HGD Zrinski – Donja Kaštela piše Kulturnom vijeću: Kome je u interesu bacati sjenu na naš jubilej?

image_pdf

OŠTRA REAKCIJA HGD ZRINSKI NA OSPORAVANJE 160. OBLJETNICE

 

Na temelju održane sjednice upravnog savjeta Hrvatskog glazbenog društva ‘Zrinski’ iz Donjih Kaštela upućujemo građanima grada Kaštela službeno priopćenje udruge glede interviewa na kaštelanskom portalu www.kastela.org sa članom Kulturnog vijeća gosp. Joško Grgin od dana 09.03.2012. godine gdje se spominje i naša udruga, a u kontekstu dodijeljenih sredstava iz gradskog proračuna i sporne godine osnivanja naše udruge davne 1852. godine.

 

 

Iskreno nam je žao da se stavovi Kulturnog vijeće grada Kaštela plasiraju na ovaj način u javnost akumulirajući nezadovoljstvo među članovima udruge i svim štovateljima dosadašnjeg rada i djelovanja udruge u svojoj dugogodišnjoj povijesti. Mišljenja smo da se ovim činom razara zdravo tkivo svih uzornih volontera grada Kaštela, a koji svoje vrijeme i zalaganje posvećuju mladim naraštajima i njihovom odrastanju u kulturnom miljeu.

Dužni smo istaknuti da članovi upravnog savjeta HGD ‘Zrinski’ iz Donjih Kaštela nikada do sada nisu bili pozivani od strane Kulturnog vijeća grada Kaštela na razgovor o stanju u udruzi, tekućim problemima i modalitetima razvoja udruge u interesu svekolike glazbene kulture grada Kaštela.

 

 

Ciljevi udruge HGD ‘Zrinski’ Donja Kaštela

U skladu sa izvorišnim točkama statuta HGD ‘Zrinski’, ciljevi rada udruge se temelje na glazbenom educiranju mladih naraštaja i uključivanju istih u društvene aktivnosti na području Grada.
Znakovito je da su iz glazbene škole HGD ‘Zrinski’ potekli mnogi glazbenici koji danas predaju na akademijama, aktivno sviraju u orkestru HRM-a, dirigiraju u glazbenim udrugama izvan grada Kaštela… Određeni broj članova udruge pohađa i glazbenu školu u Kaštelima. Voditelj orkestra je profesor Davor Lozić koji je ravnatelj orkestra HRM-a, a ujedno je bio i profesor u glazbenoj školi Josip Hatze. HGD ‘Zrinski’ trenutno ima 45 aktivnih članova. Evidentno je da postoji veliki interes da se intenzivira rad škole glazbe, ali nam nedostaje kvalitetnih instrumenata i financijskih sredstava. Udruga se oslanja isključivo na vlastite članove eliminirajući potrebu za dodatnim plaćanjem profesionalnih glazbenika.

 

 

Raspodjela financijskih sredstava

 

 

Dužni smo obavijestiti građane Kaštela i gradsku upravu, da HGD ‘Zrinski’ iz Donjih Kaštela nije zatražilo veća financijska sredstva za redovnu djelatnost iako su nam sredstva prijeko potrebna za podmirenje tekućeg poslovanja. Zatražili smo osnovna sredstva za financiranje hladnog pogona udruge jer smo imali apsolutno razumijevanje za slabo punjenje proračuna grada Kaštela. Nažalost, slabo punjenje proračuna grada Kaštela manifestira se na većinu udruga, koje generalno gledajući nemaju isti tretman od strane kulturnog vijeća. Valorizacija i raspodjela financijskih sredstava za glazbene djelatnosti treba biti ista za sve udruge koje obavljaju sličnu ili istu djelatnost.

Grad treba imati temeljnu odrednicu da podrži svaku udrugu koja okuplja mlade i vodi računa o kulturnom integritetu grada.
Nemojmo zaboraviti da su udruge amaterskog karaktera i da nije potrebno nadodavati takmičarsku komponentu koja iziskuje daleko veće fiksne troškove u radu i djelovanju udruge.
Udruge ne treba voditi kao tvrtke jer se na taj način gubi draž i smisao samog djelovanja.

 

 

Obljetnica 160. godina postojanja HGD ‘Zrinski’ iz Donjih Kaštela

Član Kulturnog vijeća gosp. Grgin iznio je javno sumnju u obljetnicu postojanja HGD ‘Zrinski’ iz Donjih Kaštela na temelju zaključaka vijeća, a sukladno pisanim tragovima u literaturi pok. Vjeke Omašića. 

Ove godine naša udruga obilježava 160. godina svoje povijesti. Ne želimo ulaziti u lamentiranje iznesenih stavova kulturnog vijeća niti u dokazivanje suprotnog mišljenja.
Krenimo redom.

U novijoj hrvatskoj povijesti 1992. godine udruga je promijenila naziv od Narodna glazba ‘Donja Kaštela’ u HGD ‘Zrinski’ Donja Kaštela.
Kao pravni subjekt naslijedili smo sve što se vezivalo direktno ili indirektno uz udrugu i njeno postojanje.

Od strane gradskog vijeće grada Kaštela i tadašnjeg predsjednika Skupštine općine Kaštela gospodina Andromaka 1992. godine dobili smo priznanje za 140. godina rada, djelovanja i svekolikog razvoja glazbarskog amaterizma na području grada Kaštela.

 

Za 150. godišnjicu rada i djelovanja 2002. godine dobili smo skupnu nagradu grada Kaštela.
Tim povodom je naš bivši voditelj orkestra gosp. Berislav Vuletin dobio nagradu za životno djelo kao zahvalu za doprinos razvoju svekolike kulture našega grada.

 

Udruga je prepoznata kao važan čimbenik u razvoju kaštelanske glazbene kulture, te smo sukladno postignutim rezultatima bili nagrađivani i od hrvatskog sabora kulture za izuzetna dostignuća na području kulturnog amaterizma.

 

Unatoč svemu navedenom, postavlja se kulturološko i moralno pitanje, kome je u interesu da baca sijenu na naš jubilej i dovodi u pitanje daljnji rad i djelovanje udruge?

 

Ovim istupom u javnosti člana kulturnog vijeća grada Kaštela nanesena je uvreda svim članovima glazbene udruge Zrinski, obiteljima preminulih članova udruge i svim mještanima Donjih Kaštela.

 

U prostorijama HGD ‘Zrinski’ nalazi se slika sa proslave stote obljetnice narodne glazbe u Donjim Kaštelima. Umirovljenim članovima udruge još uvijek nisu izbljedila sjećanja na tu važnu obljetnicu.

Svjedočanstvu u prilog, koristimo riječi našeg umirovljenog i vrijednog glazbara gospodina Ive Lebedine rođenog 1929. godine, koji je naglasio da su na proslavi prije šezdeset godina bili i članovi kulturne kazališne sekcije Donjih Kaštela.
Na slici se nalazi i dirigent gosp. Ivan Barišin, u čiju čast se podigla spomen ploča Kaštel Starom za zahvalnost na razvoju glazbene kulture u Kaštelima.

 

Postavlja se pitanje, da li trebamo korigirati povijest i započeti sa skidanjem spomen obilježja zaslužnim građanima poput pok. Ivana Barišina samo zbog toga što je participirao u proslavi stote obljetnice glazbenih aktivnosti u Donjim Kaštelima?

 

HGD ‘Zrinski’ iz Donjih Kaštela proslaviti će javno sa svojim štovateljima i cijenjenim gostima 160. godina postojanja, bez obzira na stavove i oprečno mišljenje kulturnog vijeća, te ćemo pronaći načina da sa našim sponzorima dogovorimo financijsku konstrukciju, kako bi našu obljetnicu izdigli na kulturološki nivo koji ova udruga i građani zaslužuju.

 

 

Ovim putem, tražimo javno od gradske uprave grada Kaštela da se intenzivnije usredotoči na rad i djelovanje Kulturnog vijeća kroz sljedeće stavke:

 

1. Razmotriti dosadašnje djelovanje i javne istupe članova kulturnog vijeća grada Kaštela u sljedećem sastavu

• dr.sc.Domazet Mladen, predsjednik
• Brajnov-Botić Doroti, sl.umjetnik
• Biliškov Ivan, HGD ‘Biranj’
• Pilić-Burić Antonela, klapa ‘Neverin’
• Grgin Joško, kaštelansko kazalište

 

2. Članovi Kulturnog vijeća trebaju biti neovisni kulturni djelatnici sa područja grada Kaštela i da nisu djelatni članovi nijedne od udruga sa područja grada Kaštela

 

3. Razmotriti potrebu da se osnuje krovna institucija svih kulturnih udruga sa područja Kaštela gdje bi se kanalizirali problemi, ideje, korištenja autorskih prava.

 

4. Definirati temeljne ciljeve svekolikog razvoja kulturnih udruga u Kaštelima.
Kaštelansku javnost upoznati sa podacima o financiranju svih udruga grada Kaštela od 1990-2011 godine.


5. Na temelju statistički obrađenih podataka pod stavkom 5. valorizirati kvalitativne doprinose pojedinih udruga i sredstava koje su u njih uložena.


6. Kulturno vijeće je dužno podnositi godišnje izvješće gradskom vijeću Kaštela o ostvarenim rezultatima svih udruga sa područja grada.


7. Financijska sredstva koja su odobrena od strane gradske uprave grada Kaštela trebaju se uplaćivati na mjesečnoj bazi kako bi udruge mogle normalno funkcionirati

(za prvi kvartal 2012. godine na račun udruge HGD ‘Zrinski’ nije uplaćena niti jedna lipa od odobrenih sredstava).

 

 

Iskreno se nadamo da će se naše težnje i argumenti ozbiljno razmotriti u interesu svih udruga i građana Kaštela i Županije Splitsko-dalmatinske, stoji u priopćenju Upravnog savjeta HGD ‘Zrinski’ Donja Kaštela.

 

Izvornu verziju otvorenog pisma možete pročitati OVDJE.

 

IzvorPortal grada Kaštela

Ostavi odgovor