Kaštelanska folklorna i glazbena društva prikazala svo bogatstvo stoljeća duge tradicije

image_pdf

ODRŽANA 21. ”TAMBURICA I MANDOLINA”


U sklopu programa 21. ”Tamburice i mandoline”, sinoć (20.08.2022.) je u Novom parku u Kaštel Lukšiću obilježeno stotinu godina tradicije folklora u Kaštelima. Uz domaćine i organizatore KUD ”7 Kaštela” nastupili su i KUD-ovi ”Ante Zaninović” i ”Putalj”, kao i HGD ”Biranj” i  HGD ”Zrinski” te klapa ”Sv. Jeronim”. Ovi čuvari kaštelanske i hrvatske tradicije prikazali su publici bogatstvo pjesme i plesa koje godinama njeguju i prenose novim naraštajima.

– Inspiraciju za ovu obljetnicu smo dobili temeljem jedne priče kada je glazba iz Lukšića došla u Kambelovac svirati za Novu godinu tadašnjem načelniku općine gospodinu Dražinu i stvorila se ideja o osnivanju KUD-a ”Napredak” od kojeg je i krenuo razvoj folklora u Kaštelima. S druge strane želimo prikazati i koliko je bogato kulturno nematerijalno dobro u Kaštelima te kolika je povezanost između društava kroz glazbu, ples i pjesmu – kazao nam je Dario Kosor iz KUD-a ”7 Kaštela”

Uz publiku koja je u Novi park došla pogledati i poslušati kaštelanske glazbenike i folkloraše, voditeljica Marijana Vulas pozdravila je i gradonačelnika Denisa Ivanovića, direktoricu Turističke zajednice Grada Kaštela Nadu Maršić, te kao posebnog gosta župana Splitsko-dalmatinske županije, Blaženka Bobana.

– Odlučio sam večeras biti ovdje s Kaštelankama i Kaštelanima zbog toga što oni uistinu znaju kako treba njegovati tradiciju i kulturu jer ovdje gotovo svako mjesto ima svoje kulturno umjetničko društvo. Ova obljetnica od sto godina je vrijedna pažnje i vrijedna sudjelovanja posebno iz počasti prema ljudima koji sudjeluju u društvima, a koji su većinom volonteri i daju sebe, svoje srce, dušu i slobodno vrijeme kako bi nam se predstavili i očuvali tradiciju. Zato će i moje sudjelovanje, ne samo u obliku prisustva ,nego i potpore ovakvim manifestacijama uvijek biti neupitno – kazao nam je župan Boban.

Članovi KUD-a ”7 Kaštela” večer su otvorili sa starim kaštelanskim plesovima u koreografiji Branka Šegovića, a nakon njih na pozornicu su izašli članovi HGD ”Biranj” koji su zasvirali ”Sviraj mi sviraj” i ”Ta tvoja barka mala” Nikice Kalođera. ”Zaninovići” su se predstavili plesom ”Kaštelanska narodna četvorka” u koreografiji Marice i Tonća Tadina, a uz pratnju mandolinskog orkestra.

– Kaštelanska četvorka je ples kojeg smo istraživali dugi niz godina, izvodila se na kaštelanskim šeratama , plesala se po dvadesetak minuta i bila je najsvečaniji dio večeri. U današnjim okvirima bi to bilo vremenski dugo izvoditi na sceni, ali evo smo mi taj jedan mali djelić izvukli i pokušali taj najatraktivniji dio prikazati i to je nešto s čim se najrađe i najčešće predstavljamo ne samo u Kaštelima nego i tamo gdje gostujemo na festivalima – pojasnila je Marica Tadin iz KUD-a ”Ante Zaninović”

KUD ”Putalj” predstavio se sa svojom folklornom sekcijom, mandolinsko-tamburaškim orkestrom i ženskom vokalnom skupinom ”Kaštelanke”. Izveli su plesnu koreografiju ”San sanjala Lađevčanka mlada” te pjesme ”Evo vapor ča je zaplovija” i ”U Korčuli kolo krete”, a za kraj i ”Bećarac”.

Do kraja večeri nastupe su sa po dvije pjesme zabilježili i klapa ”Sv. Jeronim” te HGD ”Zrinski” čiji članovi ove godine obilježavaju 170 . godina postojanja. Posljednji su na scenu još jednom izašli domaćini iz ”7 Kaštela” i uz ovacije publike otplesali završno kolo iz opere ”Ero s onoga svijeta”, nakon čega su im se na pozornici pridružili i članovi ostalih društava te su za svoje nastupe nagrađeni dugim aplauzom, kojeg su onda i sami izvođači uzvratili vjernoj publici.

Nakon koncerta, uslijedila je podjela zahvalnica i druženje za sudionike koncerta uz zdravicu svih predstavnika društava te govor zahvale predsjednika KUD-a 7 Kaštela Vedrana Vanjake.


Izvor: Portal grada Kaštela

Foto: Ivana Topić i KUD 7 Kaštela