Osvrt na u 2020. godinu i utjecaj korone na rad Glazbe

image_pdf

PRIORITER U 2021 JE GLAZBARSKA ŠKOLA, ONLINE PRIJAVE U TIJEKU 

Protekla godina je bila godina izazova za sve, pa tako i za dionike u kulturno-umjetničkom sektoru, time i Hrvatsko glazbeno društvo Zrinski nije ostalo pošteđeno. Pandemija i mjere koje su uvedene utjecale su na broj njihovih javnih nastupa tijekom većeg dijela prošle godine. U ovoj godini, nadaju se popuštanju mjera kako bi radili na primarnoj aktivnosti, obučavanju mladih za sviranje.

– Prošla godina je počela dobro za puhački orkestar iz Donjih Kaštela, s obzirom da su u siječnju odobrena sredstva Ministarstva kulture u iznosu od 20 tisuća kuna za nabavu novih instrumenata u 2020. godini. Ujedno, unatoč poteškoćama i nepredvidivosti situacije, HGD Zrinski pod vodstvom Grga Grubišića je početkom prošle godine uz nastup na Donjokaštelanskom krnjevalu, održao i cjelovečernji koncert u kolovozu na Igrišću u Kaštel Štafiliću – kazao nam je Toni Bartulin iz HGD Zrinski i dodao da su krajem kolovoza održali i gostovanje u Vrlici, gdje su posjetili OPG Budiša i Peručko jezero.

Pored redovitih proba koje su se održavale kada su to mogućnosti dopuštale, održano je niz drugih aktivnosti.

– Tijekom razdoblja restrikcija u pogledu organičavanja broja ljudi, članovi Zrinskog su vrijedno radili na preuređenju prostorija i planiranju aktivnosti za post-korona razdoblje. Ujedno, pandemija nije poremetila dinamiku apliciranja na redovne godišnje natječaje Ministarstva kulture za javne potrebe u kulturi, Turističke zajednice Kaštela, te Splitsko-dalmatinske županije. Nastavljen je rad Glazbarske škole koja je primarna aktivnost Udruge i ima za cilj obučiti mlade ljude za sviranje puhačkih instrumenata, ali i uključiti ih u rad lokalne zajednice kroz djelovanje u kulturno-umjetničkog amaterizmu. Ova aktivnosti je od ključnog interesa za HGD Zrinski jer od nje se popunjava orkestara mlađim članovima, što je zalog budućnosti rada ove najstarije kulturno-umjetničke udruge u Kaštelima – kazao je Bartulin.


Od aktivnosti koje su odgođene, a planirane su u 2020.godini, možemo istaknuti pripreme za sudjelovanje na Susretu puhačkih orekstara Splitsko dalmatinske županije, koncerte u Trogiru, Splitu i Lindlaru, protokolarne nastupe za državne blagdane i razne turističke i glazbeno-scenske manifestacije, zatim Božićni i Adventski koncert u Kaštelima, organizacija gostovanja puhačkog orkestra Muskiverein Linde iz Lindlara koji su trebali kao orkestar pobratimljenog grada Lindlara boraviti u Kaštelima u studenom prošle godine. Također, ono što je izuzetno bitno, a što nažalost nije realizirano, jest audicija za nove polaznike Glazbarske škole – kazao je Bartulin.

Što se tiče planova i očekivanja u ovoj godini, čim to mjere dopuste, očekuju što skoriji povratak u glazbarnicu uz redovne probe.


– Prioritet u ovoj godini je zasigurno Glazbarska škola koju ćemo pokrenuti za nove članove čim okolnosti dopuste. Ovim putem želimo obavijestiti roditelje i potencijalno zainteresirane učenike da prijavu za Glazbarsku školu već mogu obaviti preko online prijavnice.Instrumente (truba, klarinet, flauta, saksofon, trombon, udaraljke, bariton) osigurava orkestar, dok polaznici plaćaju simboličnu članarinu – zaključio je Bartulin.


Online prijavnicu možete preuzeti OVDJE.


Izvor: Portal grada Kaštela

Ostavi odgovor