Kraljica mora posjetila Kaštela

image_pdf

ŠKOLSKI BROD PRISTAO U KAŠTEL STAROM

 

U subotu 17. travnja 2010. godine, suradnjom vlade RH, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, lučke kapetanije Splitko-dalmatinske županije, te grada Kaštela, školski brod Kraljica mora prvi takve vrste u Hrvatskoj, na svom je putu, između ostalih posjetio i naš grad, u subotu, 17. travnja, te pristao u porat u Kaštel Starom.

 

U motorni jedrenjak tipa Loger, dužine 35 metara, širine 8,55 metara, Ministarstvo mora prometa i infrastrukture uložilo je 37 miliona kuna, a opremljen je za izobrazbu učenika i studenata pomorskih škola i fakulteta. Uz 7 članova posade, na izobrazbu može prihvatiti i 28 učenika ili studenata te 4 profesora. Projektiran je u Brodarskom institutu u Zagrebu, a izrađen u brodogradilištu Montmontaža-Greben u Vela Luci, na Korčuli.

 

Brod je dočekan uz zvuke glazbe Zrinski iz donjih Kaštela, a Pomorski športski klub Srdela priredio je malu feštu uz srdele na gradelama i domaće vino.

 

Gradskim čelnicima, gradonačelniku Jošku Berketu, dogradonačelniku Marinku Kovačevu, te  direktorici TZ Nadi Maršić, na brodu su se pridružili predstavnici vlade i lučke kapetanije, te zainteresirani građani, ali i velik broj djece, od kojih će neki možda jednog dana i postati pomorci.

 

U kratkoj pozdravnoj riječi kaštelanski gradonačelnik, Joško Berket, vidno zadovoljan ovim posjetom, pozdravio je i zahvalio se predstavnicima vlade, kapetanu Žiganteu i Miliju Bratinčeviću, zatim lučkom kapetanu Splitsko-dalmatinske županije Matošiću, te na posljetku i kapetanu Kraljice mora Krešimiru Bosancu, zahvaljujući kojima je i došlo do ovog posjeta. Berket je naglasio da je ovo početak povratka Kaštela moru, te obećao da će dati sve od sebe da se Kaštela, za vrijeme njegova mandata, oduže i vrate moru.

 

Od Kapetana Žigantea doznali smo da će Kraljica mora, koja je na svoje prvo putovanje krenula iz Vela Luke 23. ožujka, posjetiti sve važne hrvatske luke koje su i do sada, ali će i u budućnosti školovati mlade pomorce.

 

U razgledavanju broda radoznalim građanima na usluzi su bili svi članovi posade, koji su rado odgovarali na brojna pitanja, a od kapetana Krešimira Bosanca smo doznali da se u budućnosti planira i sudjelovanje na najvećem svjetskom festivalu mora i mornara, koji se svake četvrte godine odvija u francuskom Brestu, a na kojem se Hrvatska već predstavila svojim povijesnim brodovima i tradicijskim stvaralaštvom.

 

Nakon nekoliko sati brod se uputio za Split, odakle će prema Braču, Hvaru, Šibeniku, te prema sjevernim hrvatskim lukama promovirati pomorstvo kao jedno od najstarijih zanimanja kod nas, prije nego što primi svoje prve učenike.

 

Izvor: www.kastela.org

Ostavi odgovor