206. Donjokaštelanski krnjeval

image_pdf

HGD ZRINSKI NA DONJOKAŠTELANSKOM KRNJEVALU (06.03.2019.)

 

 

Najstariji krnjeval u Hrvatskoj, koji po  predaji traje već 206 godina, unatoč svemu, pokazao je kako djeluje mašta kaštelanskih maškara i njihovih gostiju te u čemu ili u kome su maškare KKU Poklade vidjeli onoga koji treba platiti za sve loše što se događalo.

 

A bile su to guske u magli. Točka koja prikazuje lik Milorada Pupovca koji svira frulu, a kako on svira tako premijer Andrej Plenković pleše. Naravno, sve se događa na Markovom trgu gdje se ujedno nalaze guske u magli, zanimljivih imena, HDZ, SDP, Most i Živi zid.

 

Kako su donjokaštelanske maškare s ovom točkom gostovale na nekim susjednim krnjevalima uz glasne zvuke Pupovčeve frule, očito je da se frula istrošila pa se zvuk s nje u Donjim Kaštelima nije preglasno čuo, a lokalni novinari koji su, slabo poznavajući određeni glazbeni folklor pa su Žikino kolo nazvali Užičkim, poput autorice ovog teksta, ostali spašeni od još jedne blamaže. Glazba je bila tek sporadična, a plesanja kola nije bilo. Kako se dalo zaključiti, zbog nedostatka plesača, koji su za razliku od gostovanja kod kuće bili zauzeti nastupima u drugim točkama. A Malene u odorama povijesne garde bolje znaju smečirati nego plesati.

 

No u plamenu su izgorjele guske u magli, ne one pernate da se prijatelji životinja ne zabrinu, već figurativne u liku Kaštelanima, ako je suditi po krnjevalskim zbivanjima, omiljenog Milorada Pupovca.

 

Ali da Pupovčev lik ne bude sam, pobrinule su se maškare Polantane iz Kaštel Kambelovca, koje su svog Rockyja 6, koji nevjerojatno podsjeća na premijera Andreja Plenkovića u saborskom gardu, u nedjelju predstavili u Rijeci. Po povratku u Kaštela odlučili su nokautirati ga u trećoj rundi te spaliti da se donjokaštelanski krnjo ne osjeti sam i ostavljen.
Odličan primjer dobrosusjedskih odnosa.

 

A kad smo već kod susjeda, veći dio publike došao je, nakon medijske pompe, pogledati točke Sućurana iz KPU Kampanel. I opet, ma što tko kazao, Sućurani su izazvali gromoglasan smijeh sa svojim Bratstvom i jedinstvom te Srebrnim poljupcem. Smijali su se Donjokaštelani i Maskenbalu u Donjin Kaštilin ili bolje rečeno, sućuračkom prikazu igranja na karte u Gaje.

 

Našlo se na ovom krnjevalu još nekoliko točaka već viđenih na prethodnim krnjevalima u okolici, ali i niz novih, zanimljivih točaka, poput Gospodina Savršenog, Odliva mozgova, Mamića u Međugorju, Termički obrađeno meso, Hrvatsko zdravstvo, Modro i zeleno, Kud plovi ovaj brod, Život na vagi i drugih, uglavnom aktualnih i maštovitih točaka.

 

U povorci su koju je predvodila zastava KKU Poklada i glazbari HGD “Zrinski“, unatoč kišnim kapima, veselo hodali i plesali i gosti iz Slovenije te Mađarske, maškarane skupine iz zadarske Puntamike, Trogira, Korenice, a svi su dali obol najstarijem krnjevalu u Hrvata.
Naravno, dio povorke bile su i Kaštelanske mažortekinje, krnjevalske kraljice, meštar od krnjevala te čelni ljudi Grada Kaštela.

 

Neki bi rekli, hvala onome gore, gotovo je. A drugi, koji bi maškarana događanja produžili još makar koji mjesec, vraćanje u svakodnevicu mogu kompenzirati glendama, vicevima i satirom u novom broju Maškadura.

 

Izvor: Portal grada Kaštela

Ostavi odgovor