Mediteran povezan glazbom na tradicionalnom ljetnom koncertu glazbara Zrinskog

image_pdf

Pod kulom Nehaj u Kaštel Štafiliću ove je nedjelje 22.08. održan koncert puhačkog orkestra HGD Zrinski i Borisa Oštrića „Dalmacija, glazba, ti i ja” u sklopu manifestacije “Kaštelansko kulturno ljeto 2021”. Pod dirigentskom palicom Grge Grubišića i uz pratnju orkestra, gosti koncerta bili su članovi KUD-a Ante ZaninovićVedran Harašić iz klape Trogirski Kanti te Mirna Katinac iz Art Effecta. Voditeljica programa bila je Mirjana Vladić, inače bivša glazbarka s adresom u Zagrebu.

 

Glazbari Zrinskog u prvom su dijelu izveli Tijardovićev „Marš” te skladbu „Concerto D’ Amore”, a potom je, uz pratnju orkestra, trogirski kantautor Vedran Harašić otpjevao „Dalmacijo sve ti cvitalo”, dok je Boris Oštrić na samom poetku svog nastupa publiku raspjevao pjesmama „ Dalmacija, more, ja i ti, „U zaljevu malom”, „Feral na provi” i već legendarnu „Ribari”.

 

Duž štafiličke obale zatim se mogla čuti jedna od najimpresivnijih skladbi Roberta W. Smitha „Encanto” u izvedbi donjokaštelanskih glazbara HGD-a. Vedran Harašić publici je poklonio „Mirno spavaj ružo moja”, a nakon ove izvedbe, pridružila mu se gošća Mirna Katinac te su zajedno otpjevali „ Da je meni s tobom kroz pasike”.

 

Veterani KUD-a Ante Zaninović, uz pratnju svojih mladih iz mandolinskog orkestra, pokazali su okupjenima koreografiju Tonča Tadina “Kaštelanska narodna četvorka”, a nakon ovog folklornog nastupa Oštrić i Harašić zajedno su izveli „Neka zapiva moja Dalmacija”.

 

Koncert su ove večeri zavrpili glazbari Zrinskog izvevši „Supiros de Espana” i „Ta tvoja barka mala”.

 

– Glazbari su me pozvali i ja sam se veoma rado odazvao jer nastupi u Kaštelima uvijek su nekako posebni. Kako smo, u pjevačkom dijelu, za ovu večer izabrali uglavnom repertoar našeg pokojnog prijatelja Vinka Coce, bilo je potrebno da netko pjeva više dionice pa sam ja pozvao da mi se na koncertu pridruži i Vedran. I mislim da je publika bila zadovoljna na koji je način ovaj koncert povezao cijeli Mediteran – kazao nam je na kraju koncerta Boris Oštrić.

 

U tijeku koncerta HGD Zrinski pripremio je iznenađenje za neke svoje članove te su im uručili zahvalnice. A zahvalnice je dobila nekolicina mladih članova društva, koji su uspješno završili školu glazbe (Petar Primorac/klarinet) i svoj prvi javni nastup (Ema Duvnjak/udaraljke, Marija Ilić/flauta, Grgo Žamić/saksofon, Laura Vladić-Reic/flauta) s orkestrom imali ove večeri. Ovi mladi dokazuju da kulturnu baštinu cijene i čuvaju ne samo odrasli već i neke nove generacije.Posebna zahvalnica uručena je Ivici Vuletinu – Đovaniju za 60 godina rada u društvu i mentorstvo generacijama glazbara.

 

Treba naglasiti da je ovaj koncert započeo odavanjem počasti i minutom šutnje za preminulog Peru Klišmanića, koji je u dijelu svog života i sam bio član HGD Zrinski, a koji je za kaštelansku glazbu učinio mnogo toga.

 

Foto: Jakov Sučić


IzvorPortal grada Kaštela

Ostavi odgovor