Narodna glazba Donja Kaštela (1948. – 1986) PDF Ispis

U prvim poslijeratnim godinama glazba se pomlađuje, ali joj pristupaju i bivši vojni muzičari rodom iz Donjih Kaštela. Dirigenti koji su vodili ovu glazbu do 1959. bili su Ivan Marinković i kratko Premušić. Nastupa se na mnogim prigodnim manifestacijama, kako u Kaštelima tako i u susjednim mjestima, a najčešće u Splitu koji tada još nije imao limenu glazbu. Narednih godina nastupa se na regionalnim festivalima u Sinju, Splitu i Šibeniku te republičkim festivalima u Karlovcu, Zagrebu, Čakovcu (1. Festival duhačkih orkestara Hrvatske 1. i 2. lipnja 1968. godine), Senju i Rijeci gdje su u potpunosti osvojena prva mjesta.

1959. godine mjesto voditelja orkestra napušta Premušić, a nasljeđuje ga maestro Vid Kuzmanić porijeklom sa Visa. Najuspješnije razdoblje iza II. svjetskog rata bilo je upravo pod vodstvom Vida Kuzmanića i to od 1959. do 1976. godine, u kojem je Narodna glazba "Donja Kaštela" dobila brojna domaća i međunarodna priznanja. Prva mjesta ponovno su se osvajala na mnogim općinskim, regionalnim i državnim smotrama. Najvrijednije međunarodno priznanje dolazi 1959. godine iz austrijskog grada Furstenfeld, gdje je pod vodstvom dirigenta Vida Kuzmanića osvojeno 1. mjesto u umjetničkom rangu i to prvi put u povijesti tog stogodišnjeg međunarodnog festivala. Do tada, nagrade su se osvajale u 4. natjecateljska ranga, dok je umjetnički dio bio nedostižan.

Godine 1969. odlazi se na međunarodnu smotru VII. Kmochov Kolin u ČSSR gdje su u konkurenciji od 22 države, donjokaštelanski glazbari ostvarili izuzetan uspjeh. Slijede zatim brojna domaća gostovanja te nastupi na promenadnim koncertima u Mađarskoj i Italiji gdje su naši glazbari bili rado pozivani zbog svog izvanrednog muziciranja.

Od 1977. godine postupno počinje silazna putanja Narodne glazbe, broj članova se znatno smanjuje pa uprava poduzima sve kako bi Škola mladih postala što djelotvornija. Zahvaljujući uspješno provedenim audicijama u školi su odgojene tri vrijedne generacije (1979./80., 1981./82. i 1985.,/86), sa velikim brojem članova koji su uspješno zamijenili one koji su napustili Društvo. Tako je na audiciji 1980. godine primljeno u Školu mladih više od 40 kandidata, a zahvaljujući najviše njihovom učitelju Anti Vuletinu – Grinteši, više od 30 ih je uspješno završilo školu i prešlo u orkestar kojeg je do tada vodio maestro Vid Kuzmanić. Zanimljivo je da iste godine TV Zagreb u Donjim Kaštelima snima emisiju „Prijatelji glazbe“ o KUD-u Kaštela i sekcijama koji djeluju u okviru njega, uključujuči i Narodnu glazbu Donja Kaštela koja je bila jedna od sekcija. Također se iste godine održala općinska smotra  u Kaštel Lukšiću. Krajem godine Društvo napušta dugogodišnji voditelj maestro Vid Kuzmanić (odazvao se molbama Šime Slavića, Dinka Karuze Mokija i drugih, te je preuzeo višku Narodnu glazbu kojoj je nakon 125. godina postojanja opasno “zazvonilo” rasulo), a zamjenjuje ga voditelj Ante Vuletin.

Godine 1981. glazbare na općinskoj smotri u Muću vodi dirigent Ante Vuletin. Novom audicijom ponovno se angažira veliki broj mladih. Njih 20 uspješno završava školu i prelazi u orkestar, kojeg sada preuzima Berislav Vuletin, dok Ante Vuletin ostaje i dalje učitelj mladih.

U čast obilježavanja 130. obljetnice Narodne glazbe u Donjim Kaštelima se 1982. godine održava smotra, a naši glazbari se iskazuju kao vrlo uspješni organizatori. Godinu dana poslije TV Zagreb po drugi puta kod nas snima emisiju Prijatelji glazbe.

Narednih godina redom se održavaju smotre u Žrnovnici, Podstrani, Kaštel Lukšiću i Splitu. Tih godina Narodna glazba je gostovala u Bosanskom Brodu, Dubrovniku i Stuttgartu (Njemačka), koncertni i revijalni nastupi redovito su se održavali u sklopu Kaštelanskih večeri ili na nastupima u susjednim mjestima, često zajedno sa zborom KUD-a „Kaštela“. Godine 1987. orkestar mijenja naziv u "Duhački orkestar" Donja Kaštela pod kojim djeluje do 1992. godine.

 

 

Linkovi

Puhački orkestar Zaprešić Musikverein-linde Pihalni orkestar Salonit Anhovo Portal grada Kaštela Hrvatski sabor kulture