KGD ”Mosor” i KUD ”Salona” svirali u čast 170. godina glazbe u Donjim Kaštelima

image_pdf

GLAZBENA VEČER U SKLOPU KAŠTELANSKOG KULTURNOG LJETA
Povodom 170 godina djelovanja glazbenih društava u Donjim Kaštelima, sinoć (petak, 19.08.2022.) se u organizaciji Hrvatskog glazbenog društva ”Zrinski”, na platou ispred gimnazije u Kaštel Novom, održao koncert na kojem su nastupili Kulturno glazbeno društvo ”Mosor” Klis-Kosa i Kulturno umjetničko društvo ”Salona” iz Solina.

– Ovo je jedan od događaja kojeg organiziramo povodom 170. obljetnice društva, osim što radimo samostalne koncerte, također ugošćujemo orkestre iz prijateljskih društava. Večeras su tu kolege iz Klisa, a prijašnjih godina gostovali su nam i orkestri iz Slovenije, Austrije, Njemačke te naravno iz ostatka Hrvatske – kazao nam je predsjednik HGD ”Zrinski” Toni Bartulin i dodao kako je dirigent KGD ”Mosor” Siniša Hrga ponikao u društvu Zrinski, a danas je i član Orkestra Hrvatske ratne mornarice.

Okupljenu publiku i goste je u ime pokrovitelja koncerta, Turističke zajednice Grada Kaštela, pozdravila direktorica Nada Maršić, izrazila je čestitke na obljetnici i poželjela svima ugodnu glazbenu večer.

 

Voditeljica Ivna Odak predstavila je publici djelovanje društva ”Mosor” koje je osnovano 1936. godine od strane nekoliko entuzijasta i svesrdnu pomoć stanovnika mjesta, a uz brojna priznanja i nagrade glazba danas broji oko 40 članova.

– Iza nas je izuzetno radno ljeto, imali smo dosta nastupa i proba, a pozivu HGD ”Zrinski” rado se odazivamo jer inače jedni drugima uskačemo i pomažemo, doživljavamo se kao bratska društva – kazao nam je Ivo Perković trubač i član uprave KGD ”Mosor” koji je u glazbi pune 42 godine.

Koncert su članovi orkestra KGD ”Mosor” otvorili maršem ”Naša flota” Miloša Tasovca, uslijedile su ”In all it’s glory” i ” Legacy” Jamesa Swearingena, a do kraja večeri su izveli i spletove dalmatinskih pjesama, te završno kolo iz opere ”Ero s onoga svijeta”, ”Vilu Velebita” i druge.

Publika je uživala u njihovom nastupu, kao i u nastupu članova sekcije mandolinsko-tamburaškog orkestra KUD-a ”Salona” čiji je voditelj Nebojša Boban. Oni su izveli ”Tamburaški čardaš”, ”Zimsko nebo” Jerrya Grchevica i splet panonskih pjesama autora Bože Potočnika. U sklopu KUD-a ”Salona” uz orkestar djeluje i folklorni ansambl, dječja grupa te mješovita klapa, a društvo ima i etnografski značaj, jer u svom fundusu imaju više od stotinu kompleta narodnih nošnji iz svih krajeva Hrvatske.

Nakon koncerta, nastavilo se druženje glazbara u prostorijama Zrinskog uz prigodni domjenak i igre koje su završile nezaobilaznom tombulom.

 

Izvor: Portal grada Kaštela
Foto: Jakov Sučić i HGD Zrinski (cijela galerija na linku)