HGD “Zrinski” na manifestaciji “Marinska bitka”

image_pdf

Manifestacija s uprizorenjem povijesne bitke Marinaca i Osmanlija „Marinska bitka 1657.“ održana je sinoć, 9. srpnja 2022. godine u autentičnom povijesnom ambijentu srednjovjekovnog naselja Marine uz mimohod povijesnih postrojbi predvođenih puhačkim orkestrom HGD “Zrinski” Donja Kaštela.

 

Uprizorenje je prikazalo kako su se stanovnici Marine obranili od Turaka 1657. godine te kako je  30-tak naoružanih mladih žena, obučenih u muške odore, aktivno sudjelovalo u borbi. 

Povijest ne možemo promijeniti, ali iz nje možemo učiti, stoga Marina na ovaj način čuva uspomenu i obilježava ovu bitku  kako bi nas sve podsjetila na iznimnu hrabrost, odlučnost i zajedništvo koja je vezala i još uvijek veže naše stanovništvo, istaknuo je načelnik Općine Marina Ante Mamut.

 

Ova bitka je od povijesne važnosti, a specifična je po tome što su na kraju glavnu ulogu održale hrabre žene marinske.  Također, podsjeća nas da najveća hrabrost najčešće izvire iz naizgled najnježnijih stvorenja, a to su naravno žene, kazala je direktorica Turističke zajednice Općine Marina Iva Dvornik.

U prikazu bitke sudjelovalo je 100-tinjak sudionika, članova povijesnih postrojbi “Marinke i Marinci”, KUU “Andrija Matijaš Pauk”, Veterani Domovinskog rata Općine Marina, DVD Marina, Kliški Uskoci, Vranski vitezovi, Šibenska Gradska straža, FD “Kumpanija” Vela Luka, “Vitezovi kralja Zvonimira” iz Knina, glumci Joško Ševo i Ana Uršula, Najev te brojni drugi. 

 

Manifestacija je završila plesom od boja FD Kumpanija iz Vele Luke i velikim koncertom Guliana & Diktatora, a  održala se u organizaciji Turističke zajednice, uz potporu Općine Marina.

 

Opširni članak o manifestaciji objavio je i Marinski list (vidi članak na linku).

 

IzvorDalmacija danasTuristička zajednica MarinaSlobodna Dalmacija.