Na koncertu Zrinskog od klasike do popa i od boljeg do najboljeg

image_pdf

Dobro je poznato da su glazbari neizostavni dio pojedinih ljetnih događanja u Kaštelima, pri čemu se predstavljaju sugrađanima i gostima s tek malim djelićem svog rada. No, na svojim godišnjim koncertima publici pružaju priliku da njih i njihov rad upoznaju bolje pa je tako već tradicija da članovi HGD Zrinski iz Donjih Kaštela organiziraju svoj ljetni koncert i predstave se u punom svjetlu.

Tako je bilo i ove nedjelje (31.07.2022.) na Igrišću u Kaštel Štafiliću, gdje se pred mnogobrojnom publikom, u sklopu Kulturnog ljeta i u organizaciji donjokaštelanskih glazbara, održala “Glazbarska večer” Zrinskog.

Koncert pod ravnanjem prof. Grge Grubišića započeo je izvedbom „Ta tvoja barka mala“, a nakon uvoda i pozdravnih riječi od strane voditeljice programa Mirjane Vladić, uslijedile su izvedbe Intermezzo Sinfonico iz  Cavalleria Rusticane od Mascagnija te Concerto d’Amore  i Ammerland od Jacoba de Haana.
U drugom bloku uslijedila je Sinfonia Classica Teda Huggensa te kompilacija marševa Tuttinsieme Lorenza Pusceddua, kao i Tijardovićev Splitski akvarel. Glazbarima Zrinskog na koncertu se pridružila i vokal Ksenija Varvodić Periš otpjevavši Those were the days Paula McCartneya. Od brojnih istaknutih nastupa, spomenimo da je Varvodić Periš nastupala na Večeri dalmatinske šansone,  Večeri talijanske kancone u sklopu Šibenskog festivala te Večerima francuske šansone, dok je večeras prvi put nastupala uz pratnju HGD Zrinski.

Član HGD Zrinski, klarinetist Božan Bejo izveo je ove večeri solo Komad za klarinet autora Ante Grgina, nakon čega je sam autor Ante Grgin izašao na „binu“ i pohvalio ovaj Bejin solistički nastup te je ujedno pohvalio i praizvedbu djela „Komad za klarinet“, koji je inicijalno skladan za Matu Bekavca, Novljanina i jednog od najcjenjenijih klarinetista u Europi.
Božan Bejo ovom je prigodom, od strane svog društva, dobio i pohvalnicu za diplomu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

 

Već prema tradiciji, glazbari Zrinskog uručili su pohvalnice svojim članovima koji su završili internu Glazbarsku školu HGD Zrinski, a ove su večeri odradili svoj prvi javni nastup.  Pohvalnice su tako otišle u ruke mladih Nine Filipović i Ante Čaglja.

Pri samom kraju koncerta HGD Zrinski odsvirao je finale iz opere Nikola Šubić Zrinjski, a koncert je okončan ponovnom izvedbom „Ta tvoja barka mala“ Stipice Kalogjere.

 

 

Izvor: Portal grada Kaštela