Maškare cvijećem okupale rivu

image_pdf

CVJETNA POVORKA POKLADA


Donjokaštelanska riva je u nedjelju (8. srpanj 2018.) „procvjetala” uz maškare i njihove goste, koji su prodefilirali u velikoj tradicionalnoj Cvjetnoj povorci, koju je nakon tri godine stanke organizirala Kaštelanska krnjevalska udruga Poklade, na oduševljenje brojnih turista koji su sa zanimanjem promatrali ovu šarenu karavanu.


U defileu od Nehaja do Porta u Kaštel Starom, Pokladama su se svojim karima i kočijama pridružili i članovi Udruge ljubitelja konja, ali i KUD-a Putalj iz Kaštel Sućurca u narodnim nošnjama te Kaštelanske mažoretkinje u pratnji nezaobilaznih glazbara HGD-a Zrinski, predvođeni kraljicom ovogodišnjeg Dječjeg krnjevala Petrom Vrgoč.


-Ovom večeri želja nam je bila našim domaćim ljudima, ali i brojnim gostima dočarati kako je to nekada izgledalo kad su se težaci vraćali iz polja. Naime, Cvjetna povorka je za nas uvik bila cvjetna jer je svaki težak, kad bi se vraća iz polja, uvik nosija ili malo šume ili brnistru, grožđe, breskve.. ali je uvik s radošću dočekivan s posla iz polja. Zato smo ovom povorkom tili na jedan moderniji način prikazat kako je to nekad izgledalo u Kaštilin – kazao nam je Marko Grozdanić iz Poklada po završetku kratkog programa održanog na starosejskom portu, s obzirom da su zbog fiskalizacije odustali od fešte koja je uvijek pratila ovu povorku.


A glavno mjesto u povorci, uz kare i cvjetnim aranžmanima i grožđem okićene kočije, zauzeli su upravo veliki grozd, sačinjen od preko stotinu kilograma grožđa te figura tovara, umjetnički rad akademskog kipara Mislava Katalinića, kojem su u ukrašavanju pomogle vrijedne ruke entuzijasta i cvjećara, koji su i donirali gerbere za njegovu, ali i za izradu aranžmana u koje je utrošeno oko pet tisuća raznobojnih cvjetova.


IzvorPortal grada Kaštela
Foto: Luka Ištuk, Vinka Klišmanić

Ostavi odgovor