HGD “Zrinski” na otvaranju 13. “Nostalgije”

image_pdf

U ponedjeljak 27. lipnja 2022., glazbari Zrinskog su prevodili povorku brojnih kulturno umjetničkih društava u sklopu otvaranja manifestacije “Nostalgija”. Defile sudionika je započeo od novosagrađenog porta u Kaštel Starom, preko novskog đardina pa sve do nove ljetne pozornice u parku ispred gimnazije srednje škole “Braća Radić” u Kaštel Novom.

Udruga Šušur i Turistička zajednica Kaštela trinaestu godinu zaredom potpisuju organizaciju dana tradicije „Nostalgija“, koji u Kaštela dovode folklorne skupine iz Splitsko-dalmatinske županije, drugih dijelova Hrvatske, ali i iz inozemstva, u cilju očuvanja tradicijske baštine te obogaćivanja turističke ponude.

U večernjim satima ponedjeljka rivom od Kaštel Starog do Kaštel Novog prošao je defile sastavljen od sudionika ovogodišnje smotre folklora u sklopu Nostalgije, koji su potom u parku kaštelanske gimnazije predstavili dio pjesama i plesova kojima njeguju tradiciji svog kraja. Kaštelanska folklorna društva i društva iz susjednih gradova i mjesta,  mažoretkinje, Kliški uskoci, Hrvatska zajednica iz crnogorskog Bara, gosti iz Slovenije… dio je onih koji su Kaštelanima i turistima ove večeri pokazali dio tradicije pretočen u običaje i nošnje.

Uz defile folklornih skupina županije, glazbara HGD Zrinski, mažoretkinja i malih glumaca Škatule te smotru folklora, ove večeri otvoren je i eko-etno sajam kao sastavni dio Nostalgije.

– Ove godine našem pozivu odazvala su se 33 izlagača iz cijele Hrvatske, OPG-ovi, umjetnici, obrtnici, koji na štandovima smještenim na rivi u Kaštel Novom nude to jedno bogatstvo etno ponude, gastronomske proizvode, unikatne rukotvorine, suvenire i sve ostalo što tu ponudu čini posebnom. Ovaj eko-etno sajam održavat će se sva tri dana trajanja Nostalgije, od 17 sati do ponoći i prilika je to da zainteresirani razgledaju sve ponuđeno što su nam sudionici donijeli – kazala nam je Željka Perdić iz udruge Šušur.

Na sajmu se, kao i u godinama ranije predstavljaju i gosti s pojedinih dalmatinskih  otoka.

– Svake godine ovo događanje u Kaštelima spajamo s projektom „Hrvatski otočni proizvod“, brend i natjecanje pokrenuto prije 15 godina, a u kojem sudjeluje preko 400 proizvođača s dalmatinskih otoka.To je prepoznato na globaliziranom tržištu EU, kao proizvodi inovacije, invencije i tradicije našeg otočnog proizvoda. I drago mi je što je i kaštelanski eko-etno sajam prepoznao važnost cijelog projekta pa su i otočni proizvodi i više nego dobrodošli u Kaštelima – kazao nam je Mili Bratinčević iz Ministarstva regionalnog razvoja i Uprave za otoke, koji je ove večeri na Nostalgiju stigao kao izaslanik ministrice Nataše Tramišak.

Otvaranju Nostalgije nazočila je i Sandra Zokić, ravnateljica Uprave za poljoprivredno zemljište u Ministarstvu poljoprivrede, koje je ove godine, uz Grad Kaštela, Županiju splitsko-dalmatinsku, TZ Splitsko-dalmatinske županije, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Ministarstva turizma i Cemex, jedan od pokrovitelja cijele manifestacije.

Podršku manifestaciji došli su dati i dožupan Stipe Čogelja te Branko Mozara, voditelj javnih poslova u Cemexu.

– Cemex je dio zajednice i kao takav djeluje u životu te zajednice. Ovo je jedno lijepo tradicijsko događanje, koje doprinosi i Kaštelanima i gostima, jedna dobra priča u kojoj i dalje nastavljamo suradnju – ustvrdio je Mozara.

IzvorPortal grada Kaštela i Dalmacija Danas
Foto: Portal grada Kaštela, Dalmacija Danas i Vinka Bratinčević

Ostavi odgovor