Članovi HGD Zrinski održali svoj tradicionalni Božićni koncert

image_pdf

BOŽIĆNI UGOĐAJ UZ DONJO-KAŠTELANSKE GLAZBARE I NJIHOVE GOSTE

Tradicionalnim Božićnim koncertom, koji se sinoć održao u Katoličkom domu u Kaštel Novom, članovi Hrvatskog Glazbenog društva ”Zrinski” zaključili su nastupe za ovu godinu, u kojoj su nizom svečanih koncerata proslavili 170 godina djelovanja svog glazbenog društva. U bogatom programu izveli su niz poznatih božićnih melodija, kako stranih, tako i tradicijskih domaćih. Večer su nastupom uveličali i gosti iz klape ”Banderija”, čiji su članovi Dalmatinci s boravkom u Zagrebu.

U ispunjenoj dvorani, koncert su izvedbom spleta svjetskih božićnih melodija pod nazivom ”Christmas variations” otvorili domaćini iz Zrinskog pod ravnanjem voditelja i dirigenta Grge Grubišića. U nastavku su još izveli tradicionalnu Irsku skladbu ”Carrickfergus” na kojoj je solo dionicu imao Mateo Laptoš, a onda se glazbeno putovanje nastavilo Škotskom uz skladbu ”Highland Cathedral”, da bi uslijedila  poznata ”Mary’s Boy Child”.  Uz poznate domaće melodije pjesama ”Narodi nam se”, ”Svim na zemlji”, ”U se vrime godišta”, nezaobilazan je bio i opće popularni Straussov ”Radetzky march”.

Program večeri je vodila Tea Bašić koja je uz božićne čestitke, u ime domaćina pozdravila publiku i zahvalila se župi Sv. Petra apostola iz Kaštel Novog i župniku don Dariju Ćoriću koji su ustupili prostor za koncert.

Prije samog koncerta, članove ”Zrinskog” uhvatili smo na tonskoj probi sa njihovim dirigentom Grgom Grubišićem, koji nam je kazao kako se radi o upoznavanju s akustikom prostora i prilagodbi na isti.

– Trudimo se koliko nam kojekakvi uvjeti dozvoljavaju, vremena su takva da je zapravo teško naći vrijeme za bilo što osim onog što nas drži za vrat, ali ovi ljudi dokazuju da je sve moguće kad se ne živi samo od brojeva i za brojeve, nego i za neke šire stvari. Nadamo se da će publika uživati, mi ćemo dati sve od sebe od onoga s čime u ovom trenu raspolažemo, a dogodine ćemo pokušati raspolagati s još više argumenata – rekao je Grubišić.

Klapa ”Banderija” predstavila se sa nekoliko tradicionalnih pjesama, među kojima su ”Šoltanska kolenda” u aranžmanu Krešimira Magdića i ”Kraj bunara” Ljube Stipišića Delmate. Klapu čini sedam momaka iz Dalmacije koje je studiranje odvelo u Zagreb, a tamo ih je povezala izvorna klapska pisma, koju i njeguju u svom repertoaru.

– Priča nas je spojila prije pet godina, od kada klapa postoji, a u sadašnjem sastavu djelujemo gotovo dvije godine. Naš prvi tenor je Kaštelanin, a večeras smo ujedno i posljednji put u ovom sastavu jer se on prvi od nas vraća kući, tako da je ovo i iz tog razloga za nas poseban nastup – kazao nam je osnivač klape Ivan Vitić.

Publika je članove ”Zrinskog” i njihove goste iz ”Banderije” nagradila velikim aplauzom za nastupe kojima su podgrijali božićni duh u ovom blagdanskom vremenu.

IzvorPortal grada Kaštela

Foto: Ivana Topić i HGD Zrinski

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by HGD Zrinski Donja Kaštela (@hgdzrinski)

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by HGD Zrinski Donja Kaštela (@hgdzrinski)