ te Riječani karnevalska grupa Draške Maškare „Ne delaj vali“ i iz Korenice stigle su „Proročica Žuži i naučnice“.

 

Nakon povorke s nestrpljenjem se čekala osuda krnje. Stigla su, ni manje ni više, nego dva krivca. Oba na magaretu. Dok jedan nosi opanke i kokoš u ruci, drugi predvodi sa bojnim štitom. Uslijedilo je paljenje krivaca na radost mnogobrojnog puka.

Potom se maškarana zabava nastavila uz tradicionalni maskenbal na portu uz grupu Pink Panter. O  velikom 211. Krnjevalu Donjih Kaštela pisali su Večernji list, Dalmacija News, tportal, Dalmatinski portal, DalmacijaDanas

Izvor: Portal grada KaštelaVisit Kaštela
Foto: Jakov Sučić, Visit Kaštela.