Novosti


206. Donjokaštelanski krnjeval PDF Ispis
Srijeda, 06 Ožujak 2019 18:59

Donjokaštelanski krnjeval 5.3.2019 3HGD ZRINSKI NA DONJOKAŠTELANSKOM KRNJEVALU
Najstariji krnjeval u Hrvatskoj, koji po  predaji traje već 206 godina, unatoč svemu, pokazao je kako djeluje mašta kaštelanskih maškara i njihovih gostiju te u čemu ili u kome su maškare KKU Poklade vidjeli onoga koji treba platiti za sve loše što se događalo.

A bile su to guske u magli. Točka koja prikazuje lik Milorada Pupovca koji svira frulu, a kako on svira tako premijer Andrej Plenković pleše. Naravno, sve se događa na Markovom trgu gdje se ujedno nalaze guske u magli, zanimljivih imena, HDZ, SDP, Most i Živi zid.

Donjokaštelanski krnjeval 5.3.2019 8

Kako su donjokaštelanske maškare s ovom točkom gostovale na nekim susjednim krnjevalima uz glasne zvuke Pupovčeve frule, očito je da se frula istrošila pa se zvuk s nje u Donjim Kaštelima nije preglasno čuo, a lokalni novinari koji su, slabo poznavajući određeni glazbeni folklor pa su Žikino kolo nazvali Užičkim, poput autorice ovog teksta, ostali spašeni od još jedne blamaže. Glazba je bila tek sporadična, a plesanja kola nije bilo. Kako se dalo zaključiti, zbog nedostatka plesača, koji su za razliku od gostovanja kod kuće bili zauzeti nastupima u drugim točkama. A Malene u odorama povijesne garde bolje znaju smečirati nego plesati.

No u plamenu su izgorjele guske u magli, ne one pernate da se prijatelji životinja ne zabrinu, već figurativne u liku Kaštelanima, ako je suditi po krnjevalskim zbivanjima, omiljenog Milorada Pupovca.

Donjokaštelanski krnjeval 5.3.2019 2

Ali da Pupovčev lik ne bude sam, pobrinule su se maškare Polantane iz Kaštel Kambelovca, koje su svog Rockyja 6, koji nevjerojatno podsjeća na premijera Andreja Plenkovića u saborskom gardu, u nedjelju predstavili u Rijeci. Po povratku u Kaštela odlučili su nokautirati ga u trećoj rundi te spaliti da se donjokaštelanski krnjo ne osjeti sam i ostavljen.
Odličan primjer dobrosusjedskih odnosa.

 

A kad smo već kod susjeda, veći dio publike došao je, nakon medijske pompe, pogledati točke Sućurana iz KPU Kampanel. I opet, ma što tko kazao, Sućurani su izazvali gromoglasan smijeh sa svojim Bratstvom i jedinstvom te Srebrnim poljupcem. Smijali su se Donjokaštelani i Maskenbalu u Donjin Kaštilin ili bolje rečeno, sućuračkom prikazu igranja na karte u Gaje.

Našlo se na ovom krnjevalu još nekoliko točaka već viđenih na prethodnim krnjevalima u okolici, ali i niz novih, zanimljivih točaka, poput Gospodina Savršenog, Odliva mozgova, Mamića u Međugorju, Termički obrađeno meso, Hrvatsko zdravstvo, Modro i zeleno, Kud plovi ovaj brod, Život na vagi i drugih, uglavnom aktualnih i maštovitih točaka.

Donjokaštelanski krnjeval 5.3.2019 3

U povorci su koju je predvodila zastava KKU Poklada i glazbari HGD "Zrinski", unatoč kišnim kapima, veselo hodali i plesali i gosti iz Slovenije te Mađarske, maškarane skupine iz zadarske Puntamike, Trogira, Korenice, a svi su dali obol najstarijem krnjevalu u Hrvata.
Naravno, dio povorke bile su i Kaštelanske mažortekinje, krnjevalske kraljice, meštar od krnjevala te čelni ljudi Grada Kaštela.

 

 

Neki bi rekli, hvala onome gore, gotovo je. A drugi, koji bi maškarana događanja produžili još makar koji mjesec, vraćanje u svakodnevicu mogu kompenzirati glendama, vicevima i satirom u novom broju Maškadura.

Izvor: Portal grada Kaštela

Donjokaštelanski krnjeval 5.3.2019 4Donjokaštelanski krnjeval 5.3.2019 5poklade k stari -49poklade k stari -57KrnjevalDonjokaštelanski krnjeval 5.3.2019 6
Donjokaštelanski krnjeval 5.3.2019 7
Donjokaštelanski krnjeval 5.3.2019 1

 

 

Linkovi

Puhački orkestar Zaprešić Musikverein-linde Pihalni orkestar Salonit Anhovo Portal grada Kaštela Hrvatski sabor kulture