Falkuša partila na proslavu 200. obljetnice Kraljevine Norveške

image_pdf

PORINUĆE NA PERISTLU (12.07.2014.)


Simboličnim podizanjem četiriju vesala na Peristilu i recitiranjem Ujevićeve pjesme Marku Maruliću uz puhački orkestar HGD Zrinski  Donja Kaštela započela je ceremonija ispraćanja legendarne komiške falkuše „Comeza-Lisboa“ na dalek put u norveški grad Oslo, gdje će naša zemlja dati obol velikoj obljetnici, proslavi utemeljenja dvjesto godina Kraljevine Norveške!

– Mi smo s pučine Jadrana, iz Komiže, došli najprije pozdraviti grad Split! Zato smo ovdje, u srcu Dioklecijanove palače – uskliknuo je prof. dr. Joško Božanić, istaknuti govornik među ‘veslačima’, prije no što se cijela garnitura sudionika na opće oduševljenje turista uputila u šetnju gradskim ulicama ka Rivi, s koje je ‘partila’ antologijska falkuša.

U naravi, falkuša će ipak biti šleperom transportirana u Oslo, gdje će se kao jedina barka iz Mediteranske zemlje – naše lijepe domovine – predstaviti na Festivalu mora među stotinjak drugih povijesnih brodova, te na taj način promovirati i hrvatsku maritimnu kulturu, ponosno je istaknuo prof. Božanić. Istom prilikom Norvežanima, ali i drugim sudionicima iz dalekih skandinavskih i nordijskih zemalja bit će prikazane i raskošne fotografije glasovitog umjetnika Ive Pervana, u sklopu izložbe naziva Rota Palagruzona, koja se tematski odlično uklopila u ‘morsku’ priču.

Podizanje vesala, kojih će na norveškoj manifestaciji biti dvjesto, što simbolizira broj godina kraljevstva, na splitskom je Peristilu došla podržati i šarmantna novoustoličena direktorica Turističke zajednice Split Alijana Vukšić.


Napomenimo da je za hrvatski doprinos na Festivalu mora u Norveškoj najzaslužnija kulturna ustanova Ars halieutica iz Komiže, koja je već 17 godina promotor hrvatske maritimne baštine u svijetu. Glavni partner Ars Halieutici ovom prigodom je Forbundet Kysten, najmoćnija europska institucija za zaštitu maritimne kulture.

Na norveškoj proslavi bit će nazočni ljudi iz samog političkog vrha te razvijene europske zemlje; to će izazvati pažnju medija, pa se s pravom možemo nadati lijepom publicitetu kao jedini mediteranski sudionici.


Izvor: Slobodna Dalmacija

Ostavi odgovor