Hrvatsku voli i brani, al Njemačka nek nam dicu hrani!

image_pdf

NAJ MEĐU DALMATINSKIM KRNJEVALIMA

Ovoliko svita na jednom mistu u Kaštilima bi se moglo okupit samo da dođe Papa, kazao je predsjednik donjokaštelanskih maškara, Nikša Radić. A tom svojom izjavom Radič je jednostavno opisao kako je u utorak poslijepodne izgledala donjokaštelanska riva. Čak 35 točaka u krnjevalskoj povorci koja se kretala od Nehaja prema Starom, vesela glazba, brojni veliki i mali znatiželjnici, maštoviti voditelji Nikša, Joško, Mirjana i ostali, sve je to činilo prepoznatljivi šušur Donjokaštelanskog krnjevala.


Osim domaćina iz KKU Poklade, ove su godine u povorci sudjelovale i maškare iz nekoliko kaštelanskih udruga, stigli su gosti iz sućuračke KPU Kampanel, nakon tri godine maškaranih razmirica povorci su se pridružile i maškare iz KU Polantana iz Kambelovca, a tu su bili i dugogodišnji prijatelji iz Zadra, Ptuja, Korenice. Otoka….Kako svojim nastupima uvijek pogađaju direktno u sridu, tako su i ove godine sve pripremljene točke dočarale dio hrvatske i kaštelanske političke scene, kulture, sporta, gospodarstva i svakodnevnih sitnica koje život znače.

Da je tako govore i sami nazivi točaka poput Špijun kojeg niko nije volio, Kaštelansko crno zlato, Nagrada grada za životno djelo, Sa i bez diplome, Dokad još ovako, Strikan i netjak, Klub crvenih šešira, Ja nisam kaktus. Let u visinu, Noć pobjede, Kaštelanska vina renta drop, Grčka pomoć, Vjerski turizam i drugi. U povorci su se ovog dana našli i zamjenici „velikog vođe“, Zoran Bonacin i Mili Novak, pa i prvi čovjek županije, Zlatko Ževrnja, velika i mala kraljica Donjokaštelanskog krnjevala, Gabrijela Perkov i Lara Smojver, kraljica Kambelovskog krnjevala Zvjezdana Topić i druge zvijezde različitih vlasti u gradu.


Tijekom održavanja krnjevala zainteresirani su mogli kupiti i novi broj satiričnog lista Maškadur, u kojem se ove godine, između ostalog, mogla naći i konstatacija „Komično je koliko smo tragični“, strip o tome kako je izgledala izborna večer u Kaštelima, različite pitalice, slikopisni oglasnik, povijesna drama „Legalizacija strave u Smrduši Donjoj“, Zapisnici nezadovoljstva Gradskog vijeća, novinarski biseri „Kaštela za Sjevernu Koreju“ i naravno, Tastamenat, bez kojeg presuda krnji ne bi bila potpuna. A lik krnje ove je godine, bio prvi čovjek hrvatske Vlade koji je čvrsto u rukama držao Plan 21.

… Nek nas rani kora kruva, kapja uja, zrno soli, nek nan kušin bude stina i neka nas boli. Hrvatsku sine sanjaj, ljubi, voli i brani, al Njemačka nek nan dicu i unučad hrani….

Nakon osude, krnjo je i ove godine, nestao u velikom ognju na mulu, a maškare su svoju vladavinu završile tradicionalnim maskenbalom u hotelskom naselju Resnik uz poruku: dogodine će bit i žešće!


IzvorPortal grada Kaštela

Foto: Ante Majić, Parchy Computers i Filko Garbin

Ostavi odgovor