Renesansa, barok i rokoko na donjokaštelanskoj rivi

image_pdf

CVJETNA POVORKA KKU POKLADE


Donjokaštelanska vlastela u subotu je u velikom broju izašla na ulice, kako bi puku još jednom pokazala svu svoju raskoš, kao i bogatstva svojih podruma, a za tu priliku upregli su konje u kočije i kare te prodefilirali rivom od Starog do Štafilića. Za ovu priliku uredili su se i momci ljubitelji konja, kočije su bile pune cvijeća, a u ovoj povorci nije nedostajalo ni najmlađih potomaka kaštelanskih velikaša. Našao se tu i donjokaštelanski Milienko, a i nekoliko Dobrila, a svi koji su dobro pratili što se događa, mogli su uočiti i Miljenka i Dobrilu u nekim ranim godinama života. Kako i priliči, povorci su se priključili i težaci, prisigli iz Sućurca, jer tko će bolje brinuti o bačvama, grožđu i vinu nego oni.


Da atmosfera bude potpuna glazbom i plesom su se u povorku uključili i glazbari Zrinskog te Kaštelanske mažoretkinje, a povorka je na kraju završila, kako i nalažu običaji od prije nekoliko stoljeća, za zajedničkom trpezom i velikom zabavom.


Naravno, tako je s puno smijeha i u razigranom raspoloženju, prošla i ovogodišnja Cvjetna povorka, ljetne maškare KKU Poklade iz Donjih Kaštela. I ne samo veselo, nego i maštovito, o čemu govore i fotografije Ante Majića.


Izvor: Portal grada Kaštela

Photo: Ante Majić

Ostavi odgovor