Preminuo je Berislav Vuletin (Bere)

image_pdf

ČOVJEK KOJI JE OSTAVIO NEIZBRISIV TRAG U DONJOKAŠTELANSKOJ GLAZBI I KAŠTELIMA

 

Kaštelansku javnost  i glazbare HGD “Zrinski” u četvrtak 28.09.2017. zatekla je vijest o smrti Berislava (Bere) Vuletina, dugogodišnjeg dirigenta donjokaštelanske glazbe i jednog od vodećih promicatelja glazbene kulture te kulture i umjetnosti općenito u Kaštelima, čiji će neizbrisivi tragovi ostati zapisani stoljećima.  


Posljednji ispraćaj ovog velikog umjetnika i glazbenika, održat će se na mjesnom groblju u Kaštel Štafiliću, u subotu, 30. rujna  2017. u 16 sati.
Ovim putem glazbari HGD “Zrinski” upućuju iskrenu sućut svim članovima obitelji pokojnog Berislava.BIOGRAFIJA – Kapelnik Narodne glazbe Donja Kaštela (1982-1992)

Berislav Vuletin rodio se 23. srpnja 1932. godine u Kaštel Štafiliću. Osnovnu školu pohađao je u Kaštel Novome. U trinaestoj godini počeo je učiti klarinet u donjokaštelanskoj glazbi. Potom je studirao klarinet kod prof. Marka Malpera u Puli, gdje je istodobno svirao u orkestru Istarskoga kazališta. Glazbeno se usavršavao i kod Duška Marčeja, Borisa Papandopula i Nikše Bareze.

Godine 1959. postaje članom Orkestra splitskog HNK-a u kojem je svirao do 1976., kada je imenovan direktorom opere HNK u Splitu. Tu časnu i odgovornu dužnost obnašao je sve do umirovljenja 1992. godine. Iako mu profesionalno bavljenje glazbom u Orkestru HNK u Splitu i obnašanje dužnosti dirigenta Opere nije ostavljalo puno slobodnog vremena, velikim odricanjem i zalaganjem prožetim ljubavlju prema rodnome zavičaju ostavio je neizbrisiv trag u glazbenom i svekolikom kulturnom životu Kaštela.

Pri Narodnoj glazbi u Donjim Kaštelima 1959. godine utemeljio je veliki revijalni orkestar Jadran s vokalnim solistima i baletnom sekcijom. U to doba nešto slično u cijeloj Dalmaciji imao je samo Split, u Kulturno-umjetničkom društvu Mozaik. Godine 1968. inicirao je prvo natjecanje mladih glazbenika pod nazivom Glas Kaštela, koje je ubrzo svojom uzornom organizacijom i kvalitetom postalo poznato u cijeloj Hrvatskoj. Radio Zagreb je izravno prenosio finale natjecanja.

Godine 1976. inicirao je rad i postao umjetničkim voditeljem klape Kaštela koja je stekla veliki ugled među dalmatinskim klapama. S klapom Kaštela nastupao je s velikim uspjehom na festivalima dalmatinskih klapa u Omišu, Skradinu, Zadru i Splitu, ostvario nekoliko radijskih i TV emisija te izdao nekoliko gramofonskih ploča. Iako je tih godina Split imao nekoliko renomiranih klapa, u Velenju ga je predstavljala klapa Kaštela. 

Godine 1979. jedan je od inicijatora osnivanja KUD-a Kaštela, pri kojemu je iste godine utemeljio veliki mješoviti pjevački zbor, prvi u Donjim Kaštelima nakon Drugog svjetskog rata. Tim zborom dirigirao je do 1989. godine i sudjelovao na smotrama pjevačkih zborova u Splitu, Korčuli i Hvaru, te ostvario brojne koncerte diljem Hrvatske. Godine 1984. i 1988. s mješovitim zborom KUD-a Kaštela gostovao je u Njemačkoj u Dockwilleru, 1986. u Stuttgartu, a 1987. u Lindlaru – kada je upravo zahvaljujući tome zboru ostvareno prijateljstvo i pobratimstvo Lindlara i Kaštela. Godine 1986. zajedno sa zborom KUD-a Kaštela priređuje prvi međunarodni susret pjevačkih zborova u Kaštelima.

Tih godina maestro Berislav Vuletin bavi se i istraživačkim radom te prvi put objavljuje kronološki prikaz zbornog pjevanja u Donjim Kaštelima od 1903. do 1988. godine, koji rezultira svečanom proslavom obljetnice Bijaćke vile. Još početkom osamdesetih godina 20. stoljeće stupio je u kontakt sa sinom skladatelja Milivoja Koludrovića, Ratimirom Koludrovićem, koji mu je ustupio svu sačuvanu notnu ostavštinu svoga oca, među kojoj se nalazila i partitura opere Miljenko i Dobrila.

Od 1982.-1992. godine obnašao je dužnost kapelnika donjokaštelanske Narodne glazbe s kojom je gostovao u brojnim hrvatskim gradovima, Italiji i Njemačkoj te ostvario niz priznanja. Od 1991. do 1996. godine umjetnički je voditelj donjokaštelanske klape Mastrinka, a nakon toga, iako u mirovini, i mlade klape Kaštela.

Bio je prvi predsjednik Društva za očuvanje kulturne baštine Kaštela – Bijaći, predsjednik Savjeta za kulturu općine Kaštela, član Odbora Kaštelanskih ljetnih večeri, te Upravnog odbora Matice hrvatske – Kaštela, čijim je članom bio i 1971. godine. Zaista je pravo čudo kako je uspio toliko djelovati na području glazbenog amaterizma i kulture uopće u Kaštelima jer mu obnašanje profesionalnih dužnosti direktora Opere, predsjednika Udruženja orkestralnih umjetnika Splita, dopredsjednika Udruženja glazbenih umjetnika Croatia u Zagrebu (predsjednik je bio maestro Ivo Tijardović), člana Odbora Festivala opere i baleta u Ljubljani te Odbora Splitskog ljeta gotovo nije ostavljalo slobodnog vremena.

Maestra Berislava Vuletina je 1996. godine The International Music Museum u Londonu uvrstio u svoju zbirku istaknutih svjetskih glazbenika umjetnika. Slučajnost je htjela da je baš u godini proslave 100. obljetnice utemeljenja Bijaćke vile (2003.) dobio i Nagradu grada Kaštela za životno djelo „za izuzetan doprinos u promicanju kulturnog i glazbenog života Grada Kaštela“. 
Berislav Vuletin je preminuo u četvrtak, 28. rujna 2017. u 86. godini života.


Izvor: V. Vuletin (2008), Hrvatsko glazbeno društvo “Bijać” u Kaštel Štafiliću (1919.-1941.)

Ostavi odgovor