Održan veliki Donjokaštelanski krnjeval 2008.

image_pdf

ZAVRŠENE POKLADNE SVEČANOSTI U KAŠTELIMA

 

U organizaciji K.K.U. Poklade na pokladni utorak 05. veljače 2008. godine održan je Veliki donjokaštelanski karneval. Već oko 14.00 sati domaće i gostujuće karnevalske udruge sakupile su se u Nehaju, odakle su predvođene glazbarima HGD Zrinski krenule donjokaštelanskom rivom do Porta u Kaštel Starom.

U prigodnom programu tijekom sljedeća tri sata gledateljima je predstavljeno oko pedesetak karnevalskih točaka, u sklopu kojih su donjokaštelanskom rivom prodefilirali nogometaši, manekenke, vještice, dimnjačari, političari i ostali članovi maškaranih skupina iz Imotskog, Makarske, Sinja, Omiša, Splita, Solina, Trogira, Rijeke i Omišlja.

 

Na Velikom donjokaštelanskom krnjevalu svoje točke su predstavile i ostale kaštelanske karnevalske udruge, među kojima je najviše pozornosti izazvala K.K.U. Polantana iz Kaštel Kambelovca, koja je nastupila sa točkom u kojoj se podanici klanjaju faraonu “Zerposu” kojega prati zlatna sfinga i sarkofag sa mumijom. Inače, ova točka kambelovske “Polantane” je predstavljena i na Riječkom karnevalu, gdje je izazvala popriličnu medijsku pozornost.

Nakon karnevala, završna pokladna svečanost, odnosno tradicionalni veliki maskenbal održan je u šatoru u Resniku, gdje su se posjetitelji zabavili uz živu svirku grupe “Berekini“. 

I ove godine je u okviru donjokaštelanskih pokladnih svečanosti tiskano humoristično glasilo udruge Poklade-“Maškadur”, i to broj devetnaest, koji se mogao kupiti tijekom karnevala.

Čitanjem testamenta za 2008. godinu, u kojemu su spomenuti svi događaji koji su u prošloj godini najviše „tištali“ donjokaštelane, na zadovoljstvo svih prisutnih spaljen je glavni krivac za sve prošlogodišnje nedaće u Kaštelima i u čitavoj Hrvatskoj.

Baš kao i sve ostale kaštelanske krnjevalske udruge, i “Poklade” se ove godine mogu pohvaliti spektakularnim ogromnim Krnjom, u čijoj izradi su sudjelovali umjetnici Mislav Katalinić i Vjeran Duvnjak, te radionica K.K.U.”Poklade”.

 

Izvor: Portal grada Kaštela